Στις 6 Ιουνίου η δεύτερη Πορεία Υπερηφάνειας

Ραντεβού στις 6 Ιουνίου, στη δεύτερη Πορεία Υπερηφάνειας, έδωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης για τη Διεθνή Μέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσοφοβία διοργανωτές και υποστηρικτές, εκφράζοντας την ευχή να εγκριθούν σύντομα από τη Βουλή τα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής και επισημαίνοντας ότι ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς, αλλά η κοινωνία προχωρεί με αργά και σταθερά βήματα προς την αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων και της απόδοσης των δικαιωμάτων

Η Κύπρος βρίσκεται στην 39η θέση από τις 49 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την εθνική νομοθεσία και πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, δηλαδή λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, τρανσέξουαλ και ιντερσέξουαλ, με βάση το δείκτη Rainbow του Διεθνούς Οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe), στις πρώτες θέσεις του οποίου βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σουηδία και η Κροατία.

Ο Πρόεδρος της accept ΛΟΑΤ, Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι από το 1998 μέχρι σήμερα 25 χώρες στην Ευρώπη αναγνώρισαν επίσημα τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών, οι 12 εκ των οποίων επιτρέπουν τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (10 χώρες-μέλη της ΕΕ) και 13 χώρες επιτρέπουν την πολιτική ένωση ή το σύμφωνο συμβίωσης (10 χώρες της ΕΕ). Συνολικά 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ ήδη έχουν αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες, όπως άλλωστε ζητούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Σημείωσε, επίσης, το στίγμα και την προκατάληψη που αντιμετωπίζει καθημερινά το 10% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε περίπου 85.000 Κύπριους πολίτες, “όσος είναι, δηλαδή, σε αριθμούς ο πληθυσμός της Πάφου. Αυτός είναι ένας αριθμός που ενώ πηγάζει από διεθνείς έρευνες, συνάδει και με έρευνα από το Υπουργείο Υγείας του 2013. Στην ουσία, όμως, ο αριθμός των ΛΟΑΤΙ ατόμων δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο. Μια ώριμη κοινωνία πρέπει να αποδέχεται και σέβεται ως ίσα τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και ενός μόνο ατόμου”.

Το περσινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και η μεγαλειώδης Πορεία, είπε, δημιούργησε έναν εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο που, όπως φάνηκε από την ανταπόκριση όλων, χρειαζόταν να γίνει προ πολλού. “Απόδειξη για το γεγονός ήταν η συμμετοχή των 4.500 ατόμων στην Πορεία, που αποτέλεσε, πιστεύω, ορόσημο για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας”. Στην περσινή Πορεία περπάτησαν ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 ξένες πρεσβείες, η ολομέλεια του Συμβουλίου της ILGA- Europe, καθώς και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. ΛΟΑΤΙ άτομα από όλοι την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, φίλοι και σύμμαχοί τους, οικογένειες με παιδιά και κόσμος που απλά ήθελε να δείξει τη στήριξη του, περπάτησαν μαζί με την Accept, μετατρέποντας την 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου σε γιορτή αξιοπρέπειας και σεβασμού προς όλους και αποδεικνύοντας ότι η κυπριακή κοινωνία όχι μόνο προχώρησε, αλλά διεκδικεί δυναμικά και το μέλλον της, όπως και το μέλλον των παιδιών της, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας του ατόμου και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στους συντρόφους. Ευχήθηκε να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή, λέγοντας ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς την εξάλειψη σημαντικών διακρίσεων απέναντι στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών.

Έχοντας λοιπόν συναίσθηση του ρόλου των θεσμών για δημιουργία κατανόησης περί των ΛΟΑΤΙ θεμάτων, η Accept, είπε ο Πρόεδρός της, προτείνει και δημόσια την ποινικοποίηση της δημοσίας ομοφοβικής και τρανσφοβικής μορφής βίας και ρητορικής μίσους. “Είναι καιρός πλέον να προχωρήσουν οι προτάσεις που βρίσκονται στην Επιτροπή Νομικών για το θέμα από το 2013. Το να εξετάζουμε νομοθεσίες και πλαίσια για χρόνια ολόκληρα, είναι πολύ διαφορετικό από το να προστατεύουμε πραγματικά τα θύματα”.

Προτείνει τη νομική αναγνώριση του φύλου το οποίο τα ίδια τα άτομα αποφασίζουν, χωρίς γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια από την Πολιτεία, την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της προκατάληψης μέσα στα σχολεία μέσω της προώθησης της αποδοχής της διαφορετικότητας, δηλώνοντας στη διάθεση του κράτους για συμμετοχή σε εργαστήρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, με καταρτισμένους εισηγητές. “Ας μην θρηνήσει και η Κύπρος τον δικό της Βαγγέλη Γιακουμάκη για να κινητοποιηθούμε”, είπε.

Προτείνει ακόμη την εφαρμογή σωστού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων ομοφοβικού και τρανσφοβικού μίσους. “Σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και αν λοιπόν, ερωτηθούμε ως χώρα για τα ποσοστά των εγκλημάτων ομοφοβικής/τρανσφοβικής ρητορικής ή βίας, το πιθανότερο είναι πως η απάντηση θα είναι «μηδέν» κάτι που αν φυσικά νομίζουμε πως είναι αλήθεια, λυπάμαι, αλλά στρουθοκαμηλίζουμε κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο”.

Για το δεύτερο φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως έρευνα που ετοίμασε η εταιρεία Pulse Market Research με πολίτες από όλη τη Λευκωσία και δείγμα 825 άτομα, αποκάλυψε ότι το 64%, τα 2/3 δηλαδή των πολιτών, πιστεύουν πως πρέπει να διενεργείται η Πορεία Υπερηφάνειας, είτε με είτε χωρίς την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας. Μόνο το 28% απάντησαν πως δεν πρέπει να γίνεται η Πορεία, ενώ 7% είπαν πως Δεν Ξέρουν ή Δεν θέλουν να απαντήσουν. Ενδεικτικό είναι πως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπάρχει πλειοψηφία ατόμων που επιθυμούν τη διενέργεια της Πορείας ακόμα και στα άτομα άνω των 65, όπου 53% επιθυμούν τη διεξαγωγή της Πορείας, ένα ποσοστό που στα νεαρότερα άτομα 18-34 φτάνει το 78%.

Ο Πρόεδρος της accept ΛΟΑΤ Κύπρου αναφέρθηκε και στην έκθεση “Διόρθωση” της Πάολας Ρεβενιώτη και τα γεγονότα με την αστυνομία, λέγοντας ότι η έκθεση θα φιλοξενηθεί τελικά από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και η κ. Ρεβενιώτη θα συμμετάσχει σε ζωντανό διάλογο με την ακαδημαϊκό Ζέλεια Γρηγορίου και θα περπατήσει στην Πορεία.

Στον χαιρετισμό του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης επεσήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, το 46% των λεσβιών, ομοφυλόφυλων, αμφισεξουαλικών, τρανσέξουαλ και ιντερσέξουαλ ατόμων δηλώνουν πως έχουν πέσει θύματα διακρίσεων ή παρενοχλήσεων, προσθέτοντας ότι η έρευνα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την ευχή το ποσοστό αυτό να μειωθεί.

“Είναι γεγονός πως σε πολλά κράτη μέλη οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού τιμωρούνται μόνο στον τομέα της απασχόλησης – και πουθενά αλλού. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η θέσπιση νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Η Βέρα Γιούροβα, Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, είναι σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για να κερδίσει την υποστήριξή τους για την οδηγία περί ίσης μεταχείρισης, πρόσθεσε.

Η νομοθεσία, είπε, είναι σίγουρα ένα ισχυρό εργαλείο για την εξάλειψη των διακρίσεων, επισημαίνοντας την έγκριση του συμφώνου συμβίωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο όταν γίνει πραγματικότητα θα βάλει την Κύπρο σε μια ομάδα περισσότερων από 15 κρατών μελών που έχουν αντίστοιχες νομικές πρόνοιες, για να επισημάνει όμως ότι το πιο σημαντικό έργο για τη βελτίωση της ζωής των ΛΟΑΤΙ ατόμων γίνεται κάθε μέρα από ΜΚΟ όπως η Accept, από ακτιβιστές και από όλους όσους πιστεύουν και αγωνίζονται ενάντια στις διακρίσεις, “γίνεται από όλους εσάς που στηρίζετε πρωτοβουλίες όπως η πορεία περηφάνιας”.

Στο χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τον οποίο ανέγνωσε ο Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων, Βαγγέλης Βασιλείου, επεσήμανε το ψήφισμα τον περασμένη Φεβρουάριο του ΕΚ που καταδίκασε σθεναρά οποιαδήποτε μορφή διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ενώ άσκησε πίεση για νομικό πλαίσιο κατά των διακρίσεων στην ΕΕ.

Το ΕΚ, πρόσθεσε, παραμένει προσηλωμένο στην ισότητα και επιμένει στην υιοθέτηση της οδηγίας που αφορά την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων ενώ τόνισε πως και η κοινωνία της Κύπρου, που ανήκει στην οικογένεια της Ευρώπης, πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Τα δύο εκκρεμούντα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής καταδεικνύουν ότι σιγά σιγά, αλλά σταθερά η κυπριακή πολιτεία προχωρεί προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στην Κύπρο, τόνισε η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζα Σαββίδου.

Η έρευνα του οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, πρόσθεσε, κατέδειξε ότι η ομοφοβική ρητορική μίσους και τα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους είναι φαινόμενα που παρεμποδίζουν σημαντικά την απόλαυση ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συζήτηση του θέματος στην Βουλή. Παρά τις θετικές εξελίξεις, επεσήμανε, ο δρόμος για την καταπολέμηση των διακρίσεων, των στερεοτύπων και της περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΙ προσώπων είναι μακρύς και δύσκολος και οι δράσεις της πολιτείας οφείλουν να είναι συνολικές, ειλικρινείς και αποφασιστικές. Η κ. Σαββίδου σημείωσε ότι η συμμετοχή στην πρώτη Πορεία Περηφάνιας πέρυσι ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιληφθεί ότι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χωράνε ούτε άτοποι συμψηφισμοί, ούτε ανεδαφικές ιεραρχήσεις.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η ελευθερία της έκφρασης και των επιλογών αποτελεί στοιχειώδες, αναφαίρετο και απόλυτο δικαίωμα όλων. Ειδικά η πολιτική ηγεσία, είπε, οφείλει να αποδεικνύει ενεργά ότι θεωρεί όλους τους πολίτες της ίσους όπως οφείλει να αντιμάχεται κάθε ψήγμα ρατσισμού. “Άλλωστε η Δημοκρατία είναι οικουμενική και η πολιτική αρχή που αναλαμβάνει την ευθύνη εκπροσώπησής της, την αναλαμβάνει για όλους ανεξαιρέτως”.

Εξέφρασε την υποστήριξή του για τη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, αλλά και γιατί αισθάνεται χρέος του, όπως είπε, να τονίσει ακόμη μια φορά την ανάγκη για αποδοχή και στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από όλους.

Σε παρεμβάσεις τους οι Βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου, Σκεύη Κουκουμά και Ρούλα Μαυρονικόλα εξέφρασαν τη στήριξη των κομμάτων τους στη φετινή εκδήλωση της accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου και την Πορεία Υπερηφάνειας, δήλωσαν ότι θα είναι εκεί και κατέθεσαν τις θέσεις των κομμάτων για το σύμφωνο συμβίωσης, την ομοφοβική ρητορική και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων. Την στήριξή της στο φεστιβάλ μετέφερε και η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω διακοινοβουλευτικής αποστολής στο εξωτερικό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κυριάκος Κυριάκου από το πολιτικό κόμμα για τα Ζώα, εκφράζοντας στήριξη στο φεστιβάλ και εκφράζοντας κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η accept ΛΟΑΤ Κύπρου.

Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων πολιτικών κομμάτων αλλά και των Πρεσβειών ΗΠΑ, Σουηδίας, Φιλανδίας, Ιταλίας, κ.ά. Λόγω κωλύματος δεν παρευρέθηκε τελικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το φετινό φεστιβάλ με σύνθημα “Free to to be” αρχίζει στις 28 Μαΐου και θα κορυφωθεί στις 6 Ιουνίου, την ημέρα Πορείας Υπερηφάνειας, που θα ξεκινήσει με δραστηριότητες για ολόκληρη την οικογένεια στον χώρο του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας και θα κορυφωθεί με την Πορεία και το εορταστικό πάρτι στον ίδιο χώρο. Το σύνθημα του φεστιβάλ, “Free to Be” αναφέρεται στην ελευθερία του κάθε ατόμου να αναπροσδιορίζεται και να εκφράζεται ελεύθερα, σημείωσε ο Πρόεδρος της accept ΛΟΑΤ. Πληροφορίες για το ακριβές πρόγραμμα παρέχονται στην ιστοσελίδα της accept ΛΟΑΤ Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy