Στην Κίνα επιτελείται ένα θαύµα και αξίζει να το θαυµάσουµε!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Κάθε ταξίδι σε οποιονδήποτε προορισµό, κοντινό ή µακρινό, αποτελεί µοναδική ευκαιρία για νέες γνώσεις και εµπειρίες. Εµπλουτίζει κανείς την ατοµική του βιβλιοθήκη.

Σωστά λέγεται ότι µια επίσκεψη σε µια χώρα, σε κάθε σηµείο του πλανήτη µας, ισοδυναµεί µε την ανάγνωση, τη µελέτη πολλών βιβλίων. Είναι η γνωριµία σου µε την ιστορία, τον πολιτισµό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιµα ενός λαού, η επαφή και η επικοινωνία µε τις αντιλήψεις, την πρόοδο και την ανάπτυξή του.
Πόσω µάλλον όταν αυτός ο προορισµός, αυτό το ταξίδι είναι η µακρινή Κίνα. Είναι από µόνο του µια πρόκληση, µια αναγκαιότητα, ένα µεγάλο όνειρο!

Αυτό το όνειρο είχα την ευκαιρία να ζήσω και να βιώσω για πρώτη φορά στη ζωή µου, µε επίσηµη αποστολή της Βουλής των Αντιπροσώπων, µε επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Συλλούρη, για δέκα ηµέρες.
Οµολογώ ότι ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή τιµή για εµένα να συµµετέχω σε αυτή την αντιπροσωπεία. Η Κύπρος συµµετείχε για πρώτη φορά µε τόση µεγάλη και διευρυµένη αντιπροσωπεία, µε τη συµµετοχή και επιχειρηµατιών.

Σήµερα η Λαϊκή ∆ηµοκρατία της Κίνας αποτελεί τον προορισµό του κόσµου! Είναι µια από τις ισχυρότερες χώρες του κόσµου, αλλά και µια από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στον κόσµο. Είναι ακόµα, χωρίς πολλή σκέψη, ο κυριότερος παράγοντας για την παγκόσµια ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η χώρα που έχει κάνει σηµαία της το διεθνές δίκαιο, τις παγκόσµιες οικουµενικές αξίες και τις αρετές του Ουµανισµού.

Είναι η Κίνα σήµερα ένα από τα κυριότερα στηρίγµατα της Κύπρου και του λαού µας στον αγώνα για δικαίωση, ειρηνική επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή.

Αναφέρω το εξής αποκαλυπτικό περιστατικό, όταν το 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ επισκέφθηκε την Κίνα για την έναρξη και καθιέρωση των διπλωµατικών µας σχέσεων. Είπε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ στον Πρόεδρο της Κίνας, τον ιστορικό ηγέτη Μάο, ότι η Κύπρος είναι πολύ µικρή, ένα µυρµήγκι κοντά σε έναν ελέφαντα όπως είναι η Κίνα. Για να απαντήσει ο Μάο ότι το µυρµήγκι όταν τσιµπήσει τον ελέφαντα κάποτε είναι και θανατηφόρο, τονίζοντας τη σηµασία των διµερών σχέσεων ανεξαρτήτως µεγέθους.

Πρώτος σταθµός µας στην Κίνα ήταν η Σανγκάη, µια πόλη όνειρο, κέντρο της διεθνούς οικονοµίας και του εµπορίου. Μεταξύ άλλων συναντήσεων και επισκέψεών µας ήταν και η συµµετοχή στη 2η ∆ιεθνή Έκθεση Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας. Οµολογώ ότι ήταν µια εξαιρετικά σηµαντική εµπειρία.

Η άρτια διοργάνωση, η υψηλού επιπέδου τεχνολογία, η τεχνική νοηµοσύνη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά. Κύριος οµιλητής ο Πρόεδρος της Λαϊκής ∆ηµοκρατίας της Κίνας, ο οποίος µε την οµιλία του κράτησε το ακροατήριό του προσηλωµένο και καθηλωµένο, θα έλεγα. Ήταν µια οµιλία ενός σοφού άντρα, ενός µεγάλου ηγέτη που µας µετέφερε τις σκέψεις και τους προβληµατισµούς του για το µέλλον του πλανήτη µας. Μίλησε για τα επιτεύγµατα της Κίνας, για την αλµατώδη ανάπτυξη, για την ψηφιακή τεχνολογία, για την κλιµατική αλλαγή, για το µέλλον των αγορών.

Μίλησε για την ανάγκη όλες οι χώρες του κόσµου να εργαστούν για την Ευρώπη, για τη φιλία και τη συνεργασία, για την ανάγκη ευηµερίας των ανθρώπων, κάτι που µπορεί και πρέπει να υπηρετήσουν οι αγορές και η ανάπτυξη. Μίλησε µε λίγα λόγια ως µεγάλος ηγέτης µιας µεγάλης χώρας, µίλησε ως πλανητάρχης πραγµατικός!

Στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Έκθεσης, σε ειδική σύνοδο, µίλησε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. ∆ηµήτρης Συλλούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και απαλλαγή από την τουρκική κατοχή. Αναφέρθηκε ακόµα στη δυνατότητα και τις ευκαιρίες, καθώς και στις προκλήσεις η Κύπρος ως χώρα-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάµεσα στην Ασία και στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε ακόµα στην οµιλία του, όπως και σε όλες τις συναντήσεις, στην προοπτική µιας περαιτέρω ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας, καθώς και στην προώθηση παραδοσιακών προϊόντων, όπως το χαλλούµι.
Από τη Σανγκάη αναχωρήσαµε για το Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, µε 40 εκατοµµύρια πληθυσµό. Όπως ο καθένας καταλαβαίνει, το Πεκίνο είναι το κέντρο του κόσµου, της διεθνούς διπλωµατίας, το κέντρο των µεγάλων αποφάσεων. Είναι ταυτόχρονα µια πόλη που κουβαλά τεράστια ιστορία, είναι το κέντρο των Τεχνών, του Πολιτισµού και των Επιστηµών.

Στο Πεκίνο συναντηθήκαµε µε τον Πρόεδρο της Βουλής και το Προεδρείο του, όπου τύχαµε υψηλής υποδοχής. Η σηµαία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας κυµάτιζε στο Προεδρείο της Βουλής. Η σηµαία µας αποτελεί την οντότητά µας, την ίδια την ύπαρξή µας.
Οι συνοµιλίες που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, χρήσιµες και ελπιδοφόρες για το µέλλον της φιλίας και της συνεργασίας των δύο χωρών.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τη γνώση των ηγετών της χώρας, τις λεπτοµέρειες κυρίως σε θέσεις αρχών για τα διεθνή ζητήµατα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχει έδαφος για περαιτέρω σύσφιξη των δεσµών µας προς αµοιβαίο όφελος. Ακολούθησαν επισκέψεις στην πλατεία Τιανανµέ, στην Απαγορευµένη πόλη, όπως ονοµάζεται, εκεί που όντως συγκλονίζεσαι για την ιστορία και τον πολιτισµό της Κίνας, που ξεκινά πολύ βαθιά ανά τους αιώνες.

Επόµενος σταθµός µας ήταν η Σεντζέν. Μια πόλη µοντέρνα και καινούργια, θα έλεγα, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια από ένα χωριό για να µετατραπεί σήµερα σε µια µεγαλούπολη των 30 εκατοµµυρίων. Μια πόλη που φιλοξενεί σήµερα τεράστιες εταιρείες και οργανισµούς, µε δισεκατοµµύρια κύκλο εργασιών, προσφέροντας εκατοµµύρια θέσεις εργασίας.
Πέραν των συναντήσεών µας, επισκεφθήκαµε έναν οργανισµό που πρωταγωνιστεί σήµερα παγκόσµια. Είναι το Κέντρο Τεχνολογίας της εταιρείας Huawei. Εκεί που κατασκευάζεται το µέλλον.

Που διαπιστώνεις πόσο µπροστά και µε πόσο ιλιγγιώδη ταχύτητα τρέχει µια χώρα, όπως είναι η Κίνα. Το ίδιο ακριβώς εντυπωσιακό ήταν το Πανεπιστήµιο Cheung Kong Graduate School Of Business, µε τεράστια αποτελέσµατα και επιστηµονικά επιτεύγµατα.

Η επίσκεψή µας ολοκληρώθηκε στην πόλη Guangzhou, στην οποία µεταβήκαµε µε ένα από τα τελευταία επιτεύγµατά τους, το τρένο εξπρές που ενώ χρειάζεται περίπου 2 ώρες να φτάσεις στον προορισµό σου, σε µισή ώρα βρεθήκαµε στην Guangzhou. Μια πόλη περίπου 30 εκατοµµυρίων που αποτελεί σήµερα ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα εκθέσεων, εµπορίου και οικονοµίας. Τεράστιας σηµασίας ήταν η άρτια διοργάνωση του CIPA µε επιχειρηµατίες, που σηµείωσε µεγάλη επιτυχία.

Για µένα προσωπικά ήταν ένα ταξίδι ζωής. Επιστρέφω στην Κύπρο κατενθουσιασµένος.
Η Κίνα που πριν τρεις και τέσσερις δεκαετίες είχε να αντιµετωπίσει σοβαρό πρόβληµα πείνας και υπερπληθυσµού, σήµερα µαζί µε την ανάπτυξή της παρέχει ευηµερία στον πολίτη της, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και ανήκει στο µέλλον.
Θα έλεγα ότι η ίδια η Κίνα οικοδοµεί το µέλλον! Όλα τα φώτα σήµερα δείχνουν την Κίνα.

Με 1,4 δισεκατοµµύρια πληθυσµό αποτελεί κοντά το µισό του παγκόσµιου πληθυσµού. Σήµερα που πρωταγωνιστεί στους αιθέρες, στη θάλασσα και στην ξηρά, σήµερα που η ροµποτική τεχνολογία της αποτελεί πραγµατικότητα, που κατασκευάζει αυτοκίνητα ροµπότ, που η ψηφιακή της τεχνολογία ξεπερνά κάθε προηγούµενο, ναι οφείλω να πω ότι η Κίνα αποτελεί έναν προορισµό που αξίζει να µελετήσουµε σοβαρά και να µιµηθούµε.

Εδώ ακριβώς θέλω να αναδείξω και το ρόλο του Κοµµουνιστικού Κόµµατος, το οποίο κατορθώνει να ηγείται και να καθοδηγεί µε µεγάλη επιτυχία τη µεγαλύτερη χώρα του κόσµου και να δηµιουργεί για τους πολίτες της χώρας του και για τους πολίτες όλου του κόσµου.

Στο πλαίσιο µιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και όχι µόνο, η µικρή Κύπρος µπορεί να προσβλέπει σε ένα µεγάλο σύµµαχο, όπως είναι η Κίνα, φτάνει να το πιστέψουµε αλλά και να το θελήσουµε.
Γιατί ακριβώς στην Κίνα, τα τελευταία χρόνια επιτελείται ένα θαύµα. Η Κίνα σήµερα είναι παντού σε όλα τα µήκη και πλάτη του κόσµου. Αξίζει να την θαυµάσουµε και να την µιµηθούµε!

*Βουλευτής ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy