Στην τ/κ πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες η κυβέρνηση για την απομόνωση των εγκλωβισμένων

Στην τ/κ πλευρά επιρρίπτονται οι ευθύνες για την απομόνωση των εγκλωβισμένων

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες η κυβέρνηση για την απομόνωση των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ούτε και οι συγγενείς τους μπορούν να τους επισκεφθούν, γεγονός που ίσχυε μέχρι τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί στα απαιτούμενα διαβήματα όπως αρθεί η απαγόρευση της διακίνησης στα οδοφράγματα, με το εμπόδιο να εντοπίζεται στις κατοχικές αρχές, επικαλούμενες την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί και στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να αρθούν τα μέτρα και να επιστρέψουν στη μορφή που ίσχυαν μέχρι και τον Νοέμβριο, είναι η ταυτόχρονη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και στις δύο πλευρές, ούτως ώστε να μην μπορούν οι κατοχικές αρχές να επικαλούνται την πανδημία.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ανέφερε ότι το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας ζητάει σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, μέσω της UNFICYP, όπως αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Επεσήμανε ότι έχουν κατατεθεί στην UNFICYP συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα να επιτρέπεται μία ολιγόωρη επίσκεψη των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές με την υπόδειξη αρνητικού PCR τεστ, χωρίς να διανυκτερεύουν.

«Σχεδόν καθημερινά προχωράμε σε διαβήματα, όμως οι κατοχικές αρχές εμμένουν στη στάση τους και αρνούνται να παραχωρήσουν οποιαδήποτε διευκόλυνση, σε ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον Νοέμβριο οι συγγενείς των εγκλωβισμένων μπορούσαν να τους επισκεφθούν με την υπόδειξη αρνητικού PCR τεστ στα σημεία διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή.

Παράλληλα, όπως έχει επισημανθεί, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην παροχή εμβολίων για τον περιορισμένο αριθμό των οικιακών βοηθών που συζούν με τους εγκλωβισμένους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.