Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε δημοτικά διαμερίσματα των νέων οντοτήτων θα μετατραπεί το Καϊμακλί, η Παλλουριώτισσα, το Ζακάκι και η Αγία Φύλα, αποφάσισε η Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ από τις 85 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, πλέον εκκρεμούν περίπου 10.

Ολοκληρώθηκε χθες η προτελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάζοντας τα ακανθώδη ζητήματα που εκκρεμούν, όπως οι συνενώσεις (αριθμός δήμων), συμπλεγματοποιήσεις κοινοτήτων και τα δημοψηφίσματα. Τα τρία νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της 24ης Φεβρουαρίου.

Μια εκ των σημαντικών αποφάσεων που λήφθηκαν χθες είναι όπως η Αγία Φύλα, το Ζακάκι, το Καϊμακλί και η Παλλουριώτισσα, που σήμερα αποτελούν περιοχές των Δήμων Λεμεσού και Λευκωσίας αντίστοιχα, θα μετατραπούν σε δημοτικά διαμερίσματα των νέων οντοτήτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τη δυνατότητα αυτή θα έχουν μόνο όσοι στο παρελθόν ήταν Συμβούλια Βελτιώσεως. Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε ότι σε 7 χρόνια θα καταργηθούν οι σχολικές εφορείες για να μεταφερθούν οι αρμοδιότητές τους στα δημαρχεία.

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ διαφώνησαν και ζήτησαν όπως παραμείνουν ως έχουν, ωστόσο δεν πέρασε η θέση τους. Επομένως, αναμένεται ότι θα καταθέσουν την τροπολογία τους στην Ολομέλεια.

Τα φλέγοντα από Δευτέρα

Τα νομοσχέδια σήμερα κάνουν λόγο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί η μορφή των δημοψηφισμάτων.

Αν δηλαδή θα γίνει σε κάθε δήμο και κοινότητα ή αν θα γίνει ένα για κάθε οντότητα που θα δημιουργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θέλει ένα ενιαίο παγκύπριο δημοψήφισμα και η ΔΗΠΑ είναι ενάντια σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις και τον αριθμό των δήμων, το νομοσχέδιο προβλέπει 20 δήμους και η ΔΗΠΑ ζητά 14.

Ο ΔΗΣΥ αναμένεται να ζητήσει 18, αφού θέλει η Αραδίππου να ενωθεί με Τρούλλους και Κελιά. Ακόμα, φαίνεται ότι προκρίνει τη συνένωση Ύψωνα με Πολεμίδια και το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενού όπως έχει, αφού αντέδρασαν τα τοπικά του στελέχη στη συνένωση με τη Λάρνακα.

Οι Οικολόγοι ζητούν τη δημιουργία δήμου Ακάμα και το ΔΗΚΟ κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Επίσης, τη Δευτέρα θα συζητηθεί η εκλογή αντιδημάρχων. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι αν θα εκλέγονται από τον κόσμο ή από τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ το ΔΗΚΟ φαίνεται ότι θα καταθέσει πρόταση για αύξηση των δημοτικών συμβούλων κατά 4.

Για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς το ΔΗΚΟ αναμένεται να καταθέσει πρόταση όπως οι πρόεδροι εκλέγονται αντί να είναι οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο ΔΗΣΥ.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.