Στις ελληνικές καλένδες στέλλει ο ΠΙΣ το ΓεΣΥ

Προσκόμματα και εμπόδια έθεσαν οι γιατροί στην έκτακτη συνέλευσή τους

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει το Γενικό Σχέδιο Υγείας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, μετά και την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του το Σάββατο το βράδυ και τους όρους και προϋποθέσεις που βάζει στη δημιουργία του. Όροι και προϋποθέσεις που μπορούν να μεταφραστούν με «προσκόμματα» και «εμπόδια» στην κοινωνική απαίτηση για ένα λειτουργικό ΓεΣΥ.

Η έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΙΣ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο καταγράφει πέντε προϋποθέσεις για να έχει «νόημα η συμμετοχή των γιατρών στον προτεινόμενο σχεδιασμό για το Γενικό Σχέδιο Υγείας». Οι χίλιοι και πλέον γιατροί που πήραν μέρος στην έκτακτη συνέλευση θέτουν ως πρώτη προϋπόθεση την αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ «στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εισφορών των εταίρων και συνακόλουθα νέα αναλογιστική μελέτη. Ζητείται ακόμη εφαρμογή του νόμου στον οποίο αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν οι γιατροί, να συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτών ιατρών, καθώς επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος. Σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των αμοιβών των γιατρών στο ΓεΣΥ ζητούν: Καθορισμό των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ, εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, καθορισμό του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και σαφή και νομικά κατοχυρωμένο διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου. Σε ό,τι αφορά στα Εργασιακά – Πλαίσιο Συμμετοχής: Σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλόμενων γιατρών τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ.

Τέλος, η έκτακτη συνέλευση των γιατρών ζητά ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το Συμβούλιο του ΠΙΣ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και την Πολιτεία «με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας προς όφελος των ασθενών».
Ερμηνεία προθέσεων
αναμένει ο ΟΑΥ

Ερμηνεία προθέσεων αναμένει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από την ηγεσία του ΠΙΣ. Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τις αποφάσεις των γιατρών, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, αν και λακωνικός ήταν σαφής: «Εκ πρώτης όψεως κάποια από τα θέματα που εγείρουν οι γιατροί βρίσκονται εκτός του πλαισίου διαβούλευσης, εκτός του νόμου και πέραν των αρμοδιοτήτων του ΟΑΥ να τα διαβουλευθεί». Ο κ. Αντωνίου μίλησε επίσης για ασάφειες ή και για διαφορετική ερμηνεία των προϋποθέσεων. Για τα εργασιακά, π.χ., είπε πως δεν πρόκειται για σχέση εργαζόμενου εργοδότη. «Τι εννοούν όταν λένε ιδιωτική ιατρική; Εμείς λέμε ότι δικαιούνται ιδιωτική ιατρική για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ», πρόσθεσε. Προσπάθειά μας, είπε ακόμα, είναι η ένταξη όλων των γιατρών στο ΓεΣΥ, αλλά «αν μείνει μια ομάδα γιατρών εκτός δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά το ΓεΣΥ», ξεκαθάρισε.

Στον Υπουργό Υγείας σήμερα ο ΠΙΣ

Με καλή θέληση και βούληση μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και αποφάσεις για εφαρμογή του ΓεΣΥ, ήταν η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος δήλωσε ακόμα πως θα καλέσει σήμερα τον πρόεδρο του ΠΙΣ στο γραφείο του για μία πρώτη ενημέρωση και ακολούθως θα γίνει μία συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ. Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΠΙΣ για συμμετοχή των γιατρών στο ΓεΣΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θεωρεί ότι τα θέματα που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις, «με καλή θέληση και βούληση απ’ όλες τις πλευρές, που ήδη έχουν εκφράσει τη θέλησή τους για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, μπορεί να υπάρξουν οι συγκλίσεις και οι αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν μπροστά». Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει χρόνος για διαβούλευση μέχρι την 1η Ιουνίου 2019, ο κ. Ιωάννου απάντησε θετικά. Υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος εφ’ όσον υπάρχει η θέληση, είπε.
Εξήγησε ότι «μιλούμε για ένα Σχέδιο Υγείας που έχει συζητηθεί, μελετηθεί και σχεδιαστεί εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, έχει συζητηθεί διεξοδικά το 2017 πριν την ψήφισή του στη Βουλή, έχει ψηφιστεί ομόφωνα στη Βουλή και ομόφωνα έχουν αποφασιστεί κάποια χρονοδιαγράμματα τα οποία βάσει Νόμου οφείλουμε να τηρήσουμε. Θεωρώ ότι στο χρονικό διάστημα που είμαστε τώρα τα χρονοδιαγράμματα είναι υπέρ του δέοντος αρκετά, εφ’ όσον υπάρχει η κοινή θέληση και βούληση απ’ όλες τις πλευρές για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία», είπε ο Υπουργός.

Η πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων του ΠΙΣ από τα κόμματα

Σε διάλογο καλούνται οι εμπλεκόμενοι, ώστε να εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας

Τις αποφάσεις του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ κλήθηκε χθες να σχολιάσει η πολιτική ηγεσία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επεσήμανε πως «το ΓεΣΥ στη χώρα μας είναι επιτακτική και κοινωνική ανάγκη, αλλά είναι ταυτόχρονα και κοινωνική απαίτηση», ως εκ τούτου «θα παραπέμψουμε όλους τους εμπλεκόμενους -Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και γιατρούς- σε διάλογο, ώστε να εξευρεθούν λύσεις, απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται, ειδικότερα και ιδιαίτερα στις εύλογες ανησυχίες που θέτουν οι γιατροί», ανέφερε. Υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση το ΑΚΕΛ προκρίνει θέσεις και προσεγγίσεις που τείνουν να καταργήσουν το χαρακτήρα του ΓεΣΥ ή να εκτροχιάσουν από αυτή την πολύ σημαντική εθνική προσπάθεια. Εξάλλου, ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΠΙΣ για ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι «όταν πολλές φορές δεν θέλεις να φθάσεις στην πηγή, βρίσκεις στο δρόμο πολλές δικαιολογίες». Ευχήθηκε «όλοι να πιστεύουν στον ίδιο στόχο και να εργαστούν με την ίδια αποφασιστικότητα για να υπάρξει και στην Κύπρο αυτό που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Υγεία για όλους και όχι για τους προνομιούχους», κατέληξε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο ΠΙΣ είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στο ΓεΣΥ, έστω και με προϋποθέσεις, και θεωρεί, είπε, ότι κάποιες από τις εισηγήσεις ή και απαιτήσεις του είναι λογικές.
Εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσει ένας αποτελεσματικός και εποικοδομητικός διάλογος, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει αποφασιστεί από τη Βουλή εντός του 2019.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy