Άφησε την «αποκεντρωμένη» Ομοσπονδία στις ελ. περιοχές ο Αβέρωφ και μίλησε για ΔΔΟ πλαισίου στα κατεχόμενα

Την θέλησή του να στηρίξει με «όλες του τις δυνάμεις τη νέα άτυπη συνάντηση στο τέλος Απριλίου στη Γενεύη», μετέφερε στις συναντήσεις του με τους προέδρους των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΛ, Τουφάν Ερχιουρμάν και Κουντρέτ Οζερσάι, αντίστοιχα, όσο και με τον πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του στα κατεχόμενα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επανέλαβε τις «ξεκάθαρες θέσεις του ΔΗΣΥ για στήριξη του συμφωνηθέντος πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη λύση με πολιτική ισότητα, αλλά και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, με εδαφικές αναπροσαρμογές και μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού».

Σε όλους τους συνομιλητές του, είπε, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ε/κ, Τ/κ, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να χωριστεί και πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλο το λαό της».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσθεσε ότι επειδή στον ΔΗΣΥ έχουν μεγάλα οράματα για τον τόπο, «γνωρίζουμε κι αναγνωρίζουμε ότι τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε ποτέ σε μοιρασμένες πατρίδες».

Τουφάν Ερχιουρμάν

Η πρώτη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στα κατεχόμενα, ήταν με αντιπροσωπεία του ΡΤΚ στα γραφεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε αμέσως μετά ότι συζήτησαν «με τον αγαπητό Αβέρωφ Νεοφύτου» το Κυπριακό, ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ενώ έθεσε και τα θέματα που απασχολούν την τ/κ πλευρά, όπως η κατοχύρωση του χαλουμιού, το θέμα ελαιόλαδου, οι διελεύσεις ιδιαίτερα Βρετανών τουριστών που φτάνουν μέσω των αεροδρομίων της Δημοκρατίας. Συζήτησαν επίσης, πρόσθεσε, τις ελλείψεις που υπάρχουν όσον αφορά τα εμβόλια που δίδονται στους Τ/κ από την ΕΕ μέσω του «νότου», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι, ενόψει και της πενταμερούς, συμφώνησαν ότι αυτή θα αποτελέσει σημαντικό έδαφος για τη λύση του Κυπριακού και για ακόμη μια φορά μοιράστηκαν την άποψη ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

Οι συναντήσεις με τον ΔΗΣΥ και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στις επαφές παρόντες ήταν ο Διευθυντής του Γραφείου του, Γιώργος Γεωργίου και ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, Υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού.

Άφησε στις ελεύθερες περιοχές την αποκεντρωμένη

Υπενθυμίζεται πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις 22 Φεβρουαρίου μιλώντας μετά από  συναντήσεις με Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας, Elke Merks – Schaapveld, υποστήριξε σθεναρά την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και την πολιτική ισότητα.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να απαλλαγώ από την τουρκική κατοχή. Θέλω ν’ απαλλαγώ από τα κατοχικά στρατεύματα. Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τις καταραμένες συνθήκες εγγυήσεων του ’60. Θέλω να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές. Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα».

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως κατανόησε και στήριξε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία.

 

«Λέχθηκαν και δεν διαφωνώ, πως πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση κάνουν το κράτος μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και ακούστηκε η σωστή και σοφή θέση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία», ανέφερε.

 

Πρόσθεσε πως αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί είναι «από τη μια όταν υπάρχουν πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, να λέμε και να απορρίπτουμε ότι αυτό θα είναι ένα μη λειτουργικό μόρφωμα και όταν πάμε να συζητούμε για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία και πάλι να την απορρίπτουμε γιατί έχει συνομοσπονδιακά δήθεν στοιχεία».

 

«Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Διαφορετικά, τ’ αδιέξοδα θα παραμένουν και τα εθνικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται», ανέφερε.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.