Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη, είπε ο Ερτουγρούλογλου στο Ουζμπεκιστάν

«Οι Ελληνοκύπριοι και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτούν το αδιαμφισβήτητο γεγονός της Κύπρου, που είναι ότι υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστοί λαοί», υποστήριξε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην ομιλία του στην 26η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣ), του οποίου το ψευδοκράτος είναι μέλος-παρατηρητής. Η σύνοδος πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία στην σύνοδο ο κ. Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε πως το ψευδοκράτος είχε πάντα την απαραίτητη συμβολή στο έργο του οργανισμού. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, συμμετέχουν με αποφασιστικότητα στις συναντήσεις του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, υπενθύμισε ότι η «τδβκ» – κατά την έκφρασή του – έχει φιλοξενήσει πολλές «επιτυχημένες εκδηλώσεις» του ΟΟΣ και εξέφρασε την πρόθεση να διοργανώσει εκδηλώσεις του οργανισμού και κατά το 2023. Είπε μάλιστα ότι οι προετοιμασίες για κάτι τέτοιο έχουν ξεκινήσει.

Εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το «νέο όραμα» του ψευδοκράτους μπροστά στις «νέες δυναμικές» τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή, και ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας εδώ και σχεδόν 60 χρόνια και έχει γίνει «λανθασμένη διάγνωση» στο ζήτημα. Υποστήριξε, δε, ότι το Κυπριακό είναι ένα «θέμα καθεστώτος».

«Και οι δύο λαοί στο νησί είναι κυριαρχικά ίσοι και ότι όλες οι προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό το γεγονός. Όπως επιβεβαιώνει η γεωγραφία, η Κύπρος έχει δύο ιδιοκτήτες, κανένας από αυτούς δεν έχει το δικαίωμα να κυβερνά τον άλλον και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός απαιτεί τη συνεργασία και των δύο πλευρών», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην προϋπόθεση για μια συμφωνία στο Κυπριακό, ο κ. Ερτουγρούλογου είπε ότι «αν δεν αλλάξει η προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό, δεν θα υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Επιπλέον ανέφερε ότι «έχουν χαθεί περισσότερα από 50 χρόνια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και είναι καιρός να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός με ένα νέο όραμα».

Η αποδοχή της πραγματικότητας επί του εδάφους, συνέχισε. «Θα επιτρέψει σίγουρα την πολυπόθητη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στην Κύπρο και γύρω από αυτή» και πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο λαών και των δύο κρατών στο νησί».

Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι για το λόγο αυτό «ο τουρκοκυπριακός λαός απαιτεί την επίσημη αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων της, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους».

Είτε το αποδέχεται είτε δεν το αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό τον νέο δρόμο που ξεκινήσαμε. «Οι Ελληνοκύπριοι και η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αυτή την αναντίλεκτη πραγματικότητα της Κύπρου. Και αυτή είναι η ύπαρξη δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, δύο χωριστών δημοκρατιών και δύο χωριστών λαών», υποστήριξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy