Από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Το Ρόδι» που κρατά άσβεστη την παράδοση

Η μακρά παράδοση, η ιστορία, μια πανδαισία γεύσεων και ένα κράμα μουσικής και χορού θα συναντηθούν ξανά στην κοινότητα της Ορμήδειας στο 16ο Φεστιβάλ του Ροδιού το οποίο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος «Το Ρόδι».

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στο κεντρικό πάρκο του χωριού και αναμένεται και πάλι να προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων από όλη την Κύπρο, οι οποίοι θα βρεθούν στην κοινότητα, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή του γλυκύτατου εποχιακού φρούτου που λέγεται ρόδι.

Από το 2003 και εντεύθεν ο Πολιτιστικός Όμιλος που πήρε το όνομά του από το φρούτο-σήμα κατατεθέν της Ορμήδειας, έχει καθιερώσει το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί πλέον γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος της κοινότητας με το παρόν της.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο πάρκο του χωριού και αποτελεί ένα καθιερωμένο, πολυαναμενόμενο και αγαπημένο γεγονός, γεμάτο τραγούδι, χορό και πολλά ρόδια, το οποίο σπεύδουν ν’ απολαύσουν άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Κύπρο.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προβάλει την κοινότητα της Ορμήδειας και ένα βασικό προϊόν της από την αρχαιότητα, το ρόδι, να προσφέρει στους θαμώνες ποιοτικό πρόγραμμα και παράλληλα να παρουσιάσει τη δουλειά του Πολιτιστικού Ομίλου «Το Ρόδι» μέσα από χορευτικά στιγμιότυπα, θεατρικά δρώμενα και τραγούδι με ιδιαίτερη έμφαση στη λαϊκή μας παράδοση.

Μέχρι σήμερα, στη σκηνή του φεστιβάλ έχουν παρουσιαστεί ο κυπριακός γάμος, διαγωνισμός λαϊκών ποιητών και τσιαττισμάτων, λαϊκή ποίηση, σκηνές από την κυπριακή ζωή με χορούς, τραγούδια και κείμενα. Δίνεται, επίσης, η ευκαιρία σε μουσικά σχήματα και χορευτικές ομάδες της κοινότητας αλλά και από άλλες κοινότητες να παρουσιάσουν τη δική τους δουλειά. Ταυτόχρονα, δικοινοτικά προγράμματα με χορευτικές ομάδες Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας δίνουν ένα ξεχωριστό στίγμα στην πολιτιστική εκδήλωση.

Μέσα σε ένα όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, εκτός από το ποιοτικό πρόγραμμα και τα παραδοσιακά κυπριακά φαγητά, προσφέρονται τα πασίγνωστα ορμηδειώτικα ρόδια σε όλους τους παρευρισκόμενους μαζί με διάφορα προϊόντα ροδιού και χειροποίητες κατασκευές με θέμα το ρόδι που διατίθενται για αγορά στο χώρο.

Στοιχεία για το φετινό φεστιβάλ

Φέτος, το 16ο μεγάλο Ορμηδειώτικο Φεστιβάλ του Ροδιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας από τις 7:00 μ.μ.

Στο 16ο φεστιβάλ του Ροδιού θα δώσουν παραστάσεις το Μουσικό Σχήμα του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες Ορμήδειας, η Σχολή Χορού Έλενας, το Level Studio Dance Πολίνα Σταμπόλη από την Ορμήδεια και οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού ομίλου Ορμήδειας «Το Ρόδι».

Στο χώρο του φεστιβάλ θα προσφέρεται γευστικότατο κυπριακό φαγητό (κλέφτικο) με 10 ευρώ το άτομο με ένα ποτό και 7 ευρώ το άτομο για παιδιά κάτω των 12 ετών. Θα σερβίρονται ορμηδειώτικα ρόδια και λικέρ ροδιού στους επισκέπτες φτιαγμένο με αγάπη από τους Ορμηδειώτες!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, καλεσμένοι στο Φεστιβάλ είναι όλοι οι Ορμηδειώτες, όλοι οι Κύπριοι αλλά και ξένοι, τουρίστες ή μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, για να απολαύσουν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και ένα, επίσης, πλούσιο δείπνο αποτελούμενο από κυπριακό παραδοσιακό κλέφτικο, πολλά ρόδια και διάφορα παράγωγά τους.

Τάσος Περδίος