Στην τελική ευθεία για τη μάχη των Βουλευτικών τα κόμματα

Στην τελική ευθεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου βρίσκονται τα κόμματα και έχουν ήδη θέσει τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων στη «Χαραυγή» είναι πως όλα τα κόμματα θέλουν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, αλλά και να τα αυξήσουν.

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν να διατηρήσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Υπενθυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 30,69%, το ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις 25,67%, το ΔΗΚΟ 14,49%, η ΕΔΕΚ 6,18%, η Συμμαχία Πολιτών (που τώρα συνεργάζεται με την ΕΔΕΚ) 6,01%, το Κίνημα Αλληλεγγύη 5,24%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 4,81% και το ΕΛΑΜ 3,71%

ΔΗΣΥ – Στόχος η πρωτιά

Ο ΔΗΣΥ στοχεύει να διατηρήσει και πάλι την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές. Η βουλευτής του κόμματος Ξένια Κωνσταντίνου δήλωσε ωστόσο στη «Χαραυγή» ότι είναι ακόμα νωρίς για εκτιμήσεις, αφού το πολιτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δυναμικό και ρευστό.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες οι οποίοι πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, στο κοινωνικό κράτος για τους αδύναμους και στην επανένωση της πατρίδας μας ώστε να υποστηρίξουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό ως την παράταξη εκείνη η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα δύσκολα, η οποία ξέρει να κυβερνά με σύνεση και η οποία υποστηρίζει και εισάγει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο.

Παράλληλα, η κα Κωνσταντίνου σημειώνει ότι οι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το λαϊκισμό και τις ψεύτικες ειδήσεις. Σημειώνει επίσης ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα προτάξει τα «θα», αλλά θα προτάξει αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς στόχους, το κόμμα της, είπε, θέλει να εμβολιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τρόπο που να βγάζει την οικονομία και τις επιχειρήσεις από τα αδιέξοδα στα οποία έχουν βρεθεί λόγω της πανδημίας και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης.

ΑΚΕΛ – Πιο υψηλά ποσοστά

Το ΑΚΕΛ στοχεύει να αυξήσει όσο πιο πολύ γίνεται τα ποσοστά του ώστε να συνεχίσει να αποτελεί πρωταγωνιστική δύναμη στο πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας, Χρίστος Αλέκου.

Τόνισε ότι η αύξηση των ποσοστών δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το ΑΚΕΛ επιδιώκει να παραμείνει πρωταγωνιστική δύναμη για να μπορεί να ασκεί επιρροή πρώτα και κύρια στο Κυπριακό, ιδιαίτερα τώρα που η διχοτόμηση είναι προ των πυλών, για να μπορεί να υπερασπίζεται τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Σημείωσε ότι το θέμα της διαφθοράς έχει επηρεάσει την κοινωνία, τη λειτουργία του κράτους και την οικονομική ζωή, οπότε ένα δυνατό ΑΚΕΛ θα μπορούσε να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτό το καρκίνωμα. Επιπλέον, υπέδειξε ο Χρίστος Αλέκου, χωρίς ισχυρό ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου το 2023. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα είναι ο πόλος στη δημιουργία ενός μετώπου με στόχο να φέρει την αλλαγή της διακυβέρνησης.

ΔΗΚΟ – Διατήρηση των 9 εδρών

Από το ΔΗΚΟ το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργος Σολωμού ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ο στόχος του κόμματος είναι η διατήρηση των 9 εδρών που κατείχε πριν από την αποχώρηση των μελών της Δημοκρατικής Συνεργασίας.

Κι αυτό θα πρέπει να γίνει είτε με τη διατήρηση των υφιστάμενων ποσοστών είτε με αύξησή τους. Στόχος, επίσης, για το ΔΗΚΟ είναι και η εκλογή βουλευτή στην επαρχία Κερύνειας, έδρα που απώλεσε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές προς όφελος του ΔΗΣΥ. Επίτευξη του στόχου, πρόσθεσε ο κ. Σολωμού, μετά και την αποχώρηση της ομάδας των τριών βουλευτών που δημιούργησαν τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θα θεωρηθεί από το κόμμα ως επιτυχία.

Ο κ. Σολωμού εκτίμησε ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ εξακολουθεί να υφίσταται παρά τα πλήγματα που δέχθηκε το κόμμα με τη συνέργεια του Προεδρικού. Εκτίμησε επίσης ότι η ΔΗΠΑ και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων δεν μπορεί να πλήξει σοβαρά το ΔΗΚΟ, και αυτό είναι αποδεδειγμένο, όπως είπε, και από παλαιότερες παρόμοιες περιπτώσεις.

Εκτίμησε επίσης ότι το κόμμα του έχει το πλεονέκτημα ότι είναι το μόνο που έχει εξαγγείλει τα ψηφοδέλτιά του και είναι έτοιμο για την προεκλογική εκστρατεία.

ΕΔΕΚ – Αύξηση των ποσοστών

Η ΕΔΕΚ θέτει ως στόχο την αύξηση του εκλογικού ποσοστού της και κατά συνέπεια και αύξηση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέξει. Στόχος, επίσης, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Παναγιώτου, είναι η εδραίωση της ΕΔΕΚ ως το 4ο κοινοβουλευτικό κόμμα, και αυτό όπως είπε προϋποθέτει αύξηση των ποσοστών του κόμματος πέραν 7,2%, ώστε να είναι δυνατή η διεκδίκηση έδρας και στην 3η κατανομή. Απαντώντας σε ερώτηση, η κα Παναγιώτου είπε ότι υπάρχει μια αισιοδοξία και ότι το κόμμα μπορεί να πετύχει τους πιο πάνω στόχους.

Επιπλέον, σημείωσε, η ΕΔΕΚ επενδύει με σοβαρότητα στις καθαρές της θέσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο τόπος. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι η τελευταία στάση του κόμματος στο θέμα του προϋπολογισμού, που με τις προτάσεις της στόχευε στην επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, των ασθενών, των εργαζόμενων γυναικών και όσων πολιτών αντιμετωπίζουν καθημερινά τις αυθαιρεσίες των τραπεζών, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποία πορεύεται η ΕΔΕΚ εντός κι εκτός Κοινοβουλίου.

Γενικότερα, πρόσθεσε, μέσα στους στόχους της ΕΔΕΚ είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών σε όλους τους τομείς.

Κίνημα Αλληλεγγύη – Διατήρηση των ποσοστών

Η διατήρηση των ποσοστών του 2016 είναι ο στόχος του Κινήματος Αλληλεγγύη. Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι επιδιώκουν να διατηρήσουν τη δύναμη του κινήματος, προκειμένου να κτίσουν πάνω της μια καινούρια κοινοβουλευτική παρουσία. Στην Αλληλεγγύη εκτιμούν πως όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και ο στόχος πλήρως εφικτός.

Επεσήμανε ότι μπορεί οι δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν τη δύναμη του Κινήματος μειωμένη, αλλά αυτό, όπως είπε, γίνεται πάντοτε. Ως προς τους πολιτικούς στόχους του Κινήματος, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι πρώτα επιθυμούν να συνεισφέρουν στην έξοδο από την πανδημία, στη σταθεροποίηση της κατάστασης και στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας.

Αυτό το τελευταίο, πρόσθεσε, απασχολεί το Κίνημα το οποίο μέσα στην επόμενη βδομάδα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ αναμένεται και συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η οποία πιθανόν να δώσει λύση στο πρόβλημα των δανειοληπτών.

Οικολόγοι – Αύξηση των εδρών σε τέσσερις

Οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών δεν ασχολείται στο παρόν στάδιο με τους αριθμούς και την αύξηση των ποσοστών, αλλά επικεντρώνεται στην προσπάθεια αύξησης του αριθμού των βουλευτών τους, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι ο στόχος είναι η κατάκτηση τεσσάρων εδρών στη νέα Βουλή, ένας στόχος ο οποίος θεωρεί ότι είναι εφικτός.

Τονίζοντας ότι το Κίνημα είναι καθαρό, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι θα εστιάσουν στην Πράσινη Ανάπτυξη και στο θέμα της διαφθοράς. Δύο θέματα, πρόσθεσε, που ο κόσμος νιώθει και αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να χαραχτεί μια νέα πορεία.

Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων – ΔΗΠΑ – Ρυθμιστικός ρόλος

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εκτιμά ότι η συνεργασία με τη ΔΗΠΑ στις βουλευτικές εκλογές έχει στόχο την είσοδο στη Βουλή, αλλά και να πάρει τέτοια ποσοστά ώστε να καταστεί ο ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνεπεία τούτου θέτει τον πήχη στο ποσοστό του 7,2% για να μπορέσει να περάσει στην τρίτη κατανομή. Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η συμμαχία.

Περαιτέρω, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων συνεργάζεται με τη ΔΗΠΑ και θα πολιτευτεί με μετριοπάθεια και λογικές θέσεις με στόχο την προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απλοί πολίτες και η μεσαία τάξη.

Κίνημα «Ανεξάρτητοι» – Εκπροσώπηση στη νέα Βουλή

Με στόχο να εκπροσωπηθεί με όσο περισσότερους βουλευτές μπορεί κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές το κίνημα «Ανεξάρτητοι», εκτιμώντας ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για ανθρώπους που δεν έχουν κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Η νυν βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η επιδίωξη είναι να τερματιστεί η διαφθορά και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής.

Περαιτέρω, το Κίνημα «Ανεξάρτητοι» θα επιδιώξει να υποχρεώσει τα θεσμικά όργανα του κράτους να προστατεύουν πρώτιστα τους πολίτες. Να εξυγιάνουν τον δημόσιο βίο και να επαναφέρουν τη χρηστή διοίκηση, να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιπροσωπεύεται η κοινωνία και ο πολίτης, να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, να θωρακίσουν το σύστημα υγείας για να λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον εισφορές

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.