Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο

Για τις 11 Ιανουαρίου 2018, στις 0930, έχει οριστεί για οδηγίες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου η έφεση, η οποία έχει καταχωρηθεί από την Νομική Υπηρεσία στην απόφαση του Ανωτάτου για έκδοση διατάγματος certiorari ή prohibition με το οποίο ακυρώνεται απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την 2η υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και υψηλόβαθμα στελέχη της.

Η μονομερής αίτηση (ex parte) η οποία είχε καταχωρηθεί αποσύρθηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου μετά από εισήγηση του Δικαστηρίου και αφού κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει κατά τη σημερινή δικάσιμο έκδοση απόφασης για αναστολή του προνομιακού διατάγματος certiorari και/ή prohibition που εξέδωσε στις 6 Δεκεμβρίου ο Δικαστής του Ανωτάτου Γιασεμής Γιασεμή.

Η κ. Ευθυβούλου παρακάλεσε το Δικαστήριο όπως προχωρήσει με την εκδίκαση της ουσίας της έφεσης το συντομότερο δυνατόν, ενημερώνοντας ότι έχει ήδη επιδοθεί στις άλλες πλευρές και το Δικαστήριο όρισε την 11η Ιανουαρίου, στις 0930, για οδηγίες.

Στο μεταξύ, η υπόθεση σε επίπεδο Κακουργιοδικείου είναι ορισμένη για προγραμματισμό τη Δευτέρα, στις 0900.

Ενώπιον του εφετείου παρουσιάστηκαν επίσης ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου και ο δικηγόρος των Αντρέα Αρτέμη και Γεώργιου Γεωργιάδη Κρις Τριανταφυλλίδης, οι οποίοι εξέφρασαν την ένστασή τους.

Το Μονομελές Εφετείο με απόφαση του στις 06/12/2017 αποδέχτηκε την αίτηση που καταχώρησαν οι τέσσερις εκ των επτά κατηγορουμένων στην υπόθεση για έκδοση προνομιακού διατάγματος certiorari και/ή prohibition με το οποίο ακυρώνεται η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Γ.Ν. Γιασεμής, αποδέχθηκε τη θέση των κατηγορουμένων που καταχώρησαν την αίτηση ότι στην εν λόγω απόφαση του Κακουργοδικείου, «υπάρχουν πρόδηλα και πασιφανή νομικά σφάλματα, τα οποία εμφαίνονται στο σώμα της, ώστε να δικαιολογείται η έκδοση του αιτούμενου εντάλματος certiorari για την ακύρωσή της».

Το Ανώτατο έκρινε ως ορθή τη θέση των αιτητών ότι αποτελεί πασίδηλο νομικό σφάλμα η κατάληξη του Κακουργιοδικείου «πως το άρθρο 19 του Νόμου αποκαλύπτει αδίκημα με την απαιτούμενη σαφήνεια και προβλεπτικότητα σε βαθμό που κρίνεται ότι ικανοποιεί τις πρόνοιες του άρθρου 12 του Συντάγματος και ως εκ τούτου δύναται από μόνο του να αποτελεί τη νομική βάση κατηγορίας για χειραγώγηση της αγοράς». 

Την αίτηση καταχώρησαν οι Τράπεζα Κύπρου, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης και Κώστας Σεβέρης, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Κώστας Χατζήπαπα. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απαντήσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν με βάση το κατηγορητήριο της υπόθεσης.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμης, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ανασταλεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση των κατηγορουμένων και είναι ορισμένη για ακρόαση στις 18 Δεκεμβρίου. Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy