Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η Κύπρος για τις προεδρικές εκλογές – Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η Κύπρος για τις προεδρικές εκλογές στις 5 Φεβρουαρίου με την υποβολή σήμερα των υποψηφιοτήτων στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές 2023: Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η Κύπρος – Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες

Η διαδικασία για κάθε υποψήφιο διήρκησε μόλις δεκαπέντε λεπτά.

 

Α/Α

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

 

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

 

1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

08:00 – 08:15 π.μ.

2. ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

 08:30 – 08:45 π.μ.

3. ΤΣΕΛΕΣΤΙΝΑ ΝΤΕ ΠΕΤΡΟ

 08:45 – 09:00 π.μ.

4. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

09:00 – 09:15 π.μ.

5. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΙΔΗΣ

 09:15 – 09:30 π.μ.

6. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ  

 09:30 – 09:45 π.μ.

7. ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ  

 09:45 – 10:00 π.μ.

8. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  

 10:00 – 10:15 π.μ.

9. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ  

 10:30 – 10:45 π.μ.

10. ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ  

 10:45 – 11:00 π.μ.

11. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  

 11:00 – 11:15 π.μ.

12. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ  

 11:15 – 11:30 π.μ.

13. ΙΟΥΛΙΑ ΧΟΒΡΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΣ  

 11:30 – 11:45 π.μ.

14. ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ  

 11:45 – 12:00 μ.

 

Για όγδοη φορά υπέβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας ο Ανδρέας Ευστρατίου

Για όγδοη φορά υπέβαλε σήμερα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές ο Ανδρέας Ευστρατίου. Ο κ. Ευστρατίου υπέβαλε πρώτος στις 8 το πρωί την υποψηφιότητά του στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από υποστηρικτές του, με ειδικό μεταφορικό μέσο για ανάπηρα άτομα.

Μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του και αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Έφορο Προεδρικών Εκλογών για τις διευκολύνσεις που είχε λόγω των κινητικών του προβλημάτων, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε πως «βρίσκομαι και πάλι επί των επάλξεων για μια καλύτερη λύση και μια καλύτερη ζωή στην Κύπρο μας».

Ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, υγεία χαρά και ευλογία στο σπίτι τους και να ελευθερωθεί η Κύπρος, κάτι που όπως ανέφερε είναι ο πόθος του.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Ευστρατίου ανέφερε τα ακόλουθα: «Είμαι εδώ μαζί σας για να σας ανακοινώσω και πάλι την υποψηφιότητα μου επισήμως. Ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κ. Έφορο για την άψογη συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα και εύχομαι να συνεχιστεί. Ευχαριστώ πραγματικά όλους εσάς που ήρθατε εδώ για να καλύψετε όλους τους υποψήφιους Προέδρους και τους εύχομαι και αυτούς ένα καλό αποτέλεσμα. Όποιος και να είναι ο νικητής, θα τον σεβαστούμε για το καλό του τόπου μας. Τα σύνορα μας δεν είναι στη Λευκωσία, είναι στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Μόρφου. Θα αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε τον τόπο μας, γιατί εδώ και 48 χρόνια καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ στην Κύπρο από τον Αττίλα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι και πάλι καλή χρονιά, καλό νέος έτος και ο Θεός μαζί σας».

 

 

 

Ένταξη της Κύπρου στην Ελλάδα διεκδικεί ο υποψήφιος Λουκάς Σταύρου

Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία και εναντίωση στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία προωθεί ο υποψήφιος για την Προεδρία, Λουκάς Σταύρου, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του ενώπιον του Εφόρου Εκλογών.

«Ως Εθνική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση (ΕΚΑΝ) καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Θα την κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην ΕΕ: με άμεση ενσωμάτωση της Εθνικής Φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος – ένα έθνος, ένας στρατός», είπε στις δηλώσεις του μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Σταύρου σημείωσε επίσης ότι απορρίπτει και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, και το Ενιαίο Κράτος, στη βάση του Συντάγματος της Ζυρίχης, καθώς, όπως είπε, «η δικοινοτικότητα και το Σύνταγμα της Ζυρίχης πέθαναν το ’63, με την ευθυγράμμιση των πάλαι ποτέ Τουρκοκυπρίων με τον τουρκικό επεκτατισμό». Σκοπός, είπε, είναι η απελευθέρωση, «χωρίς να αποκλείουμε την ένοπλη σύγκρουση με τους κατακτητές».

Επιπλέον, ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι απαιτεί την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι δεν δόθηκε βήμα για να αναπτυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΝ. Σημείωσε επίσης ότι «κρατούνται άδικα στις φυλακές ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και ο Ηλίας Κασιδιάρης».

Για την οικονομία, είπε ότι απαιτεί κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απαλλαγή όλων των δανείων από τους ανατοκισμούς και την επιστροφή των κουρεμένων κεφαλαίων και των ομολόγων. Ακόμα, ζητεί ακύρωση των εκποιήσεων και εκδίωξη των ξένων ταμείων.

«Εναντιωνόμαστε στην τυραννία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και καταθέτουμε το όραμα της αντικατάστασής της με το πολίτευμα του κοινοτισμού: συμμετοχή του λαού σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας, για την υπεράσπιση του λαϊκού αυτεξούσιου και την αντίσταση στα σχέδια της Νέας Τάξης, προτείνουμε τη δημιουργία των ενόπλων λαϊκών πολιτοφυλακών», είπε μεταξύ άλλων.

 

 

Η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο υπέβαλε και η ίδια στην υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της, η κα Τσελεστίνα Ντε Πέτρο ανέφερε τα ακόλουθα: «Πρώτα απ’ όλα να καλημερίσω. Να πω ότι τα καταφέραμε. Επιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αγωνιζόμαστε πάντοτε για τους Κυπρίους και βήμα βήμα είμαι σίγουρη θα τα καταφέρουμε και στην Προεδρία. Αγαπώ πολύ τον κόσμο, τους Κυπρίους και αυτή είναι η πιο μεγάλη δήλωση που μπορώ να κάνω. Ευχαριστώ».

 

 

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Χρίστου ανέφερε τα ακόλουθα: «Υποβάλαμε σήμερα τη δική μας υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023. Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, που αγωνιούν όπως και εμείς για το μέλλον του τόπου μας. Δεν βολεύονται με το κατεστημένο και επιθυμούν την πραγματική αλλαγή. Αναντίλεκτα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι η παράταξη των έργων. Καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις. Θέτουμε ξεκάθαρους στόχους και υπερασπιζόμαστε σταθερά θέσεις μέσα σε ένα διαρκή πολιτικό αγώνα.

Το ΕΛΑΜ αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα για την μη αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, όπως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στο εθνικό μας θέμα. Έχει σαφές καθορισμένο πρόγραμμα για την πάταξη των ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Έμπρακτα βρίσκεται δίπλα στους αδικημένους πολίτες όταν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις αυθαιρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Παραμένουμε μακριά από υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής σε μια πολιτική σκηνή που βρίθει από σκάνδαλα. Στεκόμαστε αρωγός σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας, αναπτύσσοντας ένα πλούσιο κοινωνικό έργο. Προασπιζόμαστε τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας και τις μελλοντικές γενιές απέναντι στα ισοπεδωτικά πρότυπα της νέας τάξης πραγμάτων. Αντικειμενικός σκοπός της δικής μας υποψηφιότητας στις προσεχείς εκλογές είναι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά ως κοινωνία. Πιστεύουμε ότι μόνο με ένα δυνατό ΕΛΑΜ είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό, ταπεινά, απευθυνόμαστε σε όλες και όλους, ζητώντας τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Καλή χρονιά, καλή ψήφο σε όλο τον κόσμο, και στην πατρίδα ευχόμαστε κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα. Καλή λευτεριά».

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Ανδρόνικος Ζερβίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Γεια σας. Μια μέρα θέλω να υπογράψουμε λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό. Μια μέρα ελπίζω να γίνει. Γι’ αυτό έγραψα ένα μανιφέστο 77 σελίδων, ένα πρόγραμμα πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις για σχεδόν όλα τα προβλήματα στη χώρα μας. Και έχουμε πολλά προβλήματα. Νομίζω έχω τις λύσεις. Έκανα πράγματα που κανένας άλλος υποψήφιος δεν έκανε ποτέ. Αυτό είναι ένα σατιρικό μανιφέστο γι’ αυτούς που προτιμάνε να πάνε στον οδοντίατρο να βγάλουν όλα τα δόντια τους χωρίς αναισθητικό παρά να εμπλακούν στα πολιτικά της Κύπρου. Έκανα και κάτι άλλο. Έγραψα μουσική η οποία είναι στο andronicos.cy και στο facebook. Να το κοιτάξετε και να σκεφτούμε για λύσεις και να σκεφτούμε για ειρήνη. Είναι μεγάλο προνόμιο. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Μάρκο Κωμοδρόμο που με βοήθησε πάρα πολύ, τη μικρή ομάδα μου και όσους με υποστηρίζουν. Ευχαριστώ Κύπρος. Θα βρούμε λύσεις μαζί. Έχω ένα πρόβλημα τώρα το οποίο είναι τεχνολογικό. Εσείς με ακούτε όμως εγώ αυτή τη στιγμή δεν ακούω εσάς. Θα σας ακούσω στο μέλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Αυτή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα θέλει να δώσει φωνή στους πολίτες που δεν τους εκφράζει το σύστημα. Ευχαριστώ την Τιτίνα Λοϊζίδου που με προτείνει, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τον Αλέκο Μοδινό, τον Σταύρο Ζένιο, την Πόπη Αβραάμ και όλους τους άλλους φίλους και ενεργούς πολίτες που με στηρίζουν, αλλά και την Υβόνη, τον Αλέξανδρο, τον Πάρη και την ομάδα στο επιτελείο που με αντέχουν και με βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Ειδικές ευχαριστίες στην ‘Αμμόχωστο για την Κύπρο’, αλλά και στον Έφορο Εκλογών και την ομάδα του, καλή δύναμη.

Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση, μπορούμε να την αποτρέψουμε. Η ΕΕ είναι η ασπίδα μας. Το ενεργειακό και ευρωτουρκική σχέση είναι τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία επίλυσης. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Αυτοί που οδήγησαν το Κυπριακό στη σημερινή τραγική θέση είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορεί να είναι και μέρος της λύσης. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στη διαφθορά που εκθέτει τη χώρα και μας προσβάλλει. Με πραγματική ποινική διερεύνηση του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων, με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, με έλεγχο και διαφάνεια στους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων και με αποτελεσματικό πόθεν έσχες. Ο Πρόεδρος πρέπει να ηγείται με το παράδειγμά του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη διαφθορά.

Γνωρίζω τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι πολλές. Στη ζωή μου, όμως, δεν έμαθα να κάθομαι και να περιγράφω προβλήματα. Έμαθα να θέτω στόχους και να εργάζομαι σκληρά να τους πετύχω. Θέλω να υπηρετήσω τη χώρα μου. Θέλω να παραδώσω στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος, μια Κύπρο πράσινη και ενωμένη. Ζητώ τη στήριξη των πολιτών με μια καθαρή πρόταση. Τους καλώ να κάνουμε μαζί μια δυναμική αρχή. Οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αφετηρία. Είμαι εδώ για να μείνω στην πολιτική ζωή, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερα. Καλή δύναμη σε όλους. Ευχαριστώ».

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Αλέξιος Σαββίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Συνοπτικά οι θέσεις μας: στο Κυπριακό είμαστε εναντίον της ΔΔΟ και υπέρ ενός ενιαίου κράτους χωρίς στρατό. Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, εισβολής και εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάθε πολίτης και μια ψήφος. Προχωρούμε στην οικονομία. Κατώτατος μισθός 1300 ευρώ καθαρά στους πολίτες που δουλεύουν οκτάωρη εργασία, 1000 ευρώ κατώτατη σύνταξη, επιστροφή όλων των προστίμων που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής χούντας που περάσαμε του κορωνοϊού και διακοπή κάθε δικαστικής διαδικασίας. Παράνομη μετανάστευση: Κανένας αιτητής ασύλου από τη στιγμή που υπάρχουν Κύπριοι συμπολίτες μας που πεινούν, υπάρχουν άστεγοι και ένας στους πέντε είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Από εκεί και πέρα θέλω να σας καλέσω όλους μαζί να αγωνιστούμε για να πατάξουμε τη διαφθορά, το σάπιο κατεστημένο, για τους συμπολίτες μας που εκποιούνται καθημερινά οι περιουσίες τους για να σταματήσουν οι εκποιήσεις των περιουσιών του κόσμου, τα funds θα τα αποπέμψουμε από την Κύπρο. Επίσης είμαστε εναντίον της κακοποίησης των ζώων και των αδέσποτων. Είμαστε υπέρ των μονογονεϊκών οικογενειών, των πολύτεκνων οικογενειών και θα ενσκήψουμε στα προβλήματα του Κύπριου πολίτη. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα κράτος δικαίου και μια ελεύθερη Κύπρο όπως μας αξίζει και μας αρμόζει. Ευχαριστώ πολύ».

Προοπτική για επανένωση της Κύπρου και οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία, το μήνυμα Ανδρέα Μαυρογιάννη

Με μήνυμα για ελπίδα και προοπτική επανένωσης της Κύπρου και για οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους λίγους, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του με την υπογραφή τους και τους «χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω που προσδοκούν την προοδευτική αλλαγή στον τόπο», ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι χρειάζεται «ηγεσία που να υπηρετεί τον τόπο και όχι τα δικά της συμφέροντα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με διαφάνεια και λογοδοσία, εξυγίανση, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων για τα δεκάδες σκάνδαλα που ατίμασαν την Κύπρο».

Επιπλέον, ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ότι διεκδικεί δουλειά με δικαιώματα, επιχειρείν σε υγιές περιβάλλον, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. «Αυτό σημαίνει για εμάς προοδευτική αλλαγή. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας», σημείωσε.

«Σε αυτές τις εκλογές, ο κυπριακός λαός έχει ενώπιον του αρκετούς υποψήφιους αλλά έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα παραμείνουμε στην ίδια πορεία, με τις ίδιες πολιτικές, με τους συνεχιστές της παρούσας διακυβέρνησης, είτε θα πετύχουμε τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή για τον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το στοίχημα της αλλαγής. Η Κύπρος μπορεί! Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή, να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, όπως λέει και ο στίχος του Σεφέρη», κατέληξε.

Μαζί του, εκτός από τον δικηγόρο Χαράλαμπο Προύντζο που τον πρότεινε, ήταν, μεταξύ άλλων, η κόρη του Αθηνά, η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και ο Πανίκος Παπανικολάου από το επιτελείο του. Επί σκηνής, ανέβηκαν μαζί του πολλοί υποστηριχτές του, μεταξύ των οποίων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο πρώην υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, Βουλευτές του ΑΚΕΛ και άλλοι.

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μαυρογιάννης δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και για τον ρόλο του στο Κραν Μοντανά. Ανέφερε ότι με τις εκθέσεις του ΓΓ επιβεβαιώνεται αυτό που είχε διαφανεί ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, «ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπει σε μια λογική ίσων αποστάσεων και όταν εγείρουμε το θέμα της μη αναφοράς της συμφωνημένης βάσης λύσης και του κεκτημένου της διαδικασίας η απάντηση είναι πώς περιμένετε από εμάς να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως; Αφού εσείς οι ίδιοι δεν κάνετε αυτό που πρέπει και δεν επιμένετε όσο πρέπει, περιμένετε από εμάς; Αυτή είναι η κατάσταση των Ηνωμένων Εθνών και αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει δυστυχώς αυτό που ξέρουμε».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «και για ‘μας είναι πρώτιστο μέλημα από την πρώτη μέρα η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πλευράς μας, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: απόλυτη επιμονή και συνέπεια στο κεκτημένο της διαδικασίας, στο σημείο που φτάσαμε στο Κραν Μοντανά για να συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε και να καλύψουμε το τελευταίο μίλι. Είτε είναι αυτό, είτε είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ τη διχοτόμηση της Κύπρου», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΠτΔ ότι νιώθει δικαιωμένος που είναι υποψήφιοι τρεις συνεχιστές του, ο κ. Μαυρογιάννης, είπε ότι έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει δικαιωμένος. «Εγώ διετέλεσα για εννιά χρόνια συνεργάτης του ΠτΔ για το Κυπριακό και μαζί καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Δεν υπάρχει τίποτε το κακό σε αυτό». Πρόσθεσε ότι στο Κραν Μοντανά η πλευρά μας ήταν απόλυτα προσηλωμένη και συνετή και συνεπής. «Αν φτάσαμε εκεί που φτάσαμε στο Κραν Μοντανά είναι γιατί δουλέψαμε με πάθος και είμαστε η μόνη πλευρά που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά και γραπτές προτάσεις, με τις οποίες αποδεχόμασταν και όλο το κεκτημένο της διαδικασίας και τα έξι σημεία του ΓΓ».

Αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο ΓΓ εισηγήθηκε στα έξι σημεία την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και μία λογική πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. «Εγώ προσωπικά ήμουν και είμαι απόλυτα ευτυχής με την προσέγγιση του ΓΓ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναφέρουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης στις εκθέσεις τους, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ευθύνεται και ο Πρόεδρος, «γιατί από τη στιγμή που φλερτάρουμε και ερωτοτροπούμε με ιδέες δύο κρατών, πώς περιμένουμε είτε η άλλη πλευρά, είτε ο ΓΓ των ΗΕ, να μην το αρπάξουν και να το κάνουν μπαντιέρα».

Κληθείς να σχολιάσει «πηγαδάκια» για «πριμοδότησή του» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να περάσει στον δεύτερο γύρο, είπε ότι «διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζομαι καμία πριμοδότηση για να περάσω στον δεύτερο γύρο. Δεν νομίζω ότι ευσταθούν αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια. Ομολογώ την αδυναμία μου να κατανοήσω όλα αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια στην Κύπρο».