Στην «πρίζα» το Γέρι από τις πυρκαγιές στα εργοστάσια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Πέντε από τα 10 πυροσβεστικά οχήματα παρέμειναν όλο το βράδυ και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στο χώρο, όπου ξέσπασε χθες η μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας scrap metal στη βιομηχανική περιοχή Γερίου ανέφερε ο Ανδρέας Κεττής.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι η πυρκαγιά είναι περιορισμένη και συνεχίζεται η κατάσβεση της φωτιάς με ποσότητες νερού και αφρού. Πρόσθεσε ότι έγινε διαχωρισμός των υλικών και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μετακινούνταν αντικείμενα που δεν κάηκαν. Ο κ. Κεττής δεν ήταν ωστόσο σε θέση να αναφέρει πότε θα είναι υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

Σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι κατά τις εργασίες που διεξάγονταν στο εργοστάσιο, με μετακίνηση παλιών οχημάτων και άχρηστων υλικών που ανακυκλώνονται με ειδικό μηχάνημα, υπήρξε παραγωγή σπινθηρισμού και ανάφλεξη υγρής εύφλεκτης ύλης, η οποία βρισκόταν σε παλιό ντεπόζιτο καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 10 πυροσβεστικά οχήματα ενώ έγινε και ανάκληση προσωπικού.

Παπαλαζάρου: Έχουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες

Ανησυχία εξέφρασε ο Δήμαρχος Γερίου για το γεγονός ότι μέσα σε δυο μήνες, δυο εργοστάσια ανακυκλώσιμων υλικών ζώστηκαν στις φλόγες και μαύρισε ο ουρανός πάνω από το Γέρι. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου είπε ότι η άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δήμων με τις υδροφόρες τους αποσόβησαν χθες τον κίνδυνο για επέκταση της φωτιάς σε παρακείμενες περιοχές. Σημείωσε ωστόσο ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, προσθέτοντας ότι δοκιμάζεται η υπομονή του κόσμου.

Ο κ. Παπαλαζάρου είπε μάλιστα ότι έχουν τεράστια ευθύνη οι ιδιοκτήτες τέτοιων υποστατικών να τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να γίνονται συχνές επιτηρήσεις. Επίσης υπέδειξε ότι και το Τμήμα Περιβάλλοντος πρέπει να κάνει πιο συχνούς ελέγχους. Ο Δήμαρχος Γερίου ανέφερε ακόμα ότι οι δήμοι γύρω από την βιομηχανική περιοχή Γερίου πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία, να καλέσουν τους εργοστασιάρχες και το Τμήμα Περιβάλλοντος προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Ακόμα περιμένει έκθεση της προηγούμενης πυρκαγιάς..

Ο Υπουργός Γεωργίας δεν έχει λάβει ακόμα την έκθεση που ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την προηγούμενη πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή Γερίου.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή πυρκαγιά στο Γέρι, ο Κώστας Καδής ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι είχε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάνε επί τόπου και να δουν σημείο προς σημείο την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή Γερίου και όλες τις μονάδες, λέγοντας ότι αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν. Πρόσθεσε ότι αν στην έκθεση που αναμένει είναι μέσα στα μέτρα και το θέμα της σποράς στη γύρω περιοχή, τότε θα το εξετάσουν.

Επίσης σημείωσε ότι είναι υποχρέωση των ίδιων των ιδιοκτητών των μονάδων, να έχουν στα υποστατικά τους αντιπυρική προστασία και να τηρούν τα μέτρα για την πρώτη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς, λέγοντας ότι χθες αυτά τα μέτρα λειτούργησαν και δεν επεκτάθηκε η πυρκαγιά στις γύρω περιοχές.

Ο κάθε ιδιοκτήτης να αναλάβει τις ευθύνες του

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιοι όγκοι ανακυκλώσιμων υλικών που γειτνιάζουν με υποστατικά στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, ο Γιάννος Πυρίσιης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης αποθήκης χημικών που βρίσκεται δίπλα από το εργοστάσιο που ξέσπασε χθες η πυρκαγιά. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι δεν νοείται τόσο συχνά να υπάρχουν πυρκαγιές στην περιοχή και υπέδειξε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Επίσης είπε ότι ο κάθε ιδιοκτήτης υποστατικού πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να τηρεί τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς προκειμένου να προστατευτεί τόσο το υποστατικό του όσο και η γύρω περιοχή.

Σημείωσε μάλιστα ότι χθες δεν κοιμήθηκαν και βρίσκονταν στην περιοχή για να προσέχουν τις εγκαταστάσεις τους. Πρόσθεσε ότι η δική του εταιρεία έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Παράλληλα, ο κ. Πυρίσιης εισηγήθηκε όπως δημιουργηθεί ένας πυροσβεστικός σταθμός στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, για άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς, λέγοντας ότι χθες ήταν άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης χαρακτήρισε επικίνδυνο το γεγονός ότι στην περιοχή γίνεται σπορά κριθαριού και σιτηρών από αγρότες. Ο κ. Πυρίσιης είπε ότι έχει αποστείλει επιστολές εδώ και χρόνια στους αρμόδιους φορείς αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.