Στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες η Διάσκεψη Δωρητών για τους πληγέντες από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

epaselect epa10470969 A woman holds a cage with her pet bird as she leaves the city with her husband after a powerful earthquake, in Hatay, Turkey, 16 February 2023. More than 41,000 people have died and thousands more are injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. Authorities fear the death toll will keep climbing as rescuers look for survivors across the region. EPA/MARTIN DIVISEK

Στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για τη στήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διοργανώνει τη διάσκεψη σε συνεργασία με τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.

Η διάσκεψη θα είναι ανοιχτή στα κράτη μέλη της ΕΕ, υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, στα μέλη της ομάδας των G20 με εξαίρεση τη Ρωσία, τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς οργανισμούς, ανθρωπιστικούς φορείς, και διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η διάσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στόχο να προχωρήσουν σε σημαντικές δεσμεύσεις για στήριξη τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία για ανακούφιση των πληγέντων, ανάκαμψη και ανοικοδόμηση και αποκατάσταση. Παράλληλα η ΕΕ καλεί τους εταίρους της διεθνώς να επιδείξουν αλληλεγγύη με τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας μέσω της δέσμευσης για την παροχή της βοήθειας που χρειάζεται δεδομένης της κλίμακας και του μεγέθους της καταστροφής που έχει προκληθεί.

Την προετοιμασία της διάσκεψης έχει αναλάβει ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι και ο Σουηδός Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη Γιόχαν Φόρσελ οι οποίοι είχαν πρόσφατα σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα. Οι δύο αξιωματούχοι θα συμπροεδρεύσουν της διάσκεψης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy