Στήριξη στις διαπραγματεύσεις από ΑΚΕΛ

Επικρίσεις στα περί αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό που ακούγονται από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει:

«Στο Κυπριακό ποτέ δεν βοήθησαν προσεγγίσεις περί αλλαγής στρατηγικής. Ποτέ δεν βοήθησαν οι διάφορες εκδόσεις πολιτικής πρόταξης, που σήμερα εμφανίζονται ξανά ως νεοφανείς.

Τέτοιες πολιτικές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν, γιατί οδήγησαν σε αδιέξοδα, σε επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σε νέα τετελεσμένα, όπως έγινε το 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ή το 1997, όταν η τουρκική πλευρά άλλαξε την επίσημη θέση της υποστηρίζοντας συνομοσπονδία.

Αυτό το ιστορικό δίδαγμα είναι και σήμερα επίκαιρο. Σήμερα, που διάφοροι έρχονται από καθέδρας να «συμβουλεύσουν» διάφορα. Είτε να τερματίσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είτε να υποτιμήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν. Κίνδυνοι από τη διχοτόμηση, από τη μη λύση, από μια κακή λύση ή όπως ακούσαμε εσχάτως, την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Ενώπιον μας βρίσκεται μια διαδικασία την οποία συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ευθύνη του Προέδρου να διαχειριστεί ορθά τη διαδικασία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που αυτή παρέχει και από την άλλη, να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που υπάρχουν. Ο Πρόεδρος οφείλει να χειριστεί τα ζητήματα με συνέπεια στις αρχές λύσης και από την άλλη, να επιδεικνύει τον απαραίτητο ρεαλισμό. Αυτή η καθοριστικής σημασίας ευθύνη είναι δική του.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια, με την προσδοκία ότι τούτη τη φορά θα επιτευχθεί λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας.»