Στις 16.500 τα θύματα των σεισμών στην Τουρκία – Ενδείξεις για δομικά προβλήματα του ξενοδοχείου «Isias»

Στις 16.546 ανακοινώθηκε ο αριθμός των θυμάτων των δύο καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, ενώ στις 65.132 είναι οι τραυματίες.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει είναι 6.444.

Ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Μαχμούτ Οζέρ ανακοίνωσε ότι λόγω του καταστροφικού σεισμού, η εκπαίδευση θα διακοπείς τη χώρα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που βοηθούν στις έρευνες και το έργο της διάσωσης ή ανακούφισης των σεισμόπληκτων.

Στο μεταξύ, ανεστάλησαν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης έκλεισε με πτώση 8,62% την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

Ενδείξεις για δομικά προβλήματα του ξενοδοχείου «Isias»

Το ξενοδοχείο Isias στο Αντίγαμαν, όπου έμενε η τ/κ αθλητική αποστολή παιδιών, επλήγη και από τους δύο σεισμούς την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ, που βρίσκεται επιτόπου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Ογούζ ο οποίος σημείωσε πως οι ειδικοί δήλωσαν ότι μετά την κατάρρευση κτιρίων σε σεισμούς, σε ορισμένα σημεία σχηματίζονται διάδρομοι αέρα και όσοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν σε αυτά τα σημεία. «Στον δεύτερο σεισμό που σημειώθηκε στο κτίριο, πιστεύεται ότι αυτά τα κενά αέρα έκλεισαν και οι άνθρωποι παρέμειναν σε ζεστά σημεία χωρίς αέρα».

Εξάλλου, η «πρόξενος» του ψευδοκράτους στο Γκαζίαντεπ, Φάτμα Ντεμιρέλ, που επίσης βρίσκεται στο Αντιγιαμάν δήλωσε: «Δεν είμαι ειδικός σε αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην κατασκευή αυτού του κτιρίου, ακόμη και αν δεν υπήρχε τόσο ισχυρός σεισμός, ήταν ένα κτίριο που θα μπορούσε να είχε καταρρεύσει».

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο ανταποκριτής του NTV, Μερίχ Ακ ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρισμός πψ; το ξενοδοχείο μετατράπηκε από πολυκατοικία σε ξενοδοχείο. «Λέγεται ότι κόπηκαν οι κολώνες, όλα αυτά θα αποκαλυφθούν στη δικαστική διαδικασία», είπε. Πρόσθεσε ότι κατέρρευσαν άλλα 4 ξενοδοχεία στο Αντίγιαμαν.

Δεν είχαν ασφάλιση τα περισσότερα κτίρια που πλήγηκαν από τον σεισμό

Η τουρκική Σοζτζιού γράφει σήμερα ότι τα μισά από τα κατεστραμμένα κτίρια που πλήγηκαν από τον σεισμό είναι ανασφάλιστα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ασφάλιση κατά σεισμού είχαν μόνο 1 εκατομμύριο 57 χιλιάδες από τα 2 εκατομμύρια 175 χιλιάδες σπίτια στις 10 πόλεις τις οποίες έπληξε ο σεισμός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παράλληλα με τα κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί, δεν έχει ασφάλιση και το 48,6% των σπιτιών που είναι ακατοίκητα λόγω του σεισμού, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα όρθια.

Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν σημειωθεί 920 σεισμοί σε ολόκληρη την Τουρκία. Καταβλήθηκε αποζημίωση για ζημιές ύψους 1 δισ. 446 εκατομμυρίων ΤΛ σε περίπου 105 χιλιάδες ασφαλισμένα σπίτια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές σε αυτούς τους σεισμούς.

Η υψηλότερη πληρωμή ασφάλισης έγινε το 2020, όταν σημειώθηκαν 164 σεισμοί. Καταβλήθηκαν ασφαλιστικές πληρωμές 969 εκατομμυρίων λιρών στους δικαιούχους για περισσότερα από 60 χιλιάδες σπίτια που υπέστησαν ζημιές από αυτούς τους σεισμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy