Στήριξη στους Παλαιστίνιους του Ισραήλ ζητά η Πρεσβεία στης Παλαιστίνης

Βαθιά ανησυχία εκφράζει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο για “τις κατασταλτικές, αντιδημοκρατικές, επιλεκτικές τάσεις” του Ισραήλ και απευθύνει έκκληση για υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ για διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Σε ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της Διεθνής Ημέρα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, η Πρεσβεία αναφέρει ότι Παλαιστίνιοι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι γύρω στις 153.000 άνθρωποι που παρέμειναν πίσω σε αυτό που εξελίχθηκε σε κράτος του Ισραήλ μετά τη Νάκμπα (1947-1949), ή αλλιώς “καταστροφή”, όταν περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τη γη τους από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα κράτος με εβραϊκή πλειοψηφία.

Μεταξύ του 1948 (όταν το Ισραήλ ανακήρυξε ανεξαρτησία) και το 1966, οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ υποβλήθηκαν σε στρατιωτικό καθεστώς. Μετά το 1966, ο στρατιωτικός νόμος ήρθη, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υποφέρουν από εκτεταμένες, συστηματικές και θεσμοθετημένες διακρίσεις που επηρεάζουν τα πάντα, από την ιδιοκτησία της γης και των ευκαιριών απασχόλησης μέχρι τα δικαιώματα για οικογενειακή επανένωση.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ που αποτελούν περίπου το 21% του πληθυσμού.

Κυρίως θέματα που αντιμετωπίζουν είναι οι ανισότητες μεταξύ των Αράβων και Εβραίων πολιτών του Ισραήλ, που καλύπτουν όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και εξακολουθούν να υφίστανται με την πάροδο του χρόνου όπως στο νομικό σύστημα και στις πρακτικές της κυβέρνησης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ισραηλινής νομοθεσίας , παρέχεται στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ διαφοροποιημένη και άνιση μεταχείριση στον τομέα των δικαιωμάτων του πολίτη. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα πρόσβασης και συμμετοχής στην πολιτική σε σύγκριση με τους Εβραίους πολίτες σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και στη λήψη αποφάσεων, από το δικαστικό και νομοθετικό σώμα, και την κυβέρνηση μέχρι τη δημόσια διοίκηση.

Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, σημειώνει, εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση και τη χρήση της γης λόγω της από μακρού υφιστάμενης αλλά και πρόσφατης νομοθεσίας και πολιτικής σχετικά με τη γη.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο όπου αντανακλάται η ξεκάθαρη ανισότητα είναι ο έλεγχος που επικεντρώνεται στη μορφή και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών στα αραβικά σχολεία, με λίγους Άραβες εκπαιδευτικούς να ηγούνται στη λήψη αποφάσεων από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες εξαιρούνται επίσης από το εργατικό δυναμικό χρησιμοποιώντας ως προϋπόθεση για την θέση εργασίας τη στρατιωτική υπηρεσία, συχνά, όταν δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της φύσης της εργασίας και της στρατιωτικής εμπειρίας.

Προχωρώντας, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες συχνά δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο ανώτερο επίπεδο υγείας λόγω της έλλειψης κλινικών και νοσοκομείων στις αραβικές πόλεις και τα χωριά και των περιορισμών σχετικά με την κινητικότητα, παρόλο που ο ισραηλινός νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να παρέχονται σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ δίκαιες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy