Στην Κύπρο ξανά οι δανειστές για μεταμνημονιακό έλεγχο της πορείας της οικονομίας

Στην Κύπρο βρίσκονται από χθες τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τον 14ο μεταμνημονιακό έλεγχο της πορείας της οικονομίας.

Ο έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αύριο Τετάρτη, περιλαμβάνει την αξιολόγηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες από τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές όπου θα συζητηθούν, όπως συνηθίζεται, θέματα οικονομικού, δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα συζητηθούν και ευρύτερα θέματα όπως η αγορά εργασίας, ο τομέας του τουρισμού και της υγείας.

Ενόψει της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων, στην ημερήσια διάταξη του 14ου Προγράμματος, θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των επιπτώσεων των κυρώσεων στην κυπριακή οικονομία, καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τo 2016, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο και θα συνεχιστούν μέχρι την αποπληρωμή του 75% της οικονομικής βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020 η Κύπρος προχώρησε στην εξόφληση του δανείου, ύψους 1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ εκκρεμεί η αποπληρωμή του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 6.3 δισ. ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy