Στις Διαδρομές των Φοινίκων μαζί με άλλες δέκα χώρες η Κύπρος και η Λάρνακα

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «Διαδρομές των Φοινίκων» συμμετέχει η Λάρνακα μαζί με πόλεις από δέκα άλλες χώρες. Την αποκάλυψη έκανε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στο εαρινό ενημερωτικό της δελτίο κάνοντας λόγο για ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ μέσω του οποίου οι χώρες που έχουν δεσμούς και στις οποίες έχουν αφήσει το πολιτιστικό και πολιτισμικό τους σημάδι οι Φοίνικες θα συνεργαστούν πάνω σε αυτή την ιστορική βάση για να δημιουργήσουν προοπτικές για ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η Λάρνακα, όπως τονίζει η ΕΤΑΠ, ως μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, έχει μια πλούσια ιστορία διαφορετικών πολιτισμών που άφησαν το σημάδι τους στην περιοχή, μεταξύ των οποίων οι Φοίνικες. Η αναφορά γίνεται με αφορμή την επικείμενη έναρξη των ανασκαφών στο λιμάνι του αρχαίου Κιτίου, ίσως το σημαντικότερο σύμβολο της παρουσίας των Φοινίκων στην αρχαία πόλη. Αυτό το έργο, σε συνδυασμό με το ρόλο της πόλης στο πρόγραμμα «Διαδρομές των Φοινίκων», θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς της Λάρνακας με έναν από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου, όπως τονίζει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.

Το πρότζεκτ «Διαδρομές των Φοινίκων» αναφέρεται στο δίκτυο σύνδεσης των μεγάλων ναυτικών διαδρομών που χρησιμοποιούνταν από τους Φοίνικες ως ουσιώδεις διαδρομές για διεξαγωγή εμπορίου και πολιτιστικής επικοινωνίας στη Μεσόγειο από τον 12ο αιώνα π.Χ. Μέλη του δικτύου αυτού είναι η Κύπρος, η Αλβανία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Μάλτα, η Παλαιστίνη, η Ισπανία και η Τυνησία.

Όλες αυτές οι χώρες, σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία στρατηγικών πολιτιστικού τουρισμού σε ευρωμεσογειακό επίπεδο με αναγνώριση της πολιτιστικής διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως τονίζει η ΕΤΑΠ, η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ενισχύεται με την εκλογή της διακεκριμένης Έλενας Τάνου στη θέση της προέδρου του πρότζεκτ «Διαδρομές των Φοινίκων» για την περίοδο 2021-2022, ενώ η λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, θα είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος.

Η κα Τάνου δήλωσε ότι η εκπληκτική κληρονομιά που αφέθηκε στην Κύπρο από τους Φοίνικες, πρωτοπόρους στο εμπόριο και στη μετάδοση του πολιτισμού ένεκα της συνάντησης με άλλους σπουδαίους μεσογειακούς πολιτισμούς, θα είναι η πηγή έμπνευσης για την παραγωγή σύγχρονων και δημιουργικών τουριστικών πρακτικών.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για το 2021 όπως εικονικές παρουσιάσεις και ταξιδιωτικές εκθέσεις, καθώς και διαδικτυακές συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν τα 30 αρχαιολογικά μουσεία και χώροι που υπάρχουν στις χώρες-μέλη του δικτύου.

Η Κύπρος αποτέλεσε κόμβο για τους Φοίνικες από τον 8ο αιώνα π.Χ. και το αρχαίο Κίτιο έπαιξε κομβικό ρόλο, όπως αποδεικνύεται από τα εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στις τοποθεσίες Καθαρή, Παμπούλα και Καμηλάρκα. Υπάρχουν επίσης ευρήματα σύνδεσης με τον φοινικικό πολιτισμό, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Πιερίδη. Όπως ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα ο Δήμος Λάρνακας, οι ανασκαφές για πλήρη ανάδειξη του αρχαίου Κιτίου θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αφού έχει ολοκληρωθεί πια η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης σε καινούργια γήπεδα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων πληροφόρησε τον Δήμο Λάρνακας ότι μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης των γηπέδων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας από το χώρο του αρχαίου λιμανιού, ενημέρωσε άμεσα τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή Κιτίου σε σχέση με τη δυνατότητα διενέργειας ανασκαφών στο χώρο.

Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή Κιτίου αιτήθηκε άδεια ανασκαφής για τον ερχόμενο Οκτώβριο και αναμένεται ότι η ανασκαφή θα ολοκληρωθεί σε μία ανασκαφική περίοδο εντός του 2021. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο χώρο αναμένεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το διαχειριστικό σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος για να είναι ασφαλής και φιλικός στο κοινό θα πρέπει να έχει καθορισμένες διαδρομές για πεζούς και ΑΜεΑ, σήμανση για την κυκλοφορία των επισκεπτών και πληροφοριακές πινακίδες.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.