Στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα περίπου 61.000 Κύπριοι και ξένοι φοιτητές

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση ωθεί και τροφοδοτεί και την επιστημονική έρευνα

 

Η Βουλή είναι κλειστή λόγω προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση σε λίγες ημέρες παραδίδει την εξουσία στην επόμενη και ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι προωθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, που θα διέπει την ίδρυση και δημιουργία σχολών ανώτερης εκπαίδευσης.

Στην Κύπρο σήμερα, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, υπάρχουν περισσότεροι από 61 χιλιάδες φοιτητές. Πρόκειται για φοιτητές από την Κύπρο και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και από τρίτες χώρες, από όλες τις ηπείρους.

«Οι φοιτητές από την Κύπρο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνουν το 80%, ενώ σχεδόν 20% προέρχονται από τρίτες χώρες. Η μεγάλη πλειοψηφία, πέραν του 70%, είναι φοιτητές σε πανεπιστήμια. Σήμερα έχουμε στην Κύπρο 11 κρατικά και δημόσια πανεπιστήμια (ενώ εξετάζονται και μερικές αιτήσεις ακόμα), όπως και αρκετές άλλες σχολές ανώτερης εκπαίδευσης (μερικές δεκάδες)», συμπλήρωσε.


Ο Υπουργός Παιδείας είπε, ακόμη, ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση ωθεί και τροφοδοτεί εξάλλου και την επιστημονική έρευνα, η οποία αναπτύσσεται επίσης με γοργό ρυθμό, «όπως διαπιστώνουμε από τη δραστηριότητα ερευνητικών κέντρων τόσο σε πανεπιστήμια, όσο και εκτός αυτών, σε ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα».

«Είναι ενδεικτικό και θέλω να αναφέρω ότι μεταξύ των φοιτητών έχουμε σήμερα περίπου 2.500 σε κύκλο διδακτορικών σπουδών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο έχουν αλλάξει και ο εκπαιδευτικός χάρτης της Κύπρου και τα δεδομένα της ανώτερης εκπαίδευσης. Παράλληλα με αυτή την αναπτυξιακή πορεία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα των σπουδών και η διασφάλιση του επιπέδου των ιδρυμάτων, όπως βεβαίως και η αξιοπιστία των τίτλων σπουδών που παρέχονται. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ)», σημείωσε. Στην ίδια αυτή κατεύθυνση, της καλύτερης κατοχύρωσης ποιοτικών προδιαγραφών, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «προσανατολίζουμε τώρα και το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο». Ανέφερε πως ο νόμος-πλαίσιο λαμβάνει υπόψιν και την ύπαρξη και λειτουργία ορισμένων ερευνητικών κέντρων με προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και να οδηγηθεί στη Βουλή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό εξαρτάται από τη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι τελευταία και λόγω της λήξης της θητείας της κυβέρνησης, «τουλάχιστον εμείς στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε στείλει αρκετά νομοθετικά κείμενα, τα οποία ολοκληρώθηκαν, όπως είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών και για τη Μέση και για τη Δημοτική Εκπαίδευση, όπως είναι η νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία Αρχής Αντιντόπινγκ και ορισμένα άλλα νομοθετήματα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.