Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στην Πύλα η δικοινοτική εκδήλωση “Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου”.

Ο διεθνής οργανισμός Peace and Sport διοργανώνει τη δικοινοτική εκδήλωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την αξιοποίηση του αθλητισμού ως μέσου άσκησης της διπλωματίας και της προώθησης του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου (Stelios Philanthropic Foundation) και με τη στήριξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η «Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου» που στοχεύει στην προώθηση του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της φιλίας μέσω του αθλητισμού, θα διεξαχθεί στο δικοινοτικό χωριό Πύλα, στην παρουσία επίσης του Προέδρου και Ιδρυτή του Peace and Sport, Joël Bouzou, του Αντιπροέδρου και θρύλου του ποδοσφαίρου Didier Drogba και του Ιδρυτή του Stelios Philanthropic Foundation Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου.

Τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της ελληνοκυπριακής Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου και της τουρκοκυπριακής Magusa Türk Gücü FC, που θα αποτελέσει και την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, θα παρακολουθήσουν επίσης, διπλωμάτες, αθλητές, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οικογένειες και παιδιά.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eleven Campaign, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της παγκόσμιας ψηφιακής εκστρατείας #WhiteCard, που περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, εργαστήρια ποδοσφαίρου και καράτε. Της εκστρατείας ηγείται η Laurence Fischer, υπέρμαχος της ειρήνης και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια καράτε.

Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Peace and Sport, Joël Bouzou, αναφερόμενος στην εκδήλωση δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη διοργάνωση της «Ημέρας Φιλικού Ποδοσφαίρου», καθώς θα ενώσει ομάδες, οπαδούς, οικογένειες και παιδιά από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτή η εκδήλωση θα επιβεβαιώσει επίσης τη διπλωματική ισχύ του αθλητισμού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ ηγετών και διπλωματών. Η οικουμενικότητα και η ουδετερότητα του αθλητισμού μπορούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια δεσμών μεταξύ διαιρεμένων κοινοτήτων».

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, Ιδρυτής του Stelios Philanthropic Foundation, σχολιάζοντας την εκδήλωση δήλωσε: «Χαιρόμαστε που συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Peace and Sport γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός, το οποίο προωθεί την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης και του διαλόγου στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους και για αυτό ενθαρρύνουμε συνεργασίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και προσφέρουμε βραβεία σε δικοινοτικές ομάδες. Η Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία, ώστε μέσω του αθλητισμού να προωθηθεί ο σεβασμός και η συνεργασία».

Ο αγώνας μεταξύ της ελληνοκυπριακής Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου και της τουρκοκυπριακής Magusa Türk Gücü FC θα συγκεντρώσει φιλάθλους και από τις δύο κοινότητες και είναι ο δεύτερος που διεξάγεται σε διάστημα 64 χρόνων. Ο πρώτος δικοινοτικός ποδοσφαιρικός αγώνας πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2005 στην Αμμόχωστο μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Yeni Mosque.

‘Οπως αναφέρεται, ο διεθνής οργανισμός Peace and Sport προωθεί ενεργά εκδηλώσεις αθλητικής διπλωματίας. Πέρυσι, ο Οργανισμός συνέβαλε στη συσπείρωση αθλητών από τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα με μικτές ομάδες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης 2018 στο Liebherr, καθώς και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην PyeongChang.