Στις 8 500 ανέρχονται οι ελλείπουσες οικιακές βοηθοί

Έλα στο Google News

Την πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών να εξετάσει το θέμα των 8 500 ελλειπόντων οικιακών βοηθών εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε δήλωσή του έπειτα από συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής Θεσμών να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για αποδοτικότερη λειτουργία της κρατικής μηχανής αυτή συζήτησε τη λειτουργία του Τμήματος Εργασίας.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, το Τμήμα Εργασίας έχει εργαστεί για να βοηθήσει την αγορά εργασίας να λειτουργήσει και να απορροφήσει ανέργους.

Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι μέσα από τις προσπάθειες του Τμήματος και τα προγράμματα επιμόρφωσης – εκπαίδευσης ανέργων κατέστη δυνατή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5-7%.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών εκπαίδευσης ανέργων και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά κίνητρα εργοδότησης ώστε οι μακροχρόνια άνεργοι να μπορέσουν να μείνουν στην αγορά εργασίας.

Διαπίστωση της Επιτροπής είναι πως με τα προγράμματα που ανέπτυξε και εφάρμοσε η ΑνΑΔ υπήρξαν καλά αποτελέσματα στους ανέργους πτυχιούχους, όχι όμως καλά αποτελέσματα στους αποφοίτους τεχνικών σχολών και τους ανειδίκευτους ανέργους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε βραδυπορία στη σφράγιση εγγράφων αλλοδαπών, οι οποίοι κυρίως έρχονται για να εργαστούν στη γεωργία και ότι επιβάλλεται ευκολότερη πρόσβαση στην εργασία των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου χρήζει επαναπροσδιορισμού ο εκούσιος άνεργος, ειδικότερα για τους λήπτες ΕΕΕ ώστε να αποστέλλονται σε εργασίες τις οποίες μπορούν να αποδεχτούν και όχι και απλά για να τις απορρίψουν και να τους αποκόπτεται το ΕΕΕ.

Συνεχίζοντας είπε πως διαπιστώθηκε αδιαφάνεια στις προσλήψεις ωρομισθίων στον δημόσιο τομέα και πρόσθεσε πως το Τμήμα επεξεργάζεται σύστημα ανάρτησης του καταλόγου των εγγεγραμμένων αιτητών θέσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα πως ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να δούμε σε προσεχή συνεδρία είναι 8.500 ελλείπουσες οικιακές βοηθοί.

Ανέφερε επίσης ότι χρήζει ρύθμισης και η νοοτροπία να φέρνω εργαζόμενο από το εξωτερικό και μετά από δύο μέρες να ζητά άσυλο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.