Η αχανής χώρα με το 1,4 δις κατοίκους  εξελίσσεται σε όλους τους τομείς ανάπτυξης,  γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός τουριστικός  προορισμός και με επενδυτικά ενδιαφέροντα
Του Χρήστου Χαραλάμπους
Η Κίνα αποτελεί προφανώς μια χώρα την οποία ο καθένας θα ήθελε σε κάποιο στάδιο της ζωής του να του δινόταν η ευκαιρία να την επισκεφθεί. Κάτι ο πανάρχαιος και γεμάτος μυστήρια πολιτισμός της, κάτι η πολυτάραχη πολιτική και κοινωνική ιστορία της μέχρι την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας αλλά και η διαφοροποίησή της από άλλα κράτη, αφού είναι μια αχανής χώρα με τον πληθυσμό της να αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια…

Όλα αυτά και πολλά άλλα στοιχεία και χαρακτηριστικά καθιστούν την Κίνα έναν ποθητό προορισμό για τουρισμό και όχι μόνο.
Η ευκαιρία για να βρεθούμε στην Κίνα, μια ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, δόθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της κινεζικής πρεσβείας και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Η περιοδεία περιλάμβανε το Πεκίνο, τη Σανγκάη και την πόλη Χανγκζού με επισκέψεις σε χώρους και εγκαταστάσεις όπου οικοδομείται η τεχνολογική εξέλιξη και άλλοι τομείς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και βέβαια ξεναγήσεις σε κάποια από τα πολλά ιστορικά και άλλα αξιοθέατα της Κίνας.
Το γεγονός ότι βρεθήκαμε στην Κίνα λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος προσέδωσε στην επίσκεψή μας επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς είχαμε πολλές επαφές με κάποιους κρατικούς αξιωματούχους αλλά και πρόσωπα με κυρίαρχο ρόλο σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, με κάποιες επισημάνσεις που είχαν την πηγή τους σε αποφάσεις του Συνεδρίου του ΚΚΚ.

Αποφάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ανάπτυξης μιας εκσυγχρονισμένης οικονομίας με πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς της αγοράς, την προτεραιότητα στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, την ανάγκη να ενδυναμωθεί η καινοτόμα ικανότητα και η ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας και βέβαια να ενισχυθεί η θέση της Κίνας στον κόσμο (στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα) αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σε όλες τις επισκέψεις και επαφές, κυρίαρχο στοιχείο, εκτός από την ξεχωριστή ευγένεια και φιλοξενία τόσο των αξιωματούχων όσο και των απλών ανθρώπων που συνόδευαν την κυπριακή αποστολή, ήταν η αποφασιστικότητα για συμβολή (ο καθένας από το πόστο του και με τις δυνατότητές του) στο να προχωρήσει η Κίνα ακόμα πιο μπροστά σε όλους τους τομείς ανάπτυξης και να γίνει ακόμα πιο ελκυστική ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως χώρα επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Κάποιος που επισκέπτεται την Κίνα, ακόμα και για πρώτη φορά, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή το τεράστιο άλμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Σε βαθμό που αναρωτιέσαι τι έχει πλέον να ζηλέψει η Κίνα από τις χώρες του λεγόμενου ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου… Και η απάντηση είναι κατηγορηματικά «τίποτε».

 

Πετυχημένο «πάντρεμα» οικονομικών μοντέλων

Το Πεκίνο, η πρωτεύουσα της Κίνας, αποτελεί κατά κύριο λόγο, το διοικητικό κέντρο της χώρας όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες οι πλείστες βασικές υπηρεσίες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις.
Τη ραγδαία και συνεχώς εξελισσόμενη ανάπτυξη του Πεκίνου την αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης κινούμενος στο υπερσύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο με τις φαρδιές λεωφόρους που περιβάλλονται από σειρές ουρανοξυστών στους οποίους στεγάζονται κατά κύριο λόγο κρατικοί φορείς αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί (ντόπιοι και ξένοι με ένα ευρύ φάσμα εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων) αλλά και με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.
Καθώς στους δρόμους κυκλοφορούν κυρίως λιμουζίνες και άλλα υπερπολυτελή αυτοκίνητα έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια καπιταλιστική χώρα και όχι στην πρωτεύουσα της κομμουνιστικής Κίνας… Αυτό, όμως, φαίνεται να αποτελεί μέρος του οικονομικού «θαύματος» που έχει πετύχει η χώρα. Κάτι σαν «πάντρεμα» του σοσιαλιστικού μοντέλου οικονομίας με το καπιταλιστικό, αλλά με το κράτος να έχει το πάνω χέρι. Και τα αποτελέσματα αυτού του «παντρέματος» αντανακλώνται στη μειωτική τάση που παρουσιάζει η ανεργία και στη συνεχή άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού.
Βέβαια, με αυτό δεν σημαίνει ότι εξέλιπε η τάξη των φτωχών. Ωστόσο, όπως κατηγορηματικά αναφέρθηκε από επίσημα χείλη «σήμερα δεν υπάρχουν στην Κίνα άνθρωποι που πεινούν ή στερούνται βασικών αγαθών… Αντίθετα, αυξάνονται σταθερά οι οικονομικές δυνατότητες και βελτιώνεται καθημερινά η ποιότητα ζωής του κινεζικού λαού».
Ανάλογη είναι και η εικόνα που εκπέμπει η Σανγκάη, το πρώτο λιμάνι και ταυτόχρονα το κύριο χρηματιστηριακό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας που, λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, προκαλεί κύματα αστυφιλίας με φυσικό επακόλουθο την έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας και την επέκταση της πόλης.
Σε ό,τι αφορά την πόλη Χανγκζού εδώ είναι συγκεντρωμένη όλη η ελίτ της τεχνολογικής έρευνας και παραγωγής που δίνει στην Κίνα μια απίστευτη δυναμική στον τομέα της οικοδόμησης της τεχνολογικής υποδομής του μέλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Hikvision που, όπως μας αναφέρθηκε από εκπροσώπους της, υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτικές συνεργασίας και με την Κύπρο.
Ιστορία και παράδοση χιλιετιών

Ως χώρα στην οποία αναπτύχθηκε ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη, η Κίνα δεν θα μπορούσε παρά να ελκύει κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια ξένων επισκεπτών, γεγονός που, εκτός των άλλων, συνεπάγεται και κάποια σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Το μεγαλύτερο βέβαια τουριστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κάποια αξιοθέατα που βρίσκονται στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια του Πεκίνου. Η Απαγορευμένη Πόλη με τα καλοδιατηρημένα ανάκτορα και άλλα κτίσματα όπου ζούσαν οι οικογένειες των αυτοκρατόρων της Κίνας και οπωσδήποτε το Σινικό Τείχος, αποτελούν τα πλέον δημοφιλή σημεία επισκέψεων τόσο από ξένους τουρίστες όσο και από τους ίδιους τους Κινέζους που κατά χιλιάδες φτάνουν καθημερινά ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας.