Στις κάλπες αύριο και οι Τουρκοκύπριοι

Θα εκλέξουν τους 28 «δημάρχους» από τους 111 υποψηφίους.

 

Αύριο Κυριακή, 24 Ιουνίου, 191.153 ψηφοφόροι στα κατεχόμενα θα προσέλθουν στις 734 κάλπες για τις ενδέκατες «τοπικές εκλογές» για να εκλέξουν τους 28 «δημάρχους», θέσεις για τις οποίες οι υποψήφιοι είναι 111. Υπάρχουν 1.092 υποψήφιοι για τα 280 συνολικά μέλη «δημοτικών συμβουλίων», 425 υποψήφιοι για 425 «κοινοτάρχες» και 1.043 υποψήφιοι για τα 596 μέλη των «κοινοτικών συμβουλίων».

Σε κάποιες κοινότητες ή συνοικίες λόγω μη επαρκούς αριθμού ανθυποψηφίων, «εκλογές» δεν θα γίνουν αφού ανακηρύχθηκαν ήδη 54 «κοινοτάρχες» και 356 μέλη των «κοινοτικών συμβουλίων». Στις «τοπικές εκλογές» υπάρχουν 63 ανεξάρτητοι υποψήφιοι «δήμαρχοι» και 13 μέλη «δημοτικών συμβουλίων». Τα τέσσερα κόμματα της «συγκυβέρνησης», ΡΤΚ, ΚΛ, ΔΚ και ΚΚΔ, δεν έχουν κοινή γραμμή στις «τοπικές εκλογές». Σε κάποιους «δήμους» υπάρχουν πέραν του ενός υποψήφιοι που προέρχονται από αυτά τα κόμματα, αλλού συνεργάζονται και στηρίζουν τον υποψήφιο ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων και αλλού υπάρχει τουλάχιστον ένα κόμμα εκ των τεσσάρων που δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Σύμφωνα με το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», το ΡΤΚ έχει 14 κομματικούς υποψήφιους «δημάρχους» και 27 «δημοτικά μέλη», το κόμμα του Λαού έχει υποδείξει μόνο 5 κομματικούς υποψήφιους «δημάρχους» και 14 «δημοτικά μέλη», το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας έχει υποψήφιους «δημάρχους» μόνο για 3 «δήμους» και μέλη «δημοτικών συμβουλίων» μόνο σε 3 «δήμους», ενώ το Δημοκρατικό κόμμα έχει δικούς υποψήφιους «δημάρχους» σε 4 «δήμους» και υποψήφια μέλη «δημοτικών συμβουλίων» σε 7 «δήμους».Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι αυτό με τους περισσότερους υποψηφίους: 20 «δήμαρχοι» (σε σύνολο 28 «δήμων») και υποψήφια μέλη «δημοτικών συμβουλίων» και στους 28 «δήμους».

Ανακοίνωσε επίσης στήριξη σε 7 ανεξάρτητους υποψήφιους «δημάρχους» και μόνο στο «δήμο» Γιαλούσας δεν έχει υποδείξει υποψήφιο. Το κόμμα Αναγέννησης έχει έναν υποψήφιο «δήμαρχο» και μέλη σε 15 «δήμους». Σε 9 «δήμους» στηρίζει ανεξάρτητους υποψήφιους «δημάρχους». Το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – νέες δυνάμεις (συνεργασία των Μεχμέτ Τσακιτζί και Ιζέτ Ιζτζιάν) υπέδειξε υποψήφια μέλη «δημοτικών συμβουλίων» σε δύο «δήμους» ενώ ανακοίνωσε στήριξη των υποψηφίων «δημάρχων» του κόμματος του Λαού σε δύο «δήμους» και ενός από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα. Σε άλλους 5 «δήμους» στηρίζει ανεξάρτητους υποψήφιους «δημάρχους».

Οι 25 από τους 28 νυν «δημάρχους» είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ δύο «δήμαρχοι» που το 2014 είχαν εκλεγεί με το ΡΤΚ αυτή τη φορά ο ένας, ο Αχμέτ Σενάρογλου στην Κώμη Κεπήρ, κατεβαίνει με το ΚΕΕ και ο Τζεμάλ Ερντογάν στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας τώρα κατέρχεται ως ανεξάρτητος. Με βάση τη «νομοθεσία» για την ποσόστωση του 30%, στις «τοπικές εκλογές» της Κυριακής από τους 11 υποψήφιους «δημάρχους» οι 5 είναι γυναίκες: η Χαβά Ελκοβάν από το ΚΛ στο Ριζοκάρπασο, η Τζεμαλιγιέ Σογάντζι από το ΚΚΔ στο Τρίκωμο, η Γκεντζάι Έρογλου στη Λευκωσία από το ΔΚ, η Τζιανάν Μιμάρ, ανεξάρτητη στη Γιαλούσα και η Σεϊντά Λούκινγκερ επίσης ανεξάρτητη στον Άγιο Σέργιο.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι «δήμαρχοι» είναι στη Βατυλή, την Κερύνεια και τη Γαλιούσα, 7 σε κάθε έναν από αυτούς τους «δήμους». Σε 3 άλλους «δήμους», Άγιο Σέργιο, Καραβά και Άγιο Επίκτητο, όλοι οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι. Στο «δήμο» Λευκωσίας υποψήφιοι είναι ο Μεχμέτ Χαρμαντζί από το ΚΚΔ, η Γκεντζάι Έρογλου από το ΔΚ, ο Χασάν Σέρτογλου από το ΚΕΕ, ο Μεχμέτ Ουνάλ από το ΚΑ και ανεξάρτητοι ο Τσετίν Σαντελί και ο Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ. Στην Αμμόχωστο οι υποψήφιοι είναι 5: από το ΡΤΚ ο Ερόλ Ανταλιέρ και οι ανεξάρτητοι Χουσεΐν Νουρτσίν, Ισμαήλ Αρτέρ, Ισμαήλ Γκιουνιέσογλου και Ουλάς Γκιοκτσέ.

Στην Κερύνεια οι υποψήφιοι είναι 7: από το ΡΤΚ ο Μπιρόλ Καραμάν και οι ανεξάρτητοι Ομέρ Νταλγκάκιραν, Σουμέρ Αϊγκίν, Ερσόι Καραζίζ, Ακίν Ακί, Νιαντί Γκιουγκιορντού και ο Τουργκούτ Σερντάρ. Στη Μόρφου οι υποψήφιοι είναι 3: από το ΡΤΚ ο Οσμάν Μπιτζιάν, από το ΚΕΕ ο Μαχμούτ Οζτσινάρ και ο ανεξάρτητος Γιαλτσίν Τζεμάλ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.