Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παραμένουν διαφορές, οι οποίες αναμένεται να κριθούν στην Ολομέλεια

Καθοριστικός θα είναι ο Ιανουάριος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αναμένεται κορύφωση των διεργασιών για εξεύρεση κοινής συνισταμένης.

Του Γιάννη Κακαρή

Η κατ’ αρχήν συζήτηση των νομοσχεδίων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έχει ολοκληρωθεί και οι υπηρεσίες της Βουλής εργάζονται πυρετωδώς για να συμπεριλάβουν τις τροποποιήσεις των κομμάτων στα τελικά προσχέδια. Στις 11 Ιανουαρίου έχουν ήδη προσκληθεί η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων για τον τελευταίο κύκλο διαβουλεύσεων. Εάν και εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, αναμένεται τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση περί τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αν και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης, παραμένουν ανοιχτά δύο κυρίως ζητήματα: η παράταση ή όχι της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών και το κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα σε δήμους και κοινότητες πριν την όποια συνένωση.

Η ψήφιση των νομοσχεδίων από την Ολομέλεια αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το σκηνικό για τα επόμενα βήματα, καθώς από τη μια θα ξεκαθαρίσει αν τελικά θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ από την άλλη θα ξεκαθαρίσει και η τελική μορφή των νέων δήμων που θα προκύψουν.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τους βασικούς «παίκτες» καταγράφοντας τις κυριότερες ανησυχίες τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι το κόμμα απασχολεί η εκπροσώπηση των κοινοτήτων που θα συμπεριληφθούν στους νέους δήμους και ο τρόπος εκλογής των αντιδημάρχων. Όπως εξήγησε, λόγω του ότι η αντιπροσώπευση ορίζεται με βάση τους κατοίκους, ένα Κοινοτικό Συμβούλιο, που αποτελείται σήμερα από 7-9 μέλη, στο δήμο θα έχει μόνο έναν αντιδήμαρχο και στην καλύτερη ακόμα ένα δημοτικό σύμβουλο. Ως εκ τούτου, είπε, ακυρώνεται ο θεσμός του Κοινοτικού Συμβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε ως κύτταρο της δημοκρατίας. Επίσης, ανέφερε ότι στην περίπτωση του Δήμου Λεμεσού το κόμμα προτείνει όπως η Αγία Φύλα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του νέου δήμου.

Διαφώνησε ακόμα με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των σχολικών εφορειών στους νέους δήμους, τονίζοντας ότι οι δήμοι θα αναλάβουν πολλές αρμοδιότητες και έτσι θα διαλυθούν όλα, κάτι που δεν θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Για δε τις πολεοδομικές αρμοδιότητες (αναπτύξεις), το κόμμα στήριξε την ιδέα να μεταφερθούν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς.

Σχετικά με την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συνενώσεις, ανέφερε ότι τα δημοψηφίσματα είναι θέμα τήρησης της λαϊκής κυριαρχίας, ωστόσο το κόμμα του δεν έχει καταλήξει κατά πόσο τοποθετείται θετικά, καθώς, όπως είπε, ενδεχόμενα θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα ακυρώνοντας τη μεταρρύθμιση.

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, υποστήριξε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά, με διάρκεια 5 χρόνια, και κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι εκλεγμένοι να εφαρμόζουν σταδιακά τη μεταρρύθμιση υποστηρίζοντας ότι «είναι άλλος ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών και άλλος των δημοτικών».

Καταληκτικά, επεσήμανε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, ώστε να υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση για το καλό της κοινωνίας.

Ο Μαρίνος Μουσιούτας, βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), ανέφερε ότι η παράταξή του είναι εναντίον των δημοψηφισμάτων, παρά το γεγονός ότι είναι πιο δημοκρατική διαδικασία, γιατί αυτό ενδεχομένως να βάλει όλη τη μεταρρύθμιση σε κίνδυνο.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με τη μεταφορά των πολεοδομικών αδειών στις αρμοδιότητες των Επαρχιακών Οργανισμών, αναφέροντας ότι η Συνεργασία προτείνει να γίνει μια ξεχωριστή Ενιαία Πολεοδομική Αρχή. Επίσης, προτείνει όπως οι Επαρχιακοί Οργανισμοί απαρτίζονται κυρίως από τεχνοκράτες και να μειωθούν δραστικά τα αιρετά μέλη του ΔΣ.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θέτει η ΣΔΔ είναι ο τρόπος εκλογής του αντιδημάρχου, αναφέροντας ότι αυτός πρέπει να εκλέγεται από τους δημοτικούς συμβούλους του κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Αναφορικά με τα αιτήματα περιοχών να μετατραπούν σε Δημοτικά Διαμερίσματα, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, ωστόσο πριν την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός και να τεθούν κριτήρια για τέτοιες περιπτώσεις στη συνέχεια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κατανομή των εδρών πρέπει να γίνεται με απλή αναλογική χωρίς τον περιορισμό της 2ης και 3ης κατανομής. Επίσης, σημείωσε ότι θέση της ΣΔΔ είναι πως πρέπει να τεθεί όριο στις θητείες, όπως επίσης και η ψηφοφορία να γίνεται οριζόντια.

Για την παράταση των εκλογών, η ΣΔΔ δεν φέρει καμία ένσταση, νοουμένου ότι θα ικανοποιηθούν τα πιο πάνω, ενώ ούτε για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των σχολικών εφορειών στους δήμους, με μεταβατική περίοδο ώς το 2029, φέρουν ένσταση.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κάρουλας, βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι πρέπει να εγκριθεί η μεταρρύθμιση, η οποία θα καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματική αυτοδιοίκηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν για τη διεξαγωγή των εκλογών και των δημοψηφισμάτων, τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Όπως είπε, η θέση του ΔΗΣΥ είναι να δοθεί παράταση στις εκλογές μέχρι τον Μάιο του 2024, ώστε να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές. Για τα δημοψηφίσματα είπε ότι η απόφαση να μη διεξαχθούν λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την Ένωση Δήμων και αφού η γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέει ότι δεν είναι απαραίτητα.

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, τόνισε την πιεστική ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δήμοι και κοινότητες φυτοζωούν και εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι πολίτες».

Σημείωσε ακόμα ότι ένα ουσιαστικό στοιχείο της μεταρρύθμισης για το ΑΚΕΛ είναι η άμεση και προσιτή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο σύνολο των πολιτών. Αυτό απαιτεί, όπως είπε, πρώτα και κύρια τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι σε αυτόν τον τομέα έγιναν μεγάλα βήματα, αφού υιοθετήθηκαν πολλές από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ.

Το δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο είναι να διατηρηθεί ο ανθρωποκεντρικός και δημοκρατικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε το ΑΚΕΛ, τόσο με εισηγήσεις που επιτρέπουν την εκπροσώπηση ακόμα και της πιο μικρής κοινότητας που συμμετέχει στους νέους δήμους όσο και με την εισήγησή του για εφαρμογή πλήρως της απλής αναλογικής στην εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, παραμένουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά επιμέρους ζητήματα, αλλά, ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα». Το σημαντικό είναι να βρούμε τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, αν πραγματικά το εννοούμε όλοι όταν λέμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια.

Στάθηκε, τέλος, ιδιαίτερα στην πρόταση του ΑΚΕΛ για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, σημειώνοντας ότι είναι ενδεικτική και της διαφορετικής φιλοσοφίας κάθε πολιτικής δύναμης για το θεσμό και τονίζοντας ότι «αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις τοπικές κοινωνίες. Άστε που μεταρρυθμίσεις που γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία, έχουν και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», σημείωσε.

 

 

Ν. Νουρής: «Μπορούμε να περπατήσουμε ακόμη και πάνω σε κόκκινες γραμμές»

Έχοντας κατά νου ότι η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπήκε στην τελική φάση, ζητήσαμε και από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, να μας πει ποια είναι τα θέματα που τον προβληματίζουν σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο υπουργός μάς απάντησε ότι «συζητούμε για χρόνια το θέμα της μεταρρύθμισης. Ενώπιον της Βουλής υπάρχει μια σαφής κυβερνητική πρόταση, που είναι το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου και εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εταίρους. Σήμερα καταγράφεται ένας μικρός αριθμός διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επί της αρχής και της φιλοσοφίας των νομοσχεδίων υπάρχει ομογνωμία. Ως εκ τούτου, για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια σοβαρή διάσταση με καμιά από τις διατυπωθείσες άποψη. Άλλωστε, δεν είμαστε δογματικοί. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να καταλήξουμε εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς προς τους πολίτες ότι εννοούμε τη θέση μας για ολοκλήρωση και εφαρμογή αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη».

Ρωτήσαμε ακόμα αν υπάρχουν σημεία τα οποία έχουν τροποποιηθεί (ή κάποια κόμματα θέλουν να τροποποιήσουν) και τα οποία, κατά την άποψή του, ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

«Θα το επαναλάβω. Η κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ ούτε απόλυτη ούτε δογματική. Ασφαλώς και υπάρχουν πτυχές και προσεγγίσεις που θα πρέπει να διατηρηθούν για να μη διαταραχθεί η συνοχή και η λειτουργικότητα της πρότασης. Μπορούμε όμως ακόμα και τώρα να συζητήσουμε για διάφορα θέματα και να καταλήξουμε με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι αμοιβαίο. Από τη στιγμή που είμαστε όλοι προσηλωμένοι στον ίδιο κοινό στόχο, με συναίνεση και κατανόηση μπορούμε να περπατήσουμε ακόμη και πάνω σε κόκκινες γραμμές. Φτάνει στο τέλος να υπάρξει αίσιο τέλος. Δηλώνω συγκρατημένα αισιόδοξος, γιατί είναι από τις σπάνιες φορές που κυβέρνηση, κόμματα και οργανωμένα σύνολα όπως η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Εύχομαι μια καλή καινούργια χρονιά με υγεία, η οποία θα σημαδευτεί με την ψήφιση μιας ακόμα μεγάλης σε σημασία και σπουδαιότητα μεταρρύθμισης», κατέληξε.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy