Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται το νομοσχέδιο για το ανεργιακό επίδομα όσων εμπίπτουν στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας βρέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και αφορά στο ανεργιακό επίδομα των εργαζομένων του τουριστικού τομέα, που εμπίπτουν στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών του Υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής  για άμεση ψήφιση.

Τα κόμματα αναμένεται να στηρίξουν ομόφωνα την συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία στηρίζονται πάνω από εκατό χιλιάδες υπάλληλοι στην τουριστική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, το ανεργιακό επίδομα όσων βρίσκονται  στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών θα υπολογιστεί στη βάση των εισφορών του 2019 ή του 2020 και όπου προκύπτει το μεγαλύτερο ποσό.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε πως λόγω της πανδημίας και λόγω του ότι το 2020 πολλοί εργαζόμενοι λάμβαναν επιδόματα ως 60% του μισθού τους, σημειώνοντας πως  αυτή τη στιγμή θα λάβουν νέο ανεργιακό επίδομα, λόγω του ότι εμπίπτουν στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών, θα πάρουν το 60% του μειωμένου επιδόματος, το οποίο έπαιρναν κατά το 2020.

Όπως είπε πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όποιοι έχουν μειωμένα  ανεργιακά επιδόματα και ανήκουν στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών να παίρνουν το μεγαλύτερο ανεργιακό επίδομα ή του έτους του 2019 είτε του 2020.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι όσοι δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για το 2020 και τις πληρούν για το 2019 θα μπορούν να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

Ερωτηθείσα αν αυτή η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως αυτό θα ισχύσει  μόνο γι’ αυτή τη χρονιά και για εκείνους που θα είναι σε προσωρινή αναστολή από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, καθώς και για εκείνους που πήραν επιδόματα Covid.

«Ο στόχος μας είναι βοηθήσουμε τους εργαζομένους, οι οποίοι για πολλούς μήνες έπαιρναν μόνο επιδόματα. Και επομένως αν αυτή τη στιγμή τους παραχωρήσουμε το 60% του επιδόματος που λάμβαναν αντιλαμβάνεστε ότι για έναν υπάλληλο, που λάμβανε χίλια ευρώ μισθό και έπαιρνε 600 ευρώ επί μήνες θα πάρει το 60% των 600 ευρώ», είπε.

Πρόσθεσε ότι με αυτή τη ρύθμιση τελικά θα πάρει το 60% από ένα μισθό των χιλίων ευρώ.

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα διάκρισης, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «δεν είναι διάκριση, γιατί το σχέδιο των προσωρινών αποστολών ίσχυε πάντα για ορισμένες επιχειρήσεις και για ορισμένους εργαζόμενους».

Συνέχισε λέγοντας πως «μιλάμε για όλους όσοι είναι δικαιούχοι του σχεδίου προσωρινών  αναστολών, που εφαρμόζεται από το 1992 στο Υπουργείο Εργασίας», για να σημειώσεις ότι «όλοι αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, των Κέντρων Αναψυχής αν έπαιρναν επιδόματα το 2020 τότε θα γίνει ο υπολογισμός ή το 2019 ή το 2020 και όπου προκύπτει το μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, χαιρέτισε τα «αντανακλαστικά» του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης, που έδωσαν λύση στο θέμα του ανεργιακού επιδόματος των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε αναστολή εργασιών.

Έκανε λόγο για μια «πραγματικά μια απόλυτα ορθή ρύθμιση».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε πως τόσο η Υπουργός Εργασίας όσο και οι κοινωνικοί εταίροι σε σύντομο χρονικό διάστημα έφεραν ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο λύνει το πρόβλημα.

«Χαιρετίσαμε ομόφωνα τη θέση αυτή. Άμεσα την Παρασκευή κατατίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, έτσι ώστε οι υπάλληλοι στην τουριστική βιομηχανία να λάβουν το απεργιακό τους επίδομα, στη βάση των εισφορών του 2019 ή του 2020, όποιο προκύπτει να είναι το μεγαλύτερο ποσό», είπε.

Σημείωσε πως το κόμμα του θα στηρίξει στην Ολομέλεια τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.