Στιγμές και πρόσωπα του κυπριακού θεάτρου

Στηρίξτε την πολιτιστική παραγωγή του τόπου!

Ανοιχτή Επιστολή προς την Πολιτεία

Όλη η πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας, δημιουργοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, από όλες τις μορφές τέχνης, αλλά και όλοι ο φορείς, διοργανωτές και διαχειριστές πολιτιστικών δράσεων έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 ( παρά την ορθότητα τους) έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει στο κλείσιμο όλων των χώρων πραγματοποίησης καλλιτεχνικών/πολιτιστικών δράσεων (γκαλερί, μουσικές σκηνές, θέατρα κ.α.), καθώς και στη ματαίωση ή (άγνωστο για πόσο καιρό) αναβολή όλων των παραγωγών και εμφανίσεων, με αποτέλεσμα τη στέρηση οποιουδήποτε εισοδήματος από όλες τις πιο πάνω κατηγορίες.

Η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει με ευαισθησία στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αναστολή δραστηριοτήτων των πιο πάνω ομάδων και να αποφασίσει έκτακτα μέτρα στήριξης για τις κατηγορίες όλων των επαγγελμάτων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής υφής.

Είναι απαραίτητη η διατήρηση του όποιου προγραμματισμού ή παραγωγής με χρονική επέκταση, καθώς και των θέσεων εργασίας ή συμβάσεων σε πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς, καθώς και η διάσωση των παραγωγών που είτε κατέβηκαν είτε δεν πρόλαβαν να ανέβουν, διασφαλίζοντας έτσι ένα ελάχιστο εισόδημα στους δικαιούχους τους.

Ευχόμαστε ότι οι αρμόδιες Αρχές θα μελετήσουν και θα σχεδιάσουν προγράμματα εξασφάλισης της καλλιτεχνικής/πολιτιστικής δημιουργία στον τόπο μας φροντίζοντας έτσι για την επιβίωση των ανθρώπων που την παράγουν και διαχειρίζονται.

Γεωργία Ντέτσερ

(Η επιστολή άρχισε σαν μια προσπάθεια ενεργοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι όμως πια ανοιχτή για όποιο/α θέλει να την μοιραστεί και να την υπογράψει στο διαδίκτυο εδώ
 Η φωτογραφία είναι από το έργο Plaster Girl της Βάλλυς Νομίδου ( έκθεση Αυλαία – Πάφος2017)