Στην Κύπρο και διεθνώς 80% των πρόωρων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν

Τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς 80% των πρόωρων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν, λέχθηκε σε επιστημονική εκδήλωση του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας σε συνεργασία με τη Novartis Pharma Services Inc. την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, στόχος της εκδήλωσης ήταν “η ανάδειξη της πρωτοβουλίας του Αόρατου Έθνους και των συντονισμένων δράσεων που απαιτούνται τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πολιτείας, έτσι ώστε η καρδιαγγειακή νόσος να καταστεί προτεραιότητα υγείας και στην Κύπρο.

Επίσης, “κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι η σοβαρότητα και οι επιπτώσεις της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου μετατρέπουν σε αδήριτη ανάγκη, για την αντιμετώπισή της, την εγρήγορση και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κρατικών θεσμών, των επιστημονικών ομάδων, των ομάδων ασθενών και του γενικότερου κοινού”.

Σημειώθηκε ότι απαιτούνται συντονισμένες δράσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πολιτείας, έτσι ώστε η Καρδιαγγειακή Νόσος να αποτελέσει προτεραιότητα υγείας και στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, “αναδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση και αναχαίτιση της ασθένειας και η σημαντικότητα της δημιουργίας και διατήρησης ενημερωμένου αρχείου καταγραφής και σύνοψης των στοιχείων που αφορούν στην ΑΚΝ”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Neil Johnson, Executive Director of GHH (Global Heart Hub), ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας, Στέλιος Χριστοδούλου η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου,και ο Γενικός Διευθυντής της Novartis Κύπρου & Μάλτας, Fabio Sperandei.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δρ Φοίβος Συμεωνίδης, Καρδιολόγος και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης ανέπτυξε το θέμα «Αθηροσκληρυντική νόσος: Μηχανισμοί ανάπτυξης και δυνατότητες έγκαιρης παρέμβασης» ενώ στην «Ανάληψη δράσης για αλλαγή της τροχιάς, τοποθετώντας την ΑΚΝ στη λίστα προτεραιοτήτων υγείας στην Κύπρο» αναφέρθηκε η Δρ Αγγελική Μούζαρου, Καρδιολόγος και Εθνική Συντονίστρια για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Τέλος, ο  Χαράλαμπος Μουρουζίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Invisible Nation» (Αόρατο Έθνος).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy