Στην τελική ευθεία για τις «προεδρικές» στα κατεχόμενα, με έκκληση για συμμετοχή και στο δημοψήφισμα

Στην τελευταία εβδομάδα της προεδρικής περιόδου για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου μπήκαν στα κατεχόμενα ενώ η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» (ΣΣ: είναι και «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» για τις «εκλογές»), Ναρίν Φερντί Σιεφίκ κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν και για το δημοψήφισμα που αφορά «συνταγματική» μεταρρύθμιση.

Όπως εξήγησε, η αύξηση του αριθμού των μελών του «ανωτάτου» από 8 σε 16 είναι επιβεβλημένη λόγω του αυξημένου όγκου των υποθέσεων που πλέον βρίσκονται ενώπιόν του. Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αλλαγή στο «σύνταγμα» μετά από 35 χρόνια, σημειώνοντας ότι το 1985 οι υποθέσεις ενώπιον του «ανωτάτου» ήταν 218, ενώ το 2020 ήταν 1388 και ο αριθμός των 8 «δικαστών» μελών του «ανωτάτου» δεν αρκεί.

Η κ. Σιεφίκ σημείωσε ότι για την έγκριση των «συνταγματικών αλλαγών» που πέρασαν από τη «βουλή» προηγουμένως αλλά πρέπει να υποβληθούν σε δημοψήφισμα, απαραίτητη είναι η απλή πλειοψηφία στην κάλπη. Κάλεσε όμως τον κόσμο να προσέλθει με προσοχή, και σε συνθήκες πανδημίας, να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Οσον αφορά τις «προεδρικές εκλογές» το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» αναφέρει ότι πρόκειται για τις «προεδρικές» με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων, 11, ενώ οι «προεδρικές» με τους λιγότερους υποψηφίους ήταν το 1990, μόνο 3.

Τα έτη 1995, 2000 και 2015 κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% και υπήρξε 2ος γύρος. Το 1995 ο νικητής του δεύτερου γύρου ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, το 2000 απέσυρε την υποψηφιότητα του ο Ντερβίς Έρογλου, που είχε περάσει στοΝ β γύρο με τον Ντενκτάς και εκλέγηκε και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος συνολικά εξελέγη «πρόεδρος» του ψευδοκράτους έξι φορές, όσες ήταν υποψήφιος.

Σημειώνεται ότι οι «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου, με τους 11 υποψηφίους, είναι οι δέκατες «προεδρικές». Στην ιστορία των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, μόνο 3 ήταν οι γυναικείες υποψηφιότητες, τα έτη 1976, 1981 και 1985 η δρ Σερβέτ Σανί Ντεντέτσιαϊ, το 2005 η Ζεχρά Τζενγκίζ και το 2015 η Σιμπέλ Σιμπέρ.

Σημειώνεται επίσης ότι από τους 11 υποψηφίους, όλοι άνδρες, οι 7 είναι ανεξάρτητοι και οι 4 έχουν υποδειχθεί από τα κόμματά τους.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» η «προεκλογική εκστρατεία» θα ολοκληρωθεί χωρίς συγκεντρώσεις και συναθροίσεις, το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου. Στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων, στην τηλεόραση του «Μπαϊράκ».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.