«Στηρίξτε τους Νοσηλευτές και τις Μαίες», το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και που για φέτος είναι αφιερωμένη στην Νοσηλευτική και Μαιευτική Επιστήμη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε στις 30/1/2019 τον καθορισμό του 2020 ως «Έτος νοσηλευτών/τριών και Μαιών», προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale.

Σε δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι φέτος, η Πανδημία COVID-19 έρχεται τραγικά να επιβεβαιώσει τη σημαντικότητα του ρόλου των Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών για ακόμη μια φορά.

Στο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι «έχουμε όλοι λόγους να ευχαριστούμε τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, τις μαίες και τους μαιευτές για την παροχή φροντίδας και τον επαγγελματισμό τους», προσθέτοντας πως οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες επωμίζονται μερικά από τα μεγαλύτερα βάρη της ιατρικής φροντίδας.

«Επιτελούν δύσκολο έργο και αντέχουν να εργάζονται επί ώρες, ενώ κινδυνεύουν από τραυματισμούς, μολύνσεις και από την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους που συνεπάγεται ο ιδιαίτερα τραυματικός χαρακτήρας της εργασίας τους. Συχνά συμπαραστέκονται στους ανθρώπους την ώρα που φεύγουν από τη ζωή. Οι μαίες και οι μαιευτές παρέχουν υπηρεσίες στο ξεκίνημα της νέας ζωής. Εν μέσω πανδημίας, αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς φέρνουν με ασφάλεια στον κόσμο τα νεογνά μας. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, μαίες και μαιευτές σε όλον τον κόσμο σας ευχαριστούμε για το έργο σας», προσθέτει.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το έτος 2020 είναι σημαντικό για τον ΠΟΥ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νοσηλευτικής και της μαιευτικής για την κάλυψη της παγκόσμιας υγείας και προσθέτει ότι ο ΠΟΥ προωθεί τη δημιουργία μιας έκθεσης για την κατάσταση της Νοσηλευτικής σε όλο τον κόσμο, που θα παρουσιαστεί το 2020, πριν από την 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.

Σημειώνει ότι η έκθεση θα περιγράψει το εργατικό δυναμικό των νοσηλευτών/τριων στα κράτη μέλη του ΠΟΥ, παρέχοντας μια εκτίμηση της «καταλληλόλητας προς τον σκοπό».

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι Νοσηλευτές/τριες και οι Μαιευτές/Μαίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας. Η εκστρατεία και οι δύο τεχνικές εκθέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι οι Νοσηλευτές/τριες και οι Μαιευτές/Μαίες αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού υγείας σε πολλές χώρες και επίσης αποτελούν περισσότερο από το 50% του ελλείμματος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υγείας έως το 2030. Η ενίσχυση της νοσηλευτικής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζοντας και άλλους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», προσθέτει.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι μέσα από την φετινή επιλογή του ΠΟΥ προς τιμή των Νοσηλευτών, δίνεται η ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου τους και της συμβολής τους στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλους.

«Μέσω του φετινού μηνύματος για στήριξή τους, γίνεται η ελπίδα να εμπνευστούν οι νοσηλευτές/τριες και να αποδείξουν στις Κυβερνήσεις, την κοινωνία ότι αποτελούν μια δυνατή φωνή, είναι αυτοί που επιτελούν κατά την καθημερινή τους δράση αξιέπαινο έργο στην πρόσβαση ολόκληρου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση του πληθυσμού, την καινοτομία, την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, της ανισότητας», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η φετινή ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2020 στέλνει τρία σημαντικά μηνύματα για τους νοσηλευτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: Οι Νοσηλευτές/τριες, Μαιευτές/Μαίες σώζουν ζωές και βελτιώνουν, προστατεύουν και προάγουν την υγεία και την ευημερία, Οι Νοσηλευτές/τριες, Μαιευτές/Μαίες είναι ζωτικής σημασίας παρέχοντας συνεχή φροντίδα σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από την γέννηση έως το θάνατο και οι Νοσηλευτές/τριες, Μαιευτές/Μαίες αποτελούν το θεμέλιο για παροχή υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτής φροντίδας.

«Σήμερα, οι νοσηλευτές/τριες αντιμετωπίζουν όσο ποτέ άλλοτε περίπλοκα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προκύπτουν ακόμα και από καταστάσεις εμπόλεμων συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών και επιδημιών. Οι Νοσηλευτές/τριες, Μαιευτές/Μαίες, ως μέλη της υγειονομικής ομάδας και ως λειτουργοί παροχής φροντίδας, καλούνται να υποστηρίξουν και να προάγουν τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρωγοί των νοσηλευτών και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της υγείας θα πρέπει να σταθούν όλα τα μέλη της υγειονομικής ομάδας», προσθέτει.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι οι Νοσηλευτές/τριες, Μαιευτές/Μαίες που αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Νοσηλευτές/τριες στους Μαιευτές/Μαίες, το αξίζουν», καταλήγει .