Στις 31 Ιανουαρίου διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή για ανάδειξη νέου Κοινοτάρχη Λιοπετρίου

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου αναμένεται να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή για ανάδειξη νέου Κοινοτάρχη Λιοπετρίου, μετά τον αδόκητο θάνατο, στις 20 Δεκεμβρίου του Κοινοτάρχη Κυριάκου Τρισόκκα, ο οποίος κατείχε τη θέση για 26 χρόνια.

Προς το παρόν τη θέση του Κοινοτάρχη πληροί ο αναπληρωτής Κοινοτάρχης, ενώ σύμφωνα με τη Νομοθεσία η αναπληρωματική εκλογή θα πρέπει να διεξαχθεί εντός 45 ημερών από την κένωση της θέσης και ο εκλελεγμένος Κοινοτάρχης θα κατέχει το αξίωμα μέχρι το τέλος της θητείας του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης «υπάρχει εντολή για διεξαγωγή των αναπληρωματικών εκλογών στις 31 Ιανουαρίου. Εάν και εφ’ όσον οι εκλογές διεξαχθούν, θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα που προνοούνται σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο, για τον τρόπο που θα στηθούν οι κάλπες, χωρίς παραβάν, με προστατευτικό γυαλί και αλλαγή των στυλό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσαφίνης είπε πως «την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης στο Παραλίμνι θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Κοινοτάρχη Λιοπετρίου. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν από τις 09.00 το πρωί μέχρι και τις 12.00 το μεσημέρι ενώ θα δοθεί χρόνος για υποβολή τυχών ενστάσεων μέχρι τις 12.00 της επόμενης μέρας 22 Ιανουαρίου».

Σε άλλη ερώτηση ο Έπαρχος Αμμοχώστου απάντησε πως «ο νέος Κοινοτάρχης θα εκτελεί τα καθήκοντα του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μέχρι δηλαδή το τέλος της θητείας του νυν Κοινοτικού Συμβουλίου. Στις 31 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν Κοινοτικές εκλογές και το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο και φυσικά ο νέος Κοινοτάρχης θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2022».

Ανέφερε ακόμα ότι «για την αναπληρωματική εκλογή θα στηθούν έξι εκλογικά κέντρα στο Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 3.340 άτομα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει διάλειμμα μίας ώρας και η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στη 13.00 και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσαφίνη «το αποτέλεσμα της αναπληρωματικής εκλογής αναμένεται μέχρι τις 19.30 το βράδυ και αμέσως μετά θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Κοινοτάρχη Λιοπετρίου, η οποία θα γίνει στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Η ανακήρυξη θα πραγματοποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη μέρα, μέσα ή έξω από το Κοινοτικό Συμβούλιο, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο».