Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να φτάσει αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η συνοδεία του.

Αύριο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί συνάντηση Αναστασιάδη και Τσίπρα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος θα προσφωνήσει την Γ.Σ. του ΟΗΕ, ενώ την ίδια μέρα ο γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει συνάντηση με τον τ/κύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Γκουτέρες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί συνάντηση του με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται ακόμα σε αναμονή της έκθεσης της Τζέιν Χολ Λουτ για το κυπριακό, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες την περασμένη Πέμπτη.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Άστρα στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου, πηγές των Η.Ε. αναφέρουν ότι η κα Λουτ συνεχίζει ακόμα τις επαφές της.

Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού υπάρχει η εικόνα ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου και αναμένεται το τι θα πράξει ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις επαφές του με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο ο γ.γ. του ΟΗΕ να κηρύξει αδιέξοδο στο κυπριακό.