Στην Ολομέλεια η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα σε 9% – Θέλει μονο 3 μήνες μείωση η κυβέρνηση

Στην ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητική.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ πρόταση των κομμάτων περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% για όλους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και για όσο ισχύουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων.

Όταν συζητήθηκε η πρόταση στις 15/11, η κυβέρνηση ήταν κάθετη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και η Βουλή την πίεσε να θέσει αυτό το ζήτημα ενώπιον της Επιτροπής ΦΠΑ της ΕΕ.

Τελικά το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε αίτημα, το οποίο έγινε χθες αποδεκτό από την ΕΕ. Ωστόσο η πρόταση του Υπουργείου είναι να μειωθεί το ΦΠΑ:
– στο 9% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, που εμπίπτει στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Μονής Εγγραφής με κώδικα 01 και στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Διπλής Εγγραφής 02 της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για οικιακή χρήση, για περίοδο 3 μηνών (1/11/2021 – 31/01/2021) και στο 5% για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, που εμπίπτει στην Οικιακή Διατίμηση με κώδικα 08 της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, για ευάλωτους καταναλωτές, για περίοδο 6 μηνών (1/11/2021 – 30/04/2022).

Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε στροφή 180 μοιρών υπό το βάρος και της πίεσης της κοινωνίας, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις σημαντικές διαφορές μεταξύ της πρότασης ΑΚΕΛ και αυτής της κυβέρνησης.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ ήταν για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% με τη δυνατότητα για επέκταση του μέτρου για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης είναι μόνο για τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι, εάν εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης, το Μάρτιο του 2022 τα τιμολόγια της ΑΗΚ θα φουσκώσουν αυτόματα κατά 20%, αφού εκτός από την επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%, θα λήξει και το μέτρο της μείωσης κατά 10%.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% καλύπτει και τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει εκτός τους αυτοτελώς εργαζόμενους καθώς και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στον ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις της στη Χαραυγή, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου των κομμάτων θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Σημείωσε ότι αν δεν πίεζε η Επιτροπή, η κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «όπως αποδείχτηκε λάθος η κυβέρνηση όταν έλεγε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, έτσι και εμείς πιστεύουμε ότι έχει λάθος και σήμερα», εξηγώντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για όσο ισχύουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων.

Τελικά μπόρεσε η ΕΕ…
Όταν συζητήθηκε η πρόταση των κομμάτων για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, από 19% σε 9% (στις 15/11), η κυβέρνηση ήταν κάθετη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και η Βουλή την πίεσε να θέσει αυτό το ζήτημα ενώπιον της Επιτροπής ΦΠΑ της ΕΕ. Τελικά κατέθεσε αίτημα το οποίο εγκρίθηκε. Ωστόσο δεν ικανοποιεί τα κόμματα αφού υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα και το εύρος του μέτρου.

Γιάννης Κακαρής

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.