Στην Κωνσταντινούπολη έστησαν άγαλμα για τον διάσημο γάτο Tombili

«Ο Tombili συνήθιζε να ζει εδώ που βρισκόμαστε» λέει ο Μπασάρ Νετσίπογλου, ο αντιδήμαρχος του Καδίκιοϊ, της πόλης όπου έζησε και μεγάλωσε ο αδέσποτος γάτος που έγινε διάσημος σε όλο το διαδίκτυο για την χαρακτηριστική στάση που καθόταν.

«Τον χάσαμε, την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Οι κάτοικοι της γειτονιάς ξεκίνησαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας “θέλουμε να δούμε ένα άγαλμα του Tombili- , εδώ”» σημείωσε ο Μπασάρ Νετσίπογλου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν 17.000 υπογραφές και οι δημοτικές αρχές και ο δήμαρχος αποφάσισαν να αναγερθεί εδώ το αντίστοιχο γλυπτό.

Στην Κωνσταντινούπολη Έστησαν Άγαλμα Για Τον Διάσημο Γάτο Tombili Στο Αγαπημένο Του Σημείο
Στην Κωνσταντινούπολη Έστησαν Άγαλμα Για Τον Διάσημο Γάτο Tombili Στο Αγαπημένο Του Σημείο

Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος έγιναν χθες, 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Προβολή Εικόνας Στο TwitterΠροβολή Εικόνας Στο TwitterΠροβολή Εικόνας Στο Twitter
Προβολή Εικόνας Στο Twitter

Η γλύπτρια Σεβάλ Σαχίν τόνισε ότι «ο Tombili αξίζει να γίνει αυτό το γλυπτό πανομοιότυπο με την πόζα που είχε πάρει όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία». Η περίφημη φωτογραφία είχε τραβηχτεί σε πεζοδρόμιο της συνοικίας Ζιβέρμπεϊ του Καδίκιοϊ και χάρη σ’ αυτήν ο Tombil είχε γίνει σταρ των social media.

Στην Κωνσταντινούπολη Έστησαν Άγαλμα Για Τον Διάσημο Γάτο Tombili Στο Αγαπημένο Του Σημείο

Χρήστες του ίντερνετ συνήθιζαν, με photoshop, να δημιουργούν διάφορα memes, όπως με το να τοποθετούν ένα ποτήρι ρακί μπροστά στον αραχτό γάτο ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Στην Κωνσταντινούπολη Έστησαν Άγαλμα Για Τον Διάσημο Γάτο Tombili Στο Αγαπημένο Του Σημείο

Ο θάνατος του Tombili, που στην τουρκική σημαίνει ‘παχουλός’, ανακοινώθηκε με σημείωμα που τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο, στην οδό Γκιουλέτζ και στο οποίο αναγραφόταν «Θα ζεις στις καρδιές μας». «RIP Tombili- Να ‘χεις πολύ φαΐ στην άλλη πλευρά» τουϊταραν τότε πολλοί χρήστες.

Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 125.000 γάτες και οι κάτοικοι τις λατρεύουν, ειδικά τις αδέσποτες, τις οποίες ανέκαθεν φρόντιζαν. Άλλωστε, σύμφωνα με μια τουρκική ρήση «Αν σκοτώσεις μια γάτα, πρέπει να χτίσεις ένα τζαμί για να κερδίσεις τη συγχώρεση του Αλλάχ». Πιστεύεται ότι οι απαρχές της είναι σε έναν μύθο για τη Μουεζά, την αγαπημένη γάτα του Προφήτη. Αντί να ταράξει τον ύπνο της (η γάτα κοιμόταν πάνω στο μανίκι του μανδύα προσευχής του Προφήτη), ο Μωάμεθ πήρε ψαλίδι κι έκοψε το μανίκι. Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή της ιστορίας, η Μουεζά έσωσε τον προφήτη από ένα φαρμακερό φίδι, αυτός την χάιδεψε στην πλάτη κι οι γάτες απέκτησαν την ικανότητα, όταν πέφτουν, να προσγειώνονται στα τέσσερα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.