Τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής παίρνει η πρόταση νόμου που απασχόλησε εδώ και μήνες την Επιτροπή Παιδείας

Η πρόταση νόμου επιχειρεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Η πρόταση,  είχε αφορμή την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού «μπούλινγκ», και των αρνητικών συνεπειών που επιφέρει σε παιδιά-θύματα αλλά και στα παιδιά-θύτες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η ουσία της πρότασης αυτής είναι η θεσμοθέτηση δομών ούτως ώστε αυτόνομα το κάθε σχολείο ξεχωριστά, με ξεχωριστές διαδικασίες, να παρεμβαίνει εκεί όπου χρειάζεται, έχοντας την πλήρη στήριξη της Πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας. «Παρατηρήσαμε το φαινόμενο πολλά σχολεία κάποιες φορές να κρύβουν τα προβλήματα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το «καλό όνομά» τους. Επίσης πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούσαν να μιλήσουν είτε γιατί φοβούνταν είτε γιατί δεν έβρισκαν τον τρόπο να προσεγγίσουν τους εκπαιδευτικούς ή τους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι κοντά τους», επεσήμανε, κάνοντας αναφορά για δεκάδες περιστατικά μπούλινγκ που καταγγέλλονται και φυσικά για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών που δεν μαθαίνονται ποτέ.

Η έναρξη της προσπάθειας για την ετοιμασία της πρότασης έγινε μετά το τραγικό περιστατικό στους Τρούλλους όπου ένα παιδί που δεχόταν σχολικό εκφοβισμό έχασε τη ζωή του.

Στην πρόταση προτείνονται μεταξύ άλλων:

-Κάθε σχολείο στην αρχή κάθε σχολικού έτους, σε συνεργασία με το υπουργείο, να συστήνει Ειδική Επιτροπή για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας και για τη διερεύνηση σχετικών περιστατικών.

-Η Ειδική Επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο να καταρτίζει σχέδιο δράσης κατά της παραβατικής συμπεριφοράς και να ενσωματώνει σ’ αυτό διάφορες δράσεις για την πρόληψη, τη διαχείριση και καταστολή περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας.