«Στήνουν» αγώνες, κοροϊδεύουν τους πολίτες και  πλουτίζουν!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η απόκρυψη της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού ακόμη και από τη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν σκανδαλώδεις όροι, οι οποίοι είναι υπέρ των συμφερόντων της ιδιωτικής εταιρείας και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η Βουλή ζήτησε πριν τέσσερα χρόνια να περάσουν από το μικροσκόπιο της Γενικής Εισαγγελίας τα υπογεγραμμένα συμβόλαια για το λιμάνι. Μέχρι σήμερα δε υπήρξε κανένα πόρισμα και η υπόθεση καταχωνιάστηκε στα συρτάρια της Εισαγγελίας….

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ όταν υπέγραφε τη συμφωνία μιλούσε για «νέα εποχή». Ο ΔΗΣΥ ακόμη και σήμερα επιχειρηματολογεί με ποδοσφαιρικούς και όχι οικονομικούς όρους, υποστηρίζοντας ότι όσοι εναντιώνονται με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν ξέρουν από οικονομικά! Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, μας είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δ. Δημητρίου, ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο στο γήπεδο και η αντιπολίτευση βλέπει από την κερκίδα… Είναι γεγονός ότι παίζουν ποδόσφαιρο στο γήπεδο μαζί με τους ιδιώτες, αλλά στήνουν τους αγώνες κοροϊδεύοντας τους πολίτες. Κάποιοι, βέβαια, που γνωρίζουν τα στημένα παιχνίδια, πλουτίζουν.

Παραχώρησαν το λιμάνι σε μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία μπορεί ελεύθερα και ανεξέλεγκτα να επιβάλλει αυξημένες ταρίφες με αλυσιδωτές επιπτώσεις και οι οποίες μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αντί να προβληματιστεί που δεν υπάρχει μηχανισμός καθορισμού οροφής και ελέγχου των τελών, κατέθεσε πρόταση όπως το κράτος απορροφήσει τις όποιες αυξήσεις. Δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες να πάρουν αυξημένο μερίδιο κερδών σε βάρος του μεριδίου του κράτους. Και αυτό θεωρείται από τον ΔΗΣΥ λύση του προβλήματος…

Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού ενισχύουν τη θέση όλων εκείνων που τάσσονται εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, η Cyta είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να είναι δημόσιοι. Η Cyta έδωσε στο κράτος 1,2 δις ευρώ τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ το 2021 σημείωσε κέρδη ρεκόρ, και το 2022 θα επανεπενδύσει το σύνολο της διαθέσιμης κερδοφορίας της με επιστροφή αξίας για την κοινωνία και τους πελάτες της σε υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, συνολικής δαπάνης πέραν των 100 εκατ. ευρώ. Η Cyta θέλει επίσης να μειώσει τις τιμές της και δεν της το επιτρέπουν, για να έχουν κέρδη οι ιδιώτες ανταγωνιστές της. Εαν ιδιωτικοποιείτο η Cyta, θα είχαμε κατακόρυφες αυξήσεις τελών και τα κέρδη θα κατέληγαν στις τσέπες των ολίγων ιδιωτών, όπως και με το λιμάνι…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.