Στην πράξη η προστασία των παιδιών

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

 

 

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών απαιτεί την εμπλοκή όχι μόνο του κράτους, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, τόσο για την καταπολέμηση του φαινομένου, όσο και για την πρόληψή του, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά για να μην πέσουν θύματα τέτοιων εγκλημάτων. Σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών και μέσα από τις τόσες περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος των ανήλικων θυμάτων.

Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η ενίσχυση της γνώσης, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στα παιδιά, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τυχόν θύματα. Βέβαια, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και ενήλικες οι οποίες και οι οποίοι κουβαλούν μαζί τους ως θύματα το έγκλημα αυτό για πολλά χρόνια με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους.

H ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθησίας των επαγγελματιών σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων για προστασία των παιδιών και έγκαιρο εντοπισμό των σχετικών προβλημάτων, προτού αυτά επιδεινωθούν, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ίδιο και η επιμόρφωση των παιδιών ώστε να μπορούν να αυτοπροστατευθούν και να ζητήσουν βοήθεια όσο πιο νωρίς γίνεται.

Στα σχολεία μας για παράδειγμα δεν υπάρχει υποχρεωτικό και ξεχωριστό το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Και ακριβώς εδώ διερωτάσαι γιατί σε ένα σύγχρονο κράτος απουσιάζει το συγκεκριμένο μάθημα, αφού έστω και μια ψυχή να μπορέσει να ωφελήσει είναι σημαντικό. Τα συνθήματα δεν πρέπει να εξαντλούνται στις παγκόσμιες ημέρες, ούτε στη θλίψη και τον αποτροπιασμό που μπορεί να εκφράζουν διάφοροι όταν κάποιο γεγονός σεξουαλικής κακοποίησης δει το φως της δημοσιότητας. Αυτό που ζητάμε είναι πράξεις. Για το ζήτημα συντάχθηκε ως γνωστόν πρόταση νόμου από τον πρόεδρο των Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και εξετάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πρόταση αφορά την παροχή προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά και ενήλικους που φοιτούν σε τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η ψήφιση της πρότασης όμως αναβλήθηκε για δύο βδομάδες, μετά από αίτημα που κατέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας το απόγευμα το ΔΗΚΟ. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά, αλλά και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους με την πρόφαση ότι δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά η πρόταση. Βέβαια, είναι γνωστό ότι υπάρχουν αντιδράσεις για εισαγωγή του μαθήματος από διαφόρους κύκλους. Αν ωστόσο κάποιοι εκεί στη Βουλή δεν συμφωνούν, να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα.

Και όλα αυτά συζητούνται την ώρα που από τη μέρα λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, έχουν ληφθεί παραπομπές για 1.565 παιδιά προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy