Στήριξη της Ντάουνινγκ Στριτ στον Μπόρις Τζόνσον εν μέσω αμφισβήτησης της επάρκειάς του

Η Ντάουνινγκ Στριτ υποχρεώθηκε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, μετά από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας για το χειρισμό των συνομιλιών για τη Συρία.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζόνσον επικρίνεται για την αποτυχία στην προσπάθειά του να πείσει τους ομολόγους του από τα κράτη-μέλη του G7 να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά Σύρων και Ρώσων αξιωματούχων.

Ο κ. Τζόνσον είχε θέσει ως προτεραιότητα για τη σύνοδο του G7 που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στη Λούκα της Ιταλίας την υιοθέτηση νέων κυρώσεων εναντίον στρατιωτικών αξιωματούχων της Συρίας και της Ρωσίας που το Λονδίνο πιστεύει ότι εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ιταλία και Γερμανία έθεσαν βέτο, λέγοντας ότι πρέπει να προηγηθούν απτές αποδείξεις που δε θα επιδέχονται αμφισβήτηση ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ και ότι η Ρωσία είχε γνώση των όσων συνέβησαν.

Αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η κα Μέι είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του G7 συμφώνησαν για πρώτη φορά ρητώς ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας. «Υπάρχει τώρα ομοφωνία επ’ αυτού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εν μέσω επικρίσεων από την αντιπολίτευση, από διπλωμάτες και από τον Τύπο, εκπρόσωπος του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών είπε ότι η πιθανότητα κυρώσεων παραμένει στο τραπέζι.

Πάντως με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζον ΜακΝτόνελ διατήρησε την πίεση επί του Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς τον «στοιχείο παθητικού» για τη Βρετανία.

Ο κ. ΜακΝτόνελ επέκρινε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών για την απόφασή του να ματαιώσει το ταξίδι του στη Μόσχα που ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα.

«Το να έχουμε αυτές τις εφήμερες, περιοδικές πολιτικές από τον Μπόρις Τζόνσον κάθε φορά που κολλά σε μια ιδέα, την οποία στην πραγματικότητα ποτέ δε σκέφτεται προσεκτικά και μετά να ντροπιάζει όλη τη χώρα μας στη διεθνή σκηνή, για να είμαι ειλικρινής υπονομεύει την αξιοπιστία μας για το μέλλον», είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Εργατικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy