Με τίτλο «Η Κύπρος ζητά από την Μέρκελ να μεσολαβήσει στη διαμάχη με την Άγκυρα για το φυσικό αέριο», το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως «μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, τής ζήτησε να μεσολαβήσει μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας».

Η Καγκελάριος, προστίθεται, «θα πρέπει στη συνάντησή της την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ταχθεί υπέρ του τερματισμού των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο από τουρκικά πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ανέφερε την Πέμπτη το ΡΙΚ. Αυτή είναι εξάλλου και η απαίτηση της ΕΕ, φέρεται να τόνισε ο Αναστασιάδης».

Αναφέρει περαιτέρω, ότι «η αναζήτηση φυσικού αερίου από την Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προκάλεσε σοβαρές εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Εδώ και μερικές μέρες το τούρκικο πλοίο «Yavuz» πραγματοποιεί γεωτρήσεις νότια της Λεμεσού προς ανεύρεση φυσικού αερίου. Είναι η έκτη φορά που η Τουρκία προβαίνει χωρίς άδεια σε γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ανέφερε ο κυπριακός Τύπος. Η Κυβέρνηση στη Λευκωσία αποκαλεί ΄΄πειρατεία΄΄ τις ενέργειες της Άγκυρας», σημειώνεται στο δημοσίευμα του DPA.