Στην Ολομέλεια προς ψήφιση οδηγείται ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Φωτογραφία αρχείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την Πέμπτη οδηγείται ο τρίτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας του σώματος τη Δευτέρα.

Ο κ. Παντελίδης εξήγησε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικων έκρινε ικανοποιητικές τις διευκρινίσεις που ζήτησε και έλαβε γύρω από δαπάνες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και οδηγεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Πέμπτη.

Ο 3ος συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους €345,1 εκ. συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτικη Επιτροπή Οικονομικών και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Σε αυτόν περιλαμβάνονται επιπρόσθετα κονδύλια για επιχορήγηση της αυξημένης τιμής ρεύματος, για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και άλλα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, €30 εκ. προορίζονται για την επιχορήγηση της αυξημένης τιμής χρέωσης του ρεύματος. Στο ίδιο πλαίσιο, περιλαμβάνεται η κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών των Υπηρεσιών και των Τμημάτων, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, ύψους €5 εκ., καθώς και μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, ύψους €4,4 εκ.

Άλλα €26,3 εκ. αφορούν την αγορά νερού για τη λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ άλλα €11,8 εκ. αφορούν χορηγία στον ΚΟΑΠ, στο πλαίσιο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των Μέτρων των Άμεσων Πληρωμών.

Για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων προβλέπεται κονδύλι €10 εκ. και επιπλέον κονδύλι €0,8 εκ. για τη φιλοξενία ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών, αιτητών ασύλου.

Επίσης, περιλαμβάνεται αυξημένη κυβερνητική χορηγία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €4,7 εκ., αγορά φαρμάκων και εμβολίων ύψους €3,8 εκ.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης και η αύξηση στη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο ΓεΣΥ ύψους €150 εκ. και στη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων €93,5 εκ., που αφορούν συναλλαγές εντός της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Ως εκ τούτου, η δημοσιονομική επίπτωση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περιορίζεται στα €101,5 εκ. ή ποσοστό του ΑΕΠ σε 0,4%», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και αριθμός θέσεων που καταργούνται ή μετονομάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν κατατεθεί δύο επιπρόσθετοι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, ο πρώτος ύψους €102 εκ. και ο δεύτερος €172 εκ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.