Στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα “panama papers”

Φθάνει την ερχόμενη Πέμπτη στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία διερευνά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers” σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τους τελικούς δικαιούχους τους.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελλόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, η επονομαζόμενη «PANA» θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή σε σειρά επαφών στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Επίσης, η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί μετά τις διαρροές των εγγράφων του Παναμά, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Ιουνίου του 2016 και ήδη πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της αποστολής της, θα έχει ακόμη επαφές, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τους συνδέσμους τραπεζών, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα παραθέσει δείπνο στην αντιπροσωπεία το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στην ιστοσελίδα της η Επιτροπή «PANA», η διερευνητική αποστολή της θα πραγματοποιηθεί «σε πλήρη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές προκειμένου να συζητηθεί και να εξεταστεί η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της Ένωσης, όπως ορίζεται στην εντολή της επιτροπής ‘PANA’».

Επίσης, σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής «PANA» θα συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς, με εκπροσώπους των αρχών για την φορολογία και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και με φορείς του τραπεζικού και νομικού τομέα.

Αναφέρεται ότι η Επιτροπής συστάθηκε μετά τις διαρροές των εγγράφων του Παναμά, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Ιουνίου του 2016.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής, είπε ότι στα πλαίσια της αποστολής της η Επιτροπή πραγματοποίησε επισκέψεις σε πολλές χώρες, σημειώνοντας ότι οι επαφές της Επιτροπής στην Κύπρο θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος πληρεί τους κανόνες με τα χρηματοπιστωτικά και με το ξέπλυμα χρήματος.

Ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει και είναι μια χώρα που με πλήρη και με απόλυτη διαφάνεια διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα διαπιστώσει ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες αρχές, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι άλλες αρχές, διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και προσεκτικοί.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπή θα έχει την ευκαιρία να έχει επαφές με Υπουργούς με εκπροσώπους αρχών όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να λάβουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Κύπρο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.

Ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της Επιτροπής για όλες τις αποστολές συζητούνται στις τακτικές συνεδρίες της με πλήρη διαφάνεια και δημοκρατική συμμετοχή και των Κυπρίων ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Πολλές φορές χρειάστηκε και υπερασπιστήκαμε την Κύπρο μπροστά σε άστοχες προσεγγίσεις, διαφόρων προσκεκλημένων άσχετων με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που προσκαλούσε η Επιτροπή PANA, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έμπαινε στο στόχαστρο για αλλότριους σκοπούς.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι θεωρεί πως η Επιτροπή πείστηκε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ που τηρεί όσο κανένας άλλος όλους τους προβλεπόμενους κανόνες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των άλλων οργανισμών.

«Είναι καλή ευκαιρία και με την παρουσία της επιτροπής στην Κύπρο να επιβεβαιωθεί και να δοθεί ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα τα τελευταία χρόνια για αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ότι το μέλος της Επιτροπής Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι η επιτροπή έχει κάνει μερικές επισκέψεις μέχρι τώρα και η Κύπρος «είναι μέσα στις χώρες που κατά την κρίση της επιτροπής οφείλει να επισκεφθεί».

«Δεν θέλω να πω ότι είμαστε χώρα στόχος γιατί νομίζω υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, όπως είναι ήδη η Μάλτα που πράγματι αποτελεί χώρα στόχο και υπήρξε συζήτηση επί τούτου για το Μάλτα και φορολογικός παράδεισος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα που αφορούν εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν εντάσσονται μέσα στα εδάφη της ΕΕ αλλά παρόλα αυτά αποτελούν πρόβλημα».

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ακόμη ότι υπάρχουν άλλες νησίδες ανά το παγκόσμιο που υπηρετούν αυτό το καθεστώς μαύρου χρήματος και εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη της Επιτροπής στην Κύπρο «να είναι ωφέλιμη για τον τόπο μας υπό την έννοια ότι θα μπορέσουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της Κυβέρνησης να καταδείξουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος στην Κύπρο».

Δεν θα πω ότι είμαστε άγγελοι εμείς αλλά δεν μπορεί να συγκριθούμε με το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα των φορολογικών παραδείσων όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα Cayman Islands είναι ένα καρκίνωμα και ως καρκίνωμα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.

Οι πάντες υπηρετούν αυτό το σύστημα, ενώ τα καλύτερα μυαλά που σπουδάζουν στα καλύτερα πανεπιστήμια βρίσκουν δουλειά σε αυτές τις εταιρείες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι ίδιες οι εταιρείες που παράγουν αυτό το μολυσμένο χρήμα αντλούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τους πιο σπουδαίους εγκεφάλους».

Σύμφωνα με τον Κύπριο ευρωβουλευτή, είναι σαν να ανατροφοδοτείς τον καρκίνο με το καλύτερο οξυγόνο και ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτό είναι χρόνια επίμονης εργασίας εκατομμύρια εκπροσώπων του λαού, ανά το παγκόσμιο, αλλά και ο ίδιος ο λαός να συμμετάσχει.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι, όπως έχει λεχθεί σε συνεδρία της επιτροπής, μόνο μια εταιρεία από αυτές που περιλαμβάνονται στα 13.000 έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα, κρύβει χρήματα – όχι καταθέσεις – σε 70 σημεία του πλανήτη και έχουμε ανακαλύψει ότι σε ένα από αυτά τα 70 σημεία έχει 75 δισεκατομμύρια. Σημείωσε ότι αν υπολογίσεις τον μέσο όρο αυτών των 70 τόσων σημείων ίσως το συνολικό ποσό να πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο.

Αν το συζητήσεις αυτό το ζήτημα στην Κύπρο με αυτά τα καλύτερα μυαλά θα σου βρουν τρόπους υπεράσπισης του συστήματος εκλογικευμένους διότι τους κατέταξε ως μέρος αυτούς του κύκλου, πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy