Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό εξέφρασαν η Γερμανίδα ΥΦΕΞ και η Αντιπρόεδρος της Βουλής

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό εξέφρασε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και η Αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής σε συναντήσεις που είχαν με Κύπριους βουλευτές στο Βερολίνο.

Ανακοίνωση από την Βουλή αναφέρει ότι η Αντιπρόεδρος της Bundestag Aydan Özoğuz επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας της, υπογραμμίζοντας ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν αναγνωρίζεται, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Susanne Baumann υπογράμμισε ότι η γερμανική Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την επιθετική συμπεριφορά και τις αξιώσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας άλλων κρατών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο Βερολίνο αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) Derya Türk-Nachbaur. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής), τα Μέλη της Επιτροπής Νίκο Τορναρίτη, Μαρίνα Νικολάου και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τη βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Την αντιπροσωπεία συνόδευε, καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο Μαρία Παπακυριακού.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την Αντιπρόεδρο της Bundestag  Aydan Özoğuz και είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών Susanne Baumann. Είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο Türk-Nachbaur και μέλη της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου, την Πρόεδρο Δρα Marie Agnes Strack Zimmermann και μέλη της Επιτροπής Άμυνας, τον Πρόεδρο Anton Hofreiter και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Πρόεδρο Klaus Ernst και μέλη της Επιτροπής Προστασίας του Κλίματος και Ενέργειας, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών  Thomas Erndl και μέλη της Επιτροπής, καθώς και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Δρα Lars Castellucci και μέλη της Επιτροπής.


Σε όλες τις συναντήσεις, υπογραμμίστηκαν εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Κύπρου και Γερμανίας, ως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίες βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Τονίστηκε δε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση των επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και στη βάση της σημασίας που αμφότερα προσδίδουν στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και εκφράστηκε η ετοιμότητα για εμβάθυνση της συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, οι Κύπριοι βουλευτές υπογράμμισαν την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ζήτησαν τη συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την αυξανόμενη επιθετικότητά της έναντι της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής και να επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

Ζήτησαν επίσης όπως ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της εις βάρος της Κύπρου και των εντεινόμενων τουρκικών απειλών και προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο επί του εδάφους και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Κύπριοι βουλευτές έθεσαν εξάλλου το ζήτημα της δημιουργίας ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα σε περιοχή Natura στην Καρπασία, όπως επίσης και την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, σε μια σεισμογενή περιοχή, το οποίο απειλεί την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου.


Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Επισήμαναν παράλληλα τον καταλυτικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κύπρος στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και στον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, οι Κύπριοι βουλευτές στηλίτευσαν την εργαλειοποίηση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι προωθούνται, μέσω των κατεχομένων, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να δέχεται τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Συναφώς, τονίστηκε η άμεση ανάγκη υιοθέτησης μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής στο επίπεδο της ΕΕ, η οποία να βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής ευθυνών.

Οι Γερμανοί βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία γνωρίζει τι σημαίνει διαίρεση, αλλά και επανένωση.

Η Αντιπρόεδρος της Bundestag κα. Özoğuz επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας της, υπογραμμίζοντας ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν αναγνωρίζεται, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Baumann υπογράμμισε ότι η γερμανική Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την επιθετική συμπεριφορά και τις αξιώσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας άλλων κρατών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε δε τη στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και τη βούληση της χώρας της να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.


Οι Γερμανοί βουλευτές εξήραν την προσήλωση της Κύπρου στις αρχές και αξίες της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου και τόνισαν ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο και συνεπές κράτος μέλος της Ένωσης και πολύτιμο εταίρο για τη Γερμανία.

Εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή τους για την πλήρη και άμεση ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας το μεγάλο κόστος που αυτές επέφεραν στην κυπριακή οικονομία. Επισήμαναν, παράλληλα, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συλλογικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χάριν πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Τέλος, όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, οι Γερμανοί βουλευτές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατανόηση για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, συνεπεία, κυρίως, της διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, στις ελεύθερες περιοχές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.