Στην Υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά Daesh/ISIS ο ΥΠΕΞ

Ï Õðïõñãüò Åîùôåñéêþí Êùíóôáíôßíïò Êüìðïò ðáñá÷þñçóå óõíÝíôåõîç óôçí äçìïóéïãñÜöï ôïõ ÊÕÐÅ Ìáñßá Êïíéþôïõ, Ëåõêùóßá 8 ÌáÀïõ 2023. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου στο Ριάντ, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Eξωτερικών υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις παγκόσμιες και περιφερειακές προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε μορφής ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού.

Η Κύπρος, προσέθεσε, έχει επανειλημμένα προσφέρει και παράσχει τις υποδομές της στα μέλη του Συνασπισμού για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά του Daesh, συμπληρώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω πιθανές οδούς συνεργασίας με όλους τους εταίρους, σε υποστήριξη των προσπαθειών σταθεροποίησης και των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων που συνδέονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις ενέργειες των ISIS/Daesh.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει σε όλους τους εταίρους τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχει το Κυπριακό Κέντρο Εκπαίδευσης CYCLOPS (Cyprus Center for Land Open-seas and Port Security), το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Συμπληρώνεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στην πτυχή της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων μέσω της παράνομης διακίνησης και πώλησης πολιτιστικών αγαθών, υπογραμμίζοντας ότι η «Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία» – η οποία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017 – είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που ασχολείται ειδικά με την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, και ενθάρρυνε όλους τους εταίρους του Συνασπισμού να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική Σύμβαση.

Στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης, ο Δρ Κόμπος είχε ξεχωριστές διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ, του Ομάν, της Υεμένης, του Ιράκ και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ παράλληλα είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας Adel Al-Jubeir, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, επί των οποίων η συνεισφορά της Σαουδικής Αραβίας είναι καίριας σημασίας, καταλήγει η ανακοίνωση

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy