Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – «Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί»

Οι προετοιμασίες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αναφέρει,σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Μάριος Στυλιανίδης.

Σημειώνει ότι η δημιουργία συνθηκών υγειονομικής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε σχολείο, ενώ λέει ότι η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται από μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση, που εστιάζονται στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά.

Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 αναμένεται να φοιτήσουν 50.038 παιδιά στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία, 12.803 στα δημόσια Νηπιαγωγεία και 537 στα Ειδικά Σχολεία, ενώ αναμένεται να εργοδοτηθούν 4.583 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, 871 Προδημοτικής Εκπαίδευσης και 1.069 Ειδικής Εκπαίδευσης.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε σχολεία που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αλφαβητισμού συνεχίζεται και επεκτείνεται, μετά την επιτυχή εφαρμογή του σε 38 σχολεία την περσινή χρονιά, με το συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να ανέρχεται στις 50.

Σημειώνει ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα γίνουν οι προκαταρκτικές ενέργειες για την έναρξη της υλοποίησης της Α΄ φάσης της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια προτεραιότητα που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τα παιδιά προδημοτικής ηλικίας.

Έτοιμη η διαδικασία στελέχωσης των σχολείων

Ο Δρ Μάριος Στυλιανίδης είπε ότι οι προετοιμασίες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η διαδικασία της στελέχωσης των σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης είναι έτοιμη εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Σημείωσε ότι τη σχολική χρονιά 2022-2023 αναμένεται να εργοδοτηθούν 4.583 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, 871 Προδημοτικής Εκπαίδευσης και 1.069 Ειδικής Εκπαίδευσης, προσθέτοντας πως όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι/δασκάλες, νηπιαγωγοί και οι ειδικοί/ές εκπαιδευτικοί) θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους, για ανάληψη καθηκόντων τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, και τη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για το καλωσόρισμα των παιδιών στις σχολικές αίθουσες, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε, ακόμη, ότι αυτή την περίοδο με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για την κτηριακή υποδομή των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε τα έργα συντήρησης, επέκτασης και κτηριολογικής αναβάθμισης να αποπερατωθούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα έργα μικρής κλίμακας σε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς και έργα μεγάλης κλίμακας όπως η κατεδάφιση-ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Γερίου Β΄ (4,3 εκατ. ευρώ) και η κατεδάφιση-ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα Β΄ (4,2 εκατ. ευρώ).

Όπως είπε, μία άλλη σημαντική εργασία πριν την έναρξη των σχολικών εργασιών είναι η παραλαβή των διδακτικών βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης με βάση τις παραγγελίες που έχουν γίνει από την προηγούμενη σχολική χρονιά.

«Οι λειτουργοί της Αποθήκης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν.), έχουν αποστείλει τα πλείστα εγχειρίδια που είναι σε πρώτη ζήτηση στα σχολεία ενώ τα υπόλοιπα, που είναι περιορισμένα, θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Η δημιουργία συνθηκών υγειονομικής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε σχολείο

Σε ερώτηση σχετικά με την επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, ο Δρ Μάριος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η δημιουργία συνθηκών υγειονομικής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε σχολείο.

«Έτσι, πριν από την έναρξη των μαθημάτων αναμένονται οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον κορωνοϊό COVID-19. Στα σχολεία θα αποσταλούν αυτές τις μέρες τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι εγκύκλιες οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται, με στόχο πάντα την προαγωγή της υγειονομικής ασφάλειας όλου του προσωπικού και των παιδιών», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης στα παιδιά που φοιτούν στην Προδημοτική Εκπαίδευση, η οποία θα διατεθεί στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ συστήνει σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και προσωπικό να υποβληθούν σε self ή rapid test πριν την επιστροφή τους.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε εξάλλου ότι το σημαντικότερο θέμα το οποίο διαχειρίστηκε επιτυχώς η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης ήταν η ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία εν μέσω πανδημίας και η στοχευμένη κάλυψη των όποιων κενών και αδυναμιών παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε, οι σχολικές μονάδες ακολουθώντας τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συντεταγμένη διαχείριση της κατάστασης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την παιδαγωγική και συναισθηματική στήριξη των μαθητών/ριών και την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας.

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι και όλες θα επιδείξουν τον ίδιο ζήλο και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις ενδεχόμενες προκλήσεις», πρόσθεσε.

Η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται από μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση

Απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους που έθεσαν ως Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη νέα χρονιά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ ανέκαθεν στόχευε και συνεχίζει να στοχεύει σταθερά στα καλύτερα και στα υψηλότερα προς όφελος όλων των παιδιών. «Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται από μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση που εστιάζονται στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά», τόνισε.

Αναλυτικότερα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στη φετινή σχολική χρονιά σχεδιάστηκε η επέκταση του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ από 92 σε 109 δημοτικά σχολεία και από 52 σε 65 νηπιαγωγεία, με έμφαση στις δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και μείωσης της σχολικής αποτυχίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε σχολεία που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αλφαβητισμού συνεχίζεται και επεκτείνεται, μετά την επιτυχή εφαρμογή του σε 38 σχολεία την περσινή χρονιά, με τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να ανέρχεται στις 50.

Παράλληλα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, με σωστή ανακατανομή των πόρων, ο χρόνος που διατίθεται στις σχολικές μονάδες για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ενισχύεται για τα σχολεία ενταγμένα στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και στα υπόλοιπα σχολεία.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα γίνουν οι προκαταρκτικές ενέργειες για την έναρξη της υλοποίησης της Α΄ φάσης της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια προτεραιότητα που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τα παιδιά προδημοτικής ηλικίας.

Μια άλλη σημαντική έμφαση, από πέρσι, συνέχισε ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποτελεί η ομαλή μετάβαση από την προδημοτική στο δημοτικό σχολείο και από το δημοτικό στο γυμνάσιο, στη βάση του αναθεωρημένου υλικού και των οδηγιών που αξιοποιούνται από τα σχολεία.

Όπως είπε, στην Ειδική Εκπαίδευση, ξεχωρίζει η συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο προσωπικό του πιλοτικού προγράμματος για αξιολόγηση-επαναξιολόγηση των αναγκών παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, με στόχο τη συστηματική επιμόρφωση και ενδυνάμωση/στήριξη των εκπαιδευτικών ετοιμάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή ο «Οδηγός Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας: Τι, Γιατί και Πώς;», ένα πλούσιο και επιστημονικά έγκυρο, επιμορφωτικό υλικό, με θέμα τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν στην καθημερινή διδακτική τους πρακτική.

«Σύντομα αναμένεται η έκδοση του οδηγού «Λέμε ΟΧΙ» που προωθήθηκε σε ψηφιακή μορφή σε όλα τα νηπιαγωγεία καις τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, την περσινή χρονιά, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και την έγκαιρη ανάπτυξη της πρόληψης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης», πρόσθεσε.

Με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες που εντάσσονται στους άξονες της Στρατηγικής επιχειρείται η ανάπτυξη σχολικής κουλτούρας ενάντια στη βία

Ερωτηθείς πώς προετοιμάζεται το Υπουργείο Παιδείας για θέματα παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το Υ.Π.Α.Ν. στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας στα Σχολεία» αντιμετωπίζει το διαχρονικό, παγκόσμιο, κοινωνικό αυτό φαινόμενο με αποφασιστικότητα και ευαισθησία.

«Με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες που εντάσσονται στους άξονες της Στρατηγικής επιχειρείται η ανάπτυξη σχολικής κουλτούρας ενάντια στη βία. Η διερεύνηση, η καταγραφή και η αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιστατικών στις σχολικές μονάδες με τη στήριξη ενδοϋπηρεσιακών φορέων του Υ.Π.Α.Ν. είναι συστηματική», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, το Υ.Π.Α.Ν. επιδιώκει την ενδυνάμωση των παιδιών και των εκπαιδευτικών προσφέροντας σεμινάρια επιμόρφωσης.

«Ειδικότερα, στη Δημοτική Εκπαίδευση, αξίζει να σημειωθεί ότι το πιλοτικό πρόγραμμα Σχολικών Συμβούλων στα δημοτικά σχολεία συνεχίζεται και την ερχόμενη σχολική χρονιά, με περαιτέρω αύξηση του συνολικού χρόνου που διατίθεται. Ο θεσμός αυτός, μέσα από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αξιολόγησής του φαίνεται ότι έχει συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας όπως και στη βελτίωση της ευημερίας-ευεξίας των παιδιών», συμπλήρωσε.

Το μέγιστο ζητούμενο σε κάθε σχολείο είναι η αγωγή και η μάθηση των παιδιών

Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρ Μάριος Στυλιανίδης, σε μήνυμα του με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, είπε πως «με οδηγό τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε τις προσπάθειές μας για ποιοτικότερη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία στις αίθουσες διδασκαλίας».

«Το μέγιστο ζητούμενο σε κάθε σχολείο είναι η αγωγή και η μάθηση των παιδιών, ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί με τη θετική συνεισφορά και προσφορά όλων των εκπαιδευτικών, που εργάζονται μεθοδικά και με ζήλο. Όλοι λοιπόν ας χαρούμε το ταξίδι της νέας χρονιάς, ξεδιπλώνοντας ακόμη περισσότερο τις ικανότητες και τις αρετές μας, για ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο για την πατρίδα μας», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy