Στήριξη τραπεζών με «Έστια» – Μένουν εκτός σχεδίου δύο μεγάλες ομάδες δανειοληπτών

Εκτός του σχεδίου «Εστία» μένουν δύο μεγάλες ομάδες ευάλωτων δανειοληπτών, ενώ πολλοί απ’ αυτούς οι οποίοι θα ενταχθούν ενδέχεται να καταλήξουν τελικά στην εκποίηση.

Η τελική μορφή του σχεδίου εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Οι δύο ομάδες ευάλωτων δανειοληπτών οι οποίες έμειναν εκτός του Σχεδίου είναι οι εξής:

•Οι Πιστωτικές Διευκολύνσεις οι οποίες έχουν χορηγηθεί από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης στα πλαίσια του Στεγαστικού Σχεδίου Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα ή/και του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τα Κρατικά Σχέδια ή με συγχρηματοδότηση του Οργανισμού ή/και εξασφαλίζονται με κρατική γη. Όπως αναφέρεται, τα πιο πάνω δάνεια «εξαιρούνται από το σχέδιο».

Αναφέρεται επίσης ότι «το κράτος προτίθεται να εξετάσει την προοπτική ένταξης των εν λόγω Πιστωτικών Διευκολύνσεων σε άλλα Κυβερνητικά Σχέδια», χωρίς να τα κατονομάζει.

•Οι δανειολήπτες οι οποίοι θα κριθούν από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ως μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση, λόγω μειωμένων εισοδημάτων (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κτλ).

Όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση που η Συμμετέχουσα (τράπεζα) θεωρεί ότι ο αιτητής δεν έχει ικανότητα αποπληρωμής και κρίνει ότι δεν θα υπάρχει βιωσιμότητα της προσφερόμενης λύσης αναδιάρθρωσης ο αιτητής δεν θα συμμετέχει στο σχέδιο και σε τέτοια περίπτωση η συμμετέχουσα θα ενημερώνει τον αρμόδιο Φορέα (Υπουργείο Εργασίας), ο οποίος θα απορρίπτει την αίτηση του αιτητή».

Εν τω μεταξύ πολλοί εξ αυτών που θα ενταχθούν στο σχέδιο -και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι οι οποίοι πληρούν οριακά το κριτήριο της βιωσιμότητας- ενδέχεται να κινδυνεύσουν στη συνέχεια να χάσουν την περιουσία τους, αλλά και να μείνουν χρεωμένοι.

Όπως αναφέρεται, η κάθε τράπεζα θα πρέπει να επιβεβαιώνει κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου κατά πόσον ο κάθε δανειολήπτης ξεχωριστά πλήρωσε το μερίδιο το οποίο του αναλογεί (2/3 της δόσης), προκειμένου να πάρει τη χρηματοδότηση από το κράτος (1/3 της δόσης).

Σε περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις μέχρι 90 ημέρες, θα δίνεται περιθώριο στον δανειολήπτη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να τακτοποιήσει το σύνολο των οφειλών του (περιλαμβανομένης και της δόσης για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους).

 

Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιείται η διαδικασία η οποία προνοεί τα εξής:

  • (α) τερματίζεται η καταβολή της κρατικής χορηγίας,
  • (β) ο οφειλέτης καλείται να επιστρέψει στο κράτος το σύνολο της χορηγίας την οποία έχει λάβει,
  • (γ) το δάνειο με υποθήκη την κύρια κατοικία, αλλά και τυχόν πρόσθετα δάνεια τα οποία αναδιαρθρώθηκαν για σκοπούς ένταξης στο σχέδιο Εστία καθίστανται άμεσα απαιτητά από την τράπεζα και
  • (δ) η τράπεζα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία των εκποιήσεων ή/και με οποιαδήποτε άλλα νομικά μέτρα.

 

Αιτήσεις από 2/9 – 15/11

Σύμφωνα με το σχέδιο οι αιτήσεις από τους δανειολήπτες θα πρέπει να υποβληθούν κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου 2019. Σε όσους δανειολήπτες κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια (κριτήρια σχεδίου, κριτήριο βιωσιμότητας και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) θα τους προσφερθεί πρόταση αναδιάρθρωσης του δανείου τους μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση ξεκινά από τη στιγμή που υπογράφεται το αναδιαρθρωμένο δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για το κράτος για το 2019 θα είναι πολύ πιο κάτω από τα 33 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε ότι θα είναι το ετήσιο κόστος του «Εστία», αφού η επιχορήγηση για το 2019 θα αφορά 1-5 μήνες μάξιμουμ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.