Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για έλεγχο ξένων άμεσων επενδύσεων

Το νομοσχέδιο σχετίζεται έμμεσα με τις προσπάθειες εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου

Τον δρόμο της Ολομέλειας φαίνεται ότι παίρνει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σημερινή συνεδρία ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση, συζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις στη διατύπωση και θα καταβληθεί προσπάθεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του ευρωπαϊκού κανονισμού της 19ης Μαρτίου του 2019 που αφορά στη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ένωση. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ είτε έχουν θεσπίσει σχετικούς μηχανισμούς ελέγχου, είτε βρίσκονται στα τελικά στάδια διαδικασίας θέσπισής τους.

Tο νομοσχέδιο περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργείται υποχρέωση κοινοποίησης της σκοπούμενης άμεσης ξένης επένδυσης και εξασφάλισης έγκρισης, τα κριτήρια και παράγοντες που μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον έλεγχο άμεσης ξένης επένδυσης, τη διαδικασία ελέγχου άμεσης ξένης επένδυσης, το είδος των πληροφοριών που απαιτούνται κατά τον έλεγχο της επένδυσης και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής (ΥΠΟΙΚ).

Στην ουσία, το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών να έχει λόγο στην πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων ειδικά από τρίτα κράτη στην Κύπρο. Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Το νομοσχέδιο σχετίζεται έμμεσα με τις τρεις μη δεσμευτικές προτάσεις που κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star για εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας απέρριψε, λέγοντας ότι η Lone Star υποτιμά θεμελιωδώς την αξία και τις μελλοντικές προοπτικές της τράπεζας. Την πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου είχε δημοσιεύσει το ταμείο στις 19 Αυγούστου.

Η Lone Star επανήλθε με νέα ανακοίνωση στις 6 Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι εξετάζει τις επιλογές του σε σχέση με την πιθανότητα υποβολής αναθεωρημένης προσφοράς για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου. Βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς (η μητρική εταιρεία της τράπεζας Κύπρου είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία), η Lone Star υποχρεούται όχι αργότερο από τις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας) της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε να ανακοινώσει την πρόθεσή να υποβάλει την τελική της προσφορά ή να κοινοποιήσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει. Το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Εξαγορών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy