Στην πρόσληψη ακόμη τριών συμβούλων προχώρησε η κυβέρνηση

avrof anastasiadis
  • Άλλοι τρεις σύμβουλοι για Προεδρικό και Υπουργεία
  •  Κονδύλι πέραν του 1 εκατ. ευρώ το χρόνο για συμβούλους, που συνεχώς αυξάνονται
  • Στην πρόσληψη ακόμη τριών συμβούλων για το Προεδρικό και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταφορών προχώρησε η κυβέρνηση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περίπου 50.

Σύμφωνα με σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, «έχουν προβεί στο διορισμό συμβούλου/συνεργάτη […] έναντι αμοιβής 30.940 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ετησίως». Επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, «έχει προβεί στον πολιτικό διορισμό συμβούλου/συνεργάτη […] έναντι αμοιβής 31.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ετησίως».

Για τους δύο πιο πάνω διορισμούς το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τη Βουλή την αποδέσμευση 27.992 ευρώ για το 2020 (12.892 ευρώ για τον πρώτο του οποίου η σύμβαση ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και 15.100 ευρώ για τον δεύτερο του οποίου η σύμβαση ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου).

Ζητείται επίσης η αποδέσμευση 20.000 ευρώ που αφορούν «την κάλυψη της δαπάνης για την καταβολή, προς το ΡΙΚ, της αντιμισθίας δημοσιογράφου που έχει αποσπαστεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από την 1η Αυγούστου 2020».
Σημειώνεται ότι το κονδύλι για τους συμβούλους του Προέδρου και των Υπουργών έχει ήδη ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και συνεχώς αυξάνεται, αφού προστίθενται νέοι σύμβουλοι.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο σημείωμα για τους δύο πρώτους συμβούλους δεν αναφέρονται τα καθήκοντα τα οποία θα εκτελούν, πέρα από τη γενική αναφορά ότι θα έχουν ευθύνη «για την εκτέλεση όλων των καθηκόντων που θα τους ανατίθενται», καθώς επίσης για «διεξαγωγή ερευνών, ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων για θέματα τα οποία θα τους ζητηθούν» και «εκτέλεση οποιωνδήποτε άλλων συναφών καθηκόντων τους ανατεθούν».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των συμβούλων πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο οποίος κατέδειξε πολλές ατασθαλίες, όπως η πρόσληψη συνταξιούχων και προσώπων τα οποία συνδέονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και προσώπων τα οποία εργοδοτούνταν προηγουμένως σε ιδιωτικές εταιρείες κυβερνητικών αξιωματούχων.
Το αίτημα της κυβέρνησης θα συζητηθεί σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, αφού υποβλήθηκε αίτημα από το Υπουργείο Οικονομικών για αποδέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται για τους πιο πάνω διορισμούς. Σημειώνεται, επίσης, ότι στη συνεδρία κλήθηκε να παρευρεθεί ο προϊστάμενος της Διοίκησης της Προεδρίας, καθώς επίσης εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy