Στην Ουκρανία μυρίζει μπαρούτι…

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

 

∆εν είναι η πρώτη φορά που η ιστορία επαναλαµβάνεται! Εδώ και καιρό, σοβεί ο κίνδυνος για ένα νέο αιµατοκύλισµα µε επίκεντρο την Ουκρανία. Συντηρείται η ένταση µε νέες νατοϊκές δυνάµεις στο σχεδιασµό για περικύκλωση της Ρωσίας. Η Μόσχα εδώ και καιρό δηλώνει πως ο καλύτερος τρόπος µείωσης της έντασης είναι να αποµακρύνει το ΝΑΤΟ τις δυνάµεις του από την Ανατολική Ευρώπη, επαναλαµβάνοντας πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ όµως έθεσαν ήδη σε επιφυλακή 8.500 χιλιάδες στρατιώτες για άµεση ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ 6 αµερικάνικα «F-16» θα βρίσκονται περίπου 10 µέρες στην Εσθονία. Παράλληλα, έφθασαν στην Ουκρανία περίπου 80 τόνοι αµερικάνικου στρατιωτικού υλικού, µέρος της νέας στρατιωτικής «βοήθειας» ύψους 200 εκ. δολαρίων. Στις ιαχές του πολέµου συµµετέχουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης, ∆ανία, Ισπανία, Ολλανδία µε επικεφαλής τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να αναπτύξουν εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στη Βαλτική.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Αµερικανονατοϊκοί στήνουν σκηνικό πολέµου. Πόσο κοντά βρισκόµαστε στο ενδεχόµενο αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που προειδοποιεί για το ενδεχόµενο προβοκάτσιας στην Ανατολική Ουκρανία. Χιλιάδες «εθελοντές» (ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία) βετεράνων του ουκρανικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί στη γραµµή επαφής.

Οι Αµερικανονατοϊκοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ρωσία µέσα σε δύο ώρες µπορεί να φτάσει στο Κίεβο. Γνωρίζουν ακόµα ότι η Ουκρανία είναι πλήρως εξαρτηµένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι από τη στιγµή που κλείσει η στρόφιγγα θα καταρρεύσει. Όπως γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί δεσµοί και ένα περίπου 30% του πληθυσµού είναι Ρώσοι ή φιλόρωσοι.

Εποµένως το θέµα δεν είναι ασφαλώς η «αγάπη» τους για την Ουκρανία και το λαό της. Απλά εργαλειοποιούν την Ουκρανία για την επιβολή των δικών τους ιµπεριαλιστικών σχεδιασµών, επιδιώκοντας τη διεύρυνση της παγκόσµιας ηγεµονίας σε πολιτικό, οικονοµικό και στρατιωτικό επίπεδο.

∆υστυχώς, µπροστά στην κρισιµότητα των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αδύναµη να ανταποκριθεί στα µείζονος σηµασίας ζητήµατα που αφορούν την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Στην ουσία και στην πράξη υπακούουν στα κελεύσµατα των «µαστόρων» τους, των Αµερικανών και του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, κάποιες χώρες επιδεικνύουν και αξιοζήλευτη βιασύνη να δείξουν πόσο καλοί µαθητές είναι απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι με µια σύρραξη, το πεδίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ίδια την Ευρώπη

Τα πάντα κρέµονται σε τεντωµένο σκοινί και όταν λέµε µυρίζει µπαρούτι, αυτό πρέπει να ερµηνεύεται και συμβολικά και κυριολεκτικά.

Η Ευρώπη όµως δεν αντέχει ούτε να συντηρεί πολιτικές Ψυχρού Πολέµου ούτε πολύ περισσότερο νέους πολέµους. Τώρα είναι η ώρα των σοφών ηγετών, της Ευρώπης των λαών και των εργαζοµένων. Η Ευρώπη χρειάζεται να ξαναθυµηθεί τις δικές της αξίες, να υπερασπιστεί την ειρήνη, πανανθρώπινα και οικουµενικά ιδανικά, πριν να είναι αργά!

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.