Στήριξη Τουρκίας στο ψευδοκράτος εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Επ. Εξωτερικών Υποθέσεων στα κατεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Akif Cagatay Kilic είχε σειρά επαφών στα κατεχόμενα. Μεταξύ άλλων, είχε συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον “πρόεδρο” της βουλής Onder Sennaroglu, τον “πρωθυπουργό” Ερσάν Σανέρ και τον “υπουργό εξωτερικών” Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στους οποίους εξέφρασε την στήριξη της Τουρκίας ψευδοκράτος και στα δικαιώματα των Τ/κ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι επισκέπτεται τα κατεχόμενα για ανταλλαγή ιδεών πάνω σε σημαντικά έργα και εξέφρασε την στήριξη της Τουρκίας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας των Τ/κ.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν πάντοτε μια θετική και εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό και ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.

Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να συνεργαστούν κάτι που είναι σημαντικό για την σταθερότητα στην Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα και είπε ότι “ούτε η Μεσόγειος είναι ίδια με τότε, ούτε η Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος πλέον”.

Ισχυρίστηκε ότι εάν δεν υπάρχουν οι τουρκικές εγγυήσεις τότε θα υπάρξει επανάληψη των γεγονότων της δεκαετίας του 1960.

Σε ό,τι αφορά τη λύση, είπε ότι όλες οι προηγούμενες εναλλακτικές λύσεις στη βάση της ομοσπονδίας, περιλαμβανομένου και του Κραν Μοντανά, δεν υφίστανται πλέον και υπενθύμισε δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι τα μέρη μπορούν να έρθουν με νέες ιδέες στη διάσκεψη.

Από την πλευρά του, ο Sennaroglu ανέφερε ότι ενόσω η Τουρκία και το ψευδοκράτος είναι μαζί, κανένας δεν μπορεί να πειράξει τα δικαιώματα των Τ/κ.

Εξάλλου, ο Σανέρ είπε ότι η αντιπροσωπεία από την τουρκική βουλή εργάζεται πάνω στο θέμα του χαλουμιού στην Ευρώπη και προβαίνει σε σημαντικές όπως είπε, ενέργειες μέσω λόμπι υπέρ των Τ/κ. Είπε ακόμη ότι μια λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών είναι απαραίτητη για τους Τ/κ.

Πρόσθεσε ότι 100.000 δόσεις εμβολίων έχουν παραληφθεί από την Τουρκία και είπε ότι η νότιος Κύπρος, αν και κράτος μέλος της ΕΕ, και με τρεις φορές περισσότερο πληθυσμό, έχει μόνο 110.000 δόσεις. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το ψευδοκράτος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με 15% του πληθυσμού της να έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στις δικές του δηλώσεις, ο  Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι σήμερα είναι η 57η επέτειος του ψηφίσματος του ΟΗΕ 186 και ισχυρίστηκε ότι με την αποδοχή της ε/κ πλευράς ως κράτος μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα ΗΕ σταμάτησαν να είναι ένας οργανισμός που θα μπορούσε να επιλύσει το Κυπριακό.

Το Κυπριακό, υποστήριξε, αφορά το τουρκικό έθνος και όχι μόνο τους Τ/κ, ενώ σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, είπε ότι δεν αποτελεί ούτε συνέχεια των δικοινοτικών συνομιλιών, ούτε της διαδικασίας που κατέρρευσε στο Κραν Μοντανά, ούτε θα πρέπει να είναι συνάντηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η διάσκεψη, είπε, έχει έναν και μόνο σκοπό. “Βάσει του γεγονότος ότι τα μέρη δεν αναμένουν διαφορετικό αποτέλεσμα με την επανάληψη των ίδιων πραγμάτων από τώρα και στο εξής, πρόκειται για μια συνάντηση που αποσκοπεί στο να καταδείξει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ή όχι», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι Τ/κ και η  Τουρκία θα μεταβούν στη συνάντηση με καλή θέληση και δεν θα κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και κυριαρχική ισότητα ούτε θα αφήσουν κανένα από τα μέρη να αλλάξει αυτόν τον στόχο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.