Στις 14 Νοεμβρίου οι ακροάσεις των 3 τελευταίων υποψηφίων Επιτρόπων – Στις 27 η ψηφοφορία για την Κομισιόν

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Πρόεδρος του ΕΚ και ηγέτες των πολιτικών ομάδων) αποφάσισε την Παρασκευή ότι οι ακροάσεις των τριών νέων υποψηφίων Επιτρόπων θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά, ο Oliver Várhelyi (Ουγγαρία), υποψήφιος για γειτονιά και διεύρυνση, θα περάσει από ακρόαση από τις 8.00 έως τις 11.00, η Adina-Ioana Vălean (Ρουμανία), υποψήφια για τις Μεταφορές, από τις 13:00 έως τις 16:00 και ο Thierry Breton (Γαλλία), υποψήφιος για την Εσωτερική Αγορά, από τις 13:00 έως τις 16:00

Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων θα συνεδριάσουν στις 12 Νοεμβρίου για να αξιολογήσουν τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων των υποψηφίων. Η επιβεβαίωση από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της έλλειψης σύγκρουσης συμφερόντων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή πολιτικής. Η προθεσμία για την απάντηση στις γραπτές ερωτήσεις που απευθύνονται στους υποψηφίους από τις αρμόδιες επιτροπές είναι η λήξη των εργασιών της 12ης Νοεμβρίου.

Κάθε ακρόαση διαρκεί τρεις ώρες. Ο υποψήφιος Επίτροπος θα κάνει μια εισαγωγική δήλωση 15 λεπτών, η οποία θα ακολουθήσει ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΕΚ. Θα υπάρξουν συνολικά 25 ερωτήσεις: ένα λεπτό ανά ερώτηση, ακολουθούμενη από μια απάντηση από τον ορισθέντα Επίτροπο και μια πιθανή επακόλουθη ερώτηση από τον ευρωβουλευτή.

Οι ακροάσεις θα ακολουθηθούν από συνεδριάσεις στις οποίες ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των ομάδων (συντονιστών) των επιτροπών θα αξιολογήσουν την απόδοση των ορισθέντων Επιτρόπων.

Στη συνέχεια, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα των ακροάσεων το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου και θα διαβιβάσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων που μετά θα πραγματοποιήσει την τελική αξιολόγηση και θα αποφασίσει εάν θα κλείσει τις ακροάσεις κατά τη συνεδρίασή του στις 21 Νοεμβρίου.

Ολόκληρη η Επιτροπή θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία στην Ολομέλεια, στις 27 Νοεμβρίου. Πριν από την ψηφοφορία, η επόμενη Πρόεδρος Ursula von der Leyen πρόκειται να παρουσιάσει το πλήρες σώμα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά της στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.