Εβδομάδα Προστασίας Δασών για το 2019 έχει καθοριστεί η περίοδος 17-23 Μαΐου, αναφέρει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το μήνυμα της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, είναι ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και κληρονομιά, και αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και του κοινού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, την έναρξη της Εβδομάδας θα κηρύξει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κακοπετριά, περιοχή «Παμπατζιά», (δρόμος Κακοπετριάς – Προδρόμου), την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, στις 10:30 το πρωί.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν και θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας στην κοινότητα Παχύαμμου, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά και στον Κυνηγετικό Σύλλογο «Λαγουδερή» του Πραστειού Κελλακίου, για τη συμβολή τους στην πυροπροστασία των δασών της Κύπρου κατά το έτος 2018.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ευρείας κλίμακας άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς με την επωνυμία “Ήφαιστος”, όπου θα δοκιμαστούν τα Σχέδια «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που εφαρμόζεται στην περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που χαρακτηρίζεται ως κρίση, και το «ΙΚΑΡΟΣ» για συντονισμό των εναέριων μέσων. Θα εμπλακούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, καθώς και δυνάμεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άμυνας , Υγείας και τις Βρετανικές Βάσεις.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, με μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και να περάσει το μήνυμα πως «Η προστασία των δασών είναι ευθύνη όλων μας και πως όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών, αλλά και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα δάση μας, τις πυρκαγιές.